Popoluška a zlé sestry zažiaria v SND

Dlhoočakávaný rozprávkový balet Popoluška má dnes a zajtra v SND konečne premiéru. Pôvodne mali Popolušku uviesť už k 100. výročiu Národného divadla, no covid náročné prípravy výpravnej inscenácie slávneho britského choreografa Michaela Cordera skomplikoval.

19.11.2021 09:00
Artemyj Pyzhov  princ   Tatum Shoptaugh... Foto:
Balet Popoluška má premiéru už dnes.
debata

Na tlačovej konferencii pred premiérou aj šéf divadla Matej Drlička vykreslil ťažké obdobie – keď tanečníci museli skúšať v maskách pri neustálej hrozbe nákazy. Hoci ani dnes nie je situácia ideálna, po 18 mesiacoch od začatia skúšok mohol Michael Corder, bývalý sólista Kráľovského baletu v Londýne a dnes choreograf priletieť do Bratislavy. V SND sa bude hrať v OTP režime.

Čarokrásne kostýmy

Umelecká šéfka Baletu SND Nina Poláková pripomenula, že s Michaelom Corderom pracovala ešte ako primabalerína Viedenského baletu v titule Snehová kráľovná, takže vie, aké náročné a virtuózne sú jeho choreografie. Sám Corder považuje Popolušku na hudbu Sergeja Prokofieva za svoj vysnívaný balet. V Londýne mu robil choreografiu už v roku 1996 a teraz sa teší z príležitosti uviesť balet v rovnakej choreografii v Bratislave. Prizval si k tomu svojho osvedčeného spolupracovníka Marka Baileyho, ktorému zveril scénu a kostýmy.

Bailey v SND nie je žiadnym nováčikom, pracoval tu na baletoch Nižinskij – Boh tanca a Tulák Chaplin. Bailey na tlačovke radostne konštatoval: "Ako keby som sa do Bratislavy vrátil pozrieť starých kamarátov. Toto je však prvý klasický balet, pre ktorý som v SND navrhoval scénu a kostýmy.“

Jeho kostýmy sú skutočne čarokrásne, plné fantázie, farieb, ligotu – perfektne sa k rozprávke pre celú rodinu hodia. V balete vystupuje nielen Popoluška, jej zlé sestry, macocha a Princ, ale aj plno bytostí, pre ktoré musela byť radosť navrhovať kostýmy – Dvanásť hviezd, Kmotra víla, páry predstavujúce ročné obdobia, fidlikanti, dve orientálne princezné – španielska a egyptská, ktoré sa princovi zjavia vo sne. Sám Bailey si veľmi pochvaľoval majstrovstvo ľudí z divadelných dielní a ich precíznu ručnú prácu, ktorú inde vo svete nevidel.

Luana Brunetti ako zlá sestra a Tatum Shoptaugh... Foto: Juraj Žilinčár
Luana Brunetti zla sestra Tatum Shoptaugh Popolus ka Luana Brunetti ako zlá sestra a Tatum Shoptaugh ako Popoluška.

V postave Popolušky, ktorá si podľa Michaela Cordera vyžaduje skvelú techniku a prvotriedne baleríny, alternujú Olga Chelpanova a Tatum Shoptaugh. Obe sú podľa Cordera veľmi muzikálne a správne cítia Prokofievovu hudbu. Tatum Shoptaugh pochádza z amerického Colorada, v Balete SND je od roku 2016 a od vlaňajška je tu prvou sólistkou. Jej kolegyňa Olga Chelpanova absolvovala Vysokú školu umení Republiky Komi, v SND je sólistkou od roku 2017, už o rok neskôr sa stala prvou sólistkou.

Okrem Popolušky sa choreograf rozhodol dať väčší priestor aj Princovi a nevlastným sestrám Popolušky, ktoré majú veľké pantomimické úlohy s množstvom nečakaného humoru. Dokonca aj pri klaňačke jedna sestra štuchne do druhej a zhodí ju na zem, aby zdôraznila ich zlobu a neustále zapáranie. Choreograf ich vytvára ako konkurenčné tanečnice, ktoré súperia navzájom i s Popoluškou.

Hudobný poklad

Sám Sergej Prokofiev začal hudbu k Popoluške komponovať v zime 1940. Do písania zasiahla druhá svetová vojna a dielo bolo dokončené až na jar 1944. Premiéra baletu sa konala 21. novembra 1945 vo Veľkom divadle v Moskve, niekoľko mesiacov nato bola Popoluška uvedená aj v Kirovovom divadle vo vtedajšom Leningrade. Choreograf Michael Corder doplnil, že Prokofievova hudba má byť poctou baletom 19. storočia, ako napríklad Spiaca krásavica, no hudba k Popoluške je štruktúrovaná inak než napríklad v jeho ďalšom známom balete Romeo a Júlia.

Dirigent Ondrej Olos vysvetlil, že hoci balet trvá viac ako dve hodiny, tvorí ho okolo 50 čísel, niektoré trvajú len jednu či dve minúty. "Partitúra je pre dirigenta poklad, z baletu sme neškrtli ani notu, odznie v celom pôvodnom znení,“ tešil sa Olos.

Pripomeňme, že v histórii SND ide o tretie uvedenie Popolušky. Prvýkrát ju v Bratislave inscenovali v máji 1951 v choreografii a réžii Stanislava Remara, ktorý takisto navrhol kostýmy a na premiére tancoval postavu šaša. Trojdejstvový balet sa udržal v repertoári do roku 1953 a spolu sa odohralo 38 predstavení. Druhýkrát sa Popoluška na javisko SND vrátila až po 25 rokoch v choreografii Jozefa Zajka v apríli 1978. Najnovšia verzia Popolušky by podľa predstáv tvorcov mala očariť celú rodinu, nielen detských divákov. Podľa generálnej skúšky má na to všetky predpoklady.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské národné divadlo