Guľový blesk v Spišskom divadle

Divadelná komédia Guľový blesk dáva priestor pre herecký koncert brilantnej komediálnosti. Divákom v päťdesiatich krajinách sveta dopraje výdatnú porciu divadelnej zábavy. A tvorcovia slovenskej inscenácie tejto komédie veria, že tak to bude aj v Spišskej Novej Vsi – a to v celoslovenskej premiére.

21.11.2021 17:00
Guľový blesk Foto:
Inscenácia je kolotočom nepredvídateľných situácií, dramatických zmien a komických zvratov.
debata

Staromódny hotelík stojaci niekde na okraji Londýna, zariadený v tradičnom provensálskom štýle. Stále plný kúzelnej atmosféry, aj keď sa ho už zjavne dotkol zub času. Staromódny a pritom zábavný majiteľ hotela Pierre v očarujúco tradičnom provensálskom štýle. Už bez kúzla a ešte viditeľnejšie podliehajúci čeľustiam času.

Vždy priateľsky naladený, hovoriaci lámanou francúzštinou. Dokáže snaživý hoteliér Pierre zabrániť blížiacej sa katastrofe? Ako má zariadiť, aby sa práve podvádzajúci – a zároveň podvádzaní – hysterickí manželia nestretli? A aby sa ich milenci nedozvedeli pravdu? A čo urobiť so zvedavým novinárom, ktorý ani len netuší, že sa ocitol medzi celebritami a v epicentre rodiacej sa búrky?

Dvere v hoteli sa ani na sekundu nezatvoria. Hostia sú zamknutí na izbách alebo zabarikádovaní na toaletách. Sú uväznení v reštaurácii, vyhnaní do záhrady. Hroziace odhalenie hasí nemotorný personál hotela. Preto sa takmer polovica osadenstva hotela neustále prezlieka. A mení svoju polohu, podobu aj podstatu. Ale čo už! Veď najdôležitejšie je, že divák sa pri tejto komediálnej smršti skvele zabáva.

Skaza Titanicu je v porovnaní s touto komédiou... Foto: Spišské divadlo
Guľový blesk Skaza Titanicu je v porovnaní s touto komédiou slnkom zaliatou výletnou idylkou.

Robin Hawdon je uznávaný britský autor úspešných a divákmi žiadaných komédií. Vie, ako rozvrhnúť úvodnú zápletku strhujúcej frašky. Vie bravúrne zvyšovať tempo novými a novými premenami. Vie vŕšiť prekvapivé situácie. Je majstrom akcelerácie, slovných bonmotov, záverečnej pointy.

„Práve v tomto čase je dôležité, aby kultúra a umelecké aktivity jej tvorcov prinášali divákom pozitívne emócie. Radosť, osvieženie, relax. A predovšetkým humor. Naše predstavenie chce divákom v tejto neľahkej dobre priniesť hereckú radosť a súhru, ohňostroj komických situácií, vybrúsené konverzačné dialógy, ale aj pestrú galériu vtipných postáv a ich prekvapivých reakcií. Verím, že sa nám spolu s hereckým súborom Spišského divadla podarí opätovne potvrdiť známu pravdu: smiech v divadle oslobodzuje a lieči,“ povedal režisér inscenácie Svetozár Sprušanský.

Ide o prvé uvedenie hry na Slovensku. Celoslovenské premiéry sa konajú 19. a 26. novembra 2021.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Spišské divadlo #Guľový blesk