Zomrel autor textu k muzikálu West Side Story Stephen Sondheim

V americkom štáte Connecticut v piatok zomrel autor textu k muzikálu West Side Story. Stephen Sondheim mal 91 rokov, vo štvrtok ešte s priateľmi oslávil Deň vďakyvzdania. Denníku New York Times to povedal jeho advokát.

28.11.2021 11:47
USA Obama Prezidentská medaila slobody udelenie Foto: ,
Skladateľ Stephen Sondheim (vľavo) v roku 2015, počas udelenia Prezidentskej medaily slobody vtedajším prezidentom USA Baracom Obamom. Laureátmi boli aj režisér Steven Spielberg (v strede) a speváčka Barbra Streisandová.
debata

Sondheim podľa advokáta zomrel náhle. Odišiel v piatok ráno u seba doma v Roxbury na severovýchode Spojených štátov.

Stephen Sondheim bol americký textár a hudobný skladateľ a jeden z najúspešnejších autorov na Broadwayi. Bol držiteľom deviatich divadelných cien Tony aj filmového Oscara. Preslávil sa okrem iného spoluprácou s Leonardom Bernsteinom. Je podpísaný pod textami slávnych muzikálov West Side Story a Gypsy.

Sondheim sa narodil v New Yorku. Najprv skladal piesne k televíznym programom a filmom. S odštartovaním kariéry mu výrazne pomohol slávny muzikálový tvorca Oscar Hammerstein. Na Broadwayi sa Sondheim najprv presadil ako textár, neskôr aj ako skladateľ. Stal sa jedným z najplodnejších muzikálových autorov.

Oscara získal v roku 1991 za najlepšiu filmovú pieseň, ktorá zaznela vo filme Dick Tracy. Okrem toho bol držiteľom aj niekoľkých cien Grammy a Pulitzerovej ceny.

V roku 2015 mu vtedajší prezident Spojených štátov Barack Obama udelil Prezidentskú medailu slobody, teda najvyššie civilné vyznamenanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #West Side Story