Chýba vám divadlo? Na Dramoxe sú hry z 20 krajín sveta

Chýba vám divadlo? Môžete sa pridať ku karnevalu, ktorý sa práve začína vo Florencii. Alebo sledovať, ako Gašparko s humorom opisuje strasti svojho pána Fausta, ktorý podľahol čarom a nakoniec aj peklu. Alebo sa dať okúzliť strojom času, ktorý zostrojí pred vašimi očami dobrodruh Leonard, ktorý svetielkuje, dymí a naparuje sa. V on-line priestore môžu diváci stráviť pekný večer s divadlami zo Slovenska, z Česka a z viac ako 20 ďalších krajín sveta, pre dospelých aj pre deti.

02.12.2021 09:00
SND, Slovenské národné divadlo Foto: ,
Medzi množstvom divadelných predstavení sú aj inscenácie zo Slovenského národného divadla.
debata

Dramox prináša stovky divadelných predstavení a diváci ich môžu sledovať kedykoľvek a kdekoľvek, aj opakovane. Medzi nimi sú obľúbené inscenácie zo Slovenského národného divadla, Slovenského marionetového divadla, ale aj Starého divadla Karola Spišáka v Nitre.

Môžete sa pozrieť aj do Divadla Jána Palárika v Trnave, banskobystrického Bábkového divadla na Rázcestí, Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene alebo aj rožňavského divadla ACTORES.

„Divadelný portál Dramox.sk funguje na princípe predplatného, podobne ako filmové a seriálové streamovacie platformy. Divadlo si môžete pustiť hocikedy. Rozdiel je, že Dramox dáva väčšinu z predplatného na podporu divadiel, tvorcov a hercov,“ vysvetľujú zakladatelia tohto nového portálu Martin Hájek, Martin Zavadil a Radim Horák.

Neberte nám princeznú Čítajte viac Divadlo Nová scéna oslávi svoje 75. narodeniny výnimočným galakoncertom

Za jeden rok svojho fungovania Dramox podporil české divadlá sumou 400-tisíc eur. Rovnakým spôsobom postupuje aj pri slovenských divadlách. Čím viac divákov bude ich predstavenia vidieť, tým viac peňazí divadlá získajú. Slovenskí diváci môžu tiež objavovať populárne aj menšie lokálne divadelné predstavenia z celého sveta, môžu podporiť divadlá a zažiť pár pekných večerov.

Najslávnejšia talianska komédia Mandragora, najhranejší bábkový príbeh všetkých čias Johanes Faust, ale aj komédie plné lásky od Shakespeara a tragédie podľa Dostojevského si môžete pozrieť v podaní slovenských, českých a ďalších divadiel aj teraz, napriek lockdownu.

Niečo dobré z domu

Slovenské národné divadlo v inscenácii Elity ukazuje, ako komunistickí prominenti využili svoje informácie a väzby, aby sa udržali na vrchole spoločenského rebríčka aj po nežnej revolúcii. Inšpiráciou príbehu sa stali osudy skutočných ľudí. Prečo sa nedokážeme jasne a jednoznačne vyrovnať s minulosťou? Autorom aj režisérom je Jiří Havelka.

Podľa skutočnej udalosti bol napísaný aj hudobný príbeh malej komunity ľudí a jednotlivca, ktorý sa proti nej obráti, v podaní Národného divadla Spievajúci dom, v ktorom jedna žena 15 rokov od rána do večera terorizuje svoje okolie hlasnými opernými áriami.

SND - prazdna sala opery a baletu Čítajte viac SND pre lockdown zatvorili. Funguje už len on-line

Slovenské marionetové divadlo prináša Jeden z najznámejších a najpútavejších príbehov, ktorý odhaľuje hranice ľudskej túžby Johanes Faust. Divadlo Jozefa Gregora Tajovského ponúka najznámejšiu taliansku komédiu Mandragora, v ktorej sa objaví mladá krásna žena, starší prihlúply muž a mladý ctiteľ.

So zvolenským divadlom môžete objaviť aj Svet (podľa) Urbana, v ktorom ožívajú básne, eseje aj rozprávanie Jozefa Urbana, básnika, textára a publicistu. Zaznejú aj mnohé z piesní, ku ktorým napísal texty, napríklad legendárna Voda, čo ma drží nad vodou či Vráť trochu lásky medzi nás.

Divadlo ACTORES Rožňava predstaví dobrodruha Leonarda, ktorý stvorí stroj času a môže spoznať každú bytosť zo svojej fantázie. Jeho život zrazu obohatí Jack Sparrow, Klobučník alebo Barón Prášil. Stroj času svetielkuje, dymí a naparuje sa a spolu s pesničkami vytvára kúzelnú atmosféru pre malých i veľkých.

Legendárne divadlá, obľúbení herci

Lahôdkou sú aj záznamy inscenácií legendárnych českých divadiel, medzi ktoré patrí Dejvické divadlo, Národní divadlo alebo Divadlo Husa na provázku. Populárne Dejvické divadlo si v hre Dabing street pripomína, že v dabingu sú vraj Česi najlepší na svete. A vraj to platí aj o pití alkoholu. Lenže idú tieto dve veci dokopy? Je možné uniknúť démonom alkoholu tým, že si kúpite dabingové štúdio? Na motívy tejto inscenácie vznikol aj úspešný seriál Českej televízie.

Predstavenie režíroval Petr Zelenka. Príbeh o veľkej a hlbokej láske a ešte väčšej zrade s hudbou Miloša Štědroňa prináša vychýrené Divadlo Husa na provázku – okrem známej Balady pre banditu ďalšie predstavenia z tohto divadla – Amerika alebo Knieža Myškin je idiot.

V predstaveniach figurujú obľúbení českí herci a herečky Ondřej Trojan, Karel Roden, Ondřej Vetchý, Petr Nárožný, Ivana Chýlková a stovky ich hereckých kolegov. Nechýbajú ani detské predstavenia či ikonické Divadlo Spejbla a Hurvínka.

Peter J.Oravec foto Martin Jurc  o Čítajte viac Zomrel bývalý režisér a dramaturg Divadla Nová scéna Peter J. Oravec

Koľko podôb môže mať láska, vedel už Shakespeare a vedia to aj v kanadskom divadle Stratford Festival Canada. V predstavení Skrotenie zlej ženy predkladá divákom svetové divadlo v klasickom aj modernom poňatí. Na doskách Los Angeles Opera sa pre zmenu spojili Plácido Domingo a Woody Allen, aby ukázali, ako vyzerá talianska domácnosť, v ktorej sa diskutuje o tučnom dedičstve.

Výber divadiel i žánrov na Dramoxe je pestrý a predstavenia sa dajú sledovať aj na televíznych a mobilných aplikáciách. Predplatné stojí 11,90 eur na mesiac alebo 119 eur za rok, divadlá dostávajú finančnú podporu vo výške 55 percent zárobku z ich predstavenia, ktoré si diváci pozrú on-line. Pre školy a študentov ponúkajú zvýhodnené predplatné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #divadelné predstavenie