Herec a moderátor Juraj Bača: V kuchyni sa viem obracať aj sám

Juraj Bača je herec aj do koča aj do voza. Upúta ako pohotový moderátor, pritiahne divákov k seriálu, prehĺbi pôsobivosť náročnej divadelnej hry. A vie aj spievať! Za jeho úspechmi môže byť urastená postava, ale tiež dôvera, ktorú v ľuďoch vyvoláva. Cítiť to tiež v šou Pečie celé Slovensko, kde si získal divákov aj súťažiacich.

12.12.2021 06:00
Air Brush 20201224165909 Foto:
V tv seriáli Robin na Jednotke so psíkom Robinom pomáha herec Juraj Bača deťom nachádzať riešenia v zložitých životných situáciách.
debata

Vďaka relácii Pečie celé Slovensko ste opäť veľkým miláčikom Slovenska. Bolo obdobie nakrúcania pre vás obdobím maškrtenia? Predstavujem si, že po skončení každej časti ste všetko napečené spoločne zjedli…

Možno by to o mne málokto povedal, ale naozaj som ochutnával všetko, čo sa ochutnať dalo! Výrobu šou som si neskutočne užíval. Už je celá hotová, a tak sa teším na druhú sériu.

Museli ste si osvojiť pri moderovaní tohto projektu niečo nové? So súťažiacimi tvoríte v niektorých situáciách priam tandem – ako to prežívate?

Ešte pred konkurzom som nenechal nič na náhodu. Vedel som, že hľadajú moderátora pekárskej šou, a tak som sa o ingredienciách, receptoch aj o samotnom pečení snažil dozvedieť čo najviac. Paradoxne som sa na kamerových skúškach dostal do zaujímavej situácie. Jeden kolega nemohol načas prísť, a tak ma poprosili, či by som sa rýchlo nedostavil a len nenahadzoval repliky ďalším účastníkom. Keďže som mal pocit, že skutočne iba nahadzujem a že ešte nikto nehodnotí mňa, dokázal som sa absolútne uvoľniť. Nemal som vnútornú potrebu presviedčať kastingového režiséra, že ja som ten pravý. Robil som si z toho celého žarty, domnievajúc sa, že môj čas ešte len príde, a potom ukážem, čo všetko o pečení viem. No keď som poobede prišiel v mne určenom termíne, asi už bolo rozhodnuté: kolega, ktorému som robil nahadzovacieho partnera, bol totiž Milan Zimnýkoval.

Herec Juraj Bača a jeho slovenský Rex. Čítajte viac Juraj Bača: Rex si komisára vybral sám

To vyšlo perfektne a aké vzťahy sa vytvorili neskôr na pľaci?

Perfektné. Naši súťažiaci priniesli povestnú harmonizujúcu chémiu, a tak hneď od začiatku bolo jasné, že to bude skvelá partia. Radili si, pomáhali si, podporovali sa a sú v blízkom kontakte aj s nami. Dodnes.

Boli aj dramatické situácie?

Samozrejme, je to súťaž a vždy bolo ťažké jedného člena tejto rodiny poslať domov. Ale aj keď odchádzali so slzami, musím povedať, že to neboli slzy smútku. Dojatie vyjadrovalo pokoru a vďaku za túto parádnu skúsenosť. Už len to, že sa prihlásili do niečoho nového, neznámeho, s vedomím, že prípadný neúspech uvidí celé Slovensko. Vyžadovalo to obrovskú dávku odvahy! Diváci asi nevedia, že jedna epizóda sa točí celé dva dni. Čiže napríklad naši finalisti strávili denne počas šiestich týždňov dvanásť hodín za kuchynským pultom. Miesili, zdobili, piekli a dávali zo seba maximum. Je to umenie. A to všetko pred kamerami a dokonca v podmienkach časového limitu, takže občas sa vyskytla aj nejaká maličká chybička z nepozornosti. Vždy sa im to však podarilo uhrať, a koniec koncov na to sme tam boli aj my s Milanom. Aby sme im pomohli, keď nešlo všetko tak, ako chceli.

Hovoríte, že ste s nimi dodnes v kontakte. Máte čas na všetkých ľudí, ktorí by sa s vami chceli priateliť? Ste niekedy nútený ignorovať priazeň?

Nikdy neprehliadam ničiu priazeň. Som a vždy budem nesmierne vďačný za to, že mi bola dopriata príležitosť robiť moju vysnívanú prácu. Kým budem vládať, určite každému odpíšem, odfotím sa a porozprávam. Raz ma jedna blízka osoba presviedčala, že tým ubližujem mojim blízkym, ale ja mám ľudí rád a vždy budem hľadať v každom dobro. Ak má človek ľudí rád, nemusí sa premáhať a ani hrať, že ho to baví. Práve ľudia sú akýmsi motorom toho, čo robím a pre čo to robím.

Herec Juraj Bača ako Juraj Jánošík v dokusérii... Foto: RTVS
Herec Juraj Bača ako Juraj Jánošík v dokusérii RTVS Slovenský panteón. Herec Juraj Bača ako Juraj Jánošík v dokusérii RTVS Slovenský panteón.

Videli sme vás nedávno v úlohe samoľúbeho herca v inscenácii Kopny! Buchny! Ric! v Mestskom divadle Pavla Országha Hviezdoslava. Vy ste ale pravý opak takéhoto herca, nie? Alebo máte tiež nejaké maniere a slabosti?

Myslím, že každý má svoje maniere a svoje slabosti – väčšie či menšie. Ja napríklad neviem povedať nie. Kedysi som si sľúbil, že kým to bude možné, budem podporovať všetky charitatívne a dobročinné myšlienky, čo znie ako ušľachtilý zámer, ale často sa potom stane, že mám toho strašne veľa a nestíham. Pred pár dňami sa pretiahol jeden televízny prenos pre neziskovú organizáciu, ktorú roky podporujem, takže som kvôli tomu takmer polhodinu meškal do divadla! Tým chcem povedať, že slabosti alebo maniere sú neraz plodom dobrých úmyslov alebo sú len úkazom z minulosti. Podľa nich by sme nikdy nemali súdiť. No a čo sa týka komédie na doskách DPOH Kopny! Buchny! Ric!, tak ja tam hrám aj samého seba. Viete, nahovárať si, že človek je dokonalý, skromný, pokorný, a stavať sa do pozície morálnej autority, tak to funguje možno v romantických knižkách. Všetci máme v sebe aj to horšie, lenivé, samoľúbe, ľudské. Jednoducho sme ľudia aj so svojimi chybami. Tvrdiť o sebe opak pokladám za farizejstvo, ale na tom sa dá herecky stavať. V tom spočíva práca herca – hľadať v sebe zlomky povahových čŕt vhodných pre konkrétnu divadelnú postavu a dostať ich cez text v scenári na javisko. Tak vznikol aj Juraj Bača zo spomínanej hry.

Foto DPOH Čítajte viac Nová sezóna DPOH bude plná noviniek

V tejto komédii z prostredia provinčného divadla čerpáte aj zo slovenskej klasiky. Čo z nej je blízke vám?

Najradšej mám interpretáciu slovenskej klasiky vo filmovej podobe zo šesťdesiatych rokov. Tesne pred rokom 1968 vznikali u nás veci svetového formátu. A, samozrejme, celá herecká generácia bola formát. Juraj Kukura, Jozef Adamovič, Jozef Kroner – to sú herci, ktorých obdivujem.

V komédii hráte aj so Sávom Popovičom. Ako sa vám s ním robilo? Máte zmysel pre humor aj v civile?

Sáva ja úžasne inšpiratívny a nesmierne vzdelaný človek. A slovíčko človek by som ešte dvakrát podčiarkol, lebo na to, čím všetkým si v živote prešiel, aké umelecké skúsenosti a talent sa v ňom skrývajú, je nesmierne pokorný, pedantný a pracovitý. Dokonca ma naučil imitovať pána Kronera, za čo som mu nesmierne vďačný.

Milan Zimnýkoval a Juraj Bača spolu s... Foto: RTVS
Milan Zimnykoval a Juraj baca porotkyne Petra Tothova a Jozefina Zaukolcova 3 Milan Zimnýkoval a Juraj Bača spolu s porotkyńami šou Pečie celé Slovensko - Petrou Tóthovou a Jozefínou Zaukolcovou.

Myslíte si, že Bratislava potrebuje mestské divadlo? Aké tam chodí publikum?

Rozhodne ho potrebuje. Mestské divadlo patrí neodmysliteľne k mestu. Kým národné sa venuje veľkým témam, často klasikám a výpravným inscenáciám, mestské divadlo si môže dovoliť nastavovať zrkadlo práve tomuto typu pátosu. Vie byť ľahké, vie reflektovať lokálne témy, vie ľudí pobaviť, vie ísť medzi ľudí a stať sa súčasťou mestského života. Zažil som to v Zlíne, kde divadlo pod vedením slovenského majstra réžie Patrika Lančariča tvorí s mestom a jeho obyvateľmi jeden celok. Herci hrávajú na verejnosti. Čítajú na námestiach poéziu. Inscenácia o Baťovi sa hrala priamo v priestoroch bývalej továrne! To, ako veľmi si divadlo ľudia v Zlíne vážia, sa odzrkadlilo aj prvých mesiacoch pandémie, keď v daždi sedeli na stoličkách pred divadlom a sledovali, ako ich herci hrajú na čerstvom vzduchu. Nehovoriac o tom, že pre diváka je nesmierne zaujímavé, keď sa divadlá navzájom provokujú a nútia bojovať o priazeň návštevníka. Toto sa skvele darí napríklad Divadlu Aréna. Verím, že DPOH sa pod novým vedením stane presne takouto scénou.

V tv seriáli Robin na Jednotke so psíkom...
Juraj Bača v šou Pečie celé Slovensko.
+2Juraj Bača ako väzeň vo filme Jonáša Karáska...

Vy ste mali k divadlu vzťah od detstva? Chodili ste tam s rodičmi?

Priznám sa, pokiaľ ide o môj vzťah k divadlu v minulosti, prvýkrát som bol v Slovenskom národnom divadle, až keď som v ňom hral.

Tak teraz to môžete doháňať, hoci práve nás zasa z divadiel vyháňa pandémia. Obávate sa covidu? Ste fyzicky zdatný – spoliehate sa na to?

Spoliehať sa na fyzickú zdatnosť by bolo viac než naivné. Nie, nepodceňujem silu imunitného systému a robím všetko pre to, aby fungoval na sto percent, čo však neznamená, že sa budem k pandémii stavať ľahostajne. Možno by ma covid neskolil vďaka mojej životospráve, ale to najmenej, čo môžem urobiť pre ochranu svojich blízkych, to robím. Dám si na ústa 15 cm látky s filtrom, teda respirátor. Skutočne nechápem, či z niekoho ubudne, keď si ho nasadí. Naozaj nechápem občasné brojenie hoci aj proti takým banálnym veciam, ako je rúško či dohodnutý odstup.

Hrali ste rôznych významných mužov v rôznych obdobiach histórie – aj Štefánika napríklad – čo sa dá od nich odkukať pre dnešok?

Odkukať sa dá najmä to, že história sa až nebezpečne často opakuje a my zabúdame na to, čo sa stalo. Niekedy z ľahostajnosti, niekedy z lenivosti, a niekedy zabudnúť aj chceme. Napríklad v dnešnej dobe zabúdame, že Štefánik, Masaryk a Beneš dokázali presvedčiť celý svet o tom, že v srdci Európy sú dva národy, ktoré si zaslúžia vlastnú krajinu, a tak z ruín rozpadajúcej sa monarchie vznikol na princípoch demokracie nový štát – Československo. V roku 1918 sme mali slobodu slova, slobodu tlače, slobodu vierovyznania, slobodu zhromažďovania sa, rovnaké práva mužov a žien či menšín. A pozrime sa, ako sa dnes slovo sloboda deformuje. Myslím, že základným predpokladom pre fungujúcu demokraciu je tolerancia, túžba vzdelávať sa a vedieť viac! Len vtedy má aj samočistiace mechanizmy. Žiaľ, v dnešnej dobe nám je príliš dobre. Máme všetko, akurát že si to nevážime. Mám rád Štefánikove výroky o tom, že demokracia je organizovaná myšlienka, že je to idea proti chaosu, že treba myslieť skôr ako konať, aby to nepoškodilo blížnemu, rodine, národu, spoločnosti. Opanovať svoje vášne. Nie rozprávať, ale problémy riešiť.

Nechcete so svojou charizmou vstúpiť do politiky? Máte dosť síl hovoriť vždy svoj názor?

Veľakrát som dostal túto ponuku. Obávam sa, že svet politiky je taký zlý a zákerný, že kohokoľvek so silnými morálnymi zásadami by zomlel. Nebojím sa povedať svoj názor, ale veľmi ťažko znášam krivdu a klamstvo.

Juraj Bača a Milan „Junior“ Zimnýkoval sú... Foto: RTVS
Juraj Bača a Milan „Junior“ Zimnýkoval Juraj Bača a Milan „Junior“ Zimnýkoval sú moderátormi šou Pečie celé Slovensko.

Vy to viete aj so zvieratkami. Pamätáme na Rexa, ale teraz máte Robina – práve sa vysiela rovnomenný seriál pre deti. Ako si s Robinom rozumiete? Nežiarli naňho váš skutočný psík?

Robin je veľký „parťák“ a poslušný psík. Tým, že to je môj autorský seriál, ktorý som vymyslel a počas pandémie aj z vlastných zdrojov natočil, tak som využíval všetky možnosti, ako si uľahčiť výrobu. Točilo sa väčšinou u mňa doma. Moja sučka Nikinka zvládala veľmi ťažko, že po jej dvore behá iný štvornohý kamoš, no vďaka tomu, že sú obaja veľmi hraví, skamarátili sa. Teším sa aj z toho, že Robin sa zapáčil ľuďom na ministerstve vnútra a dokonca aj na ministerstve školstva, a tak to vyzerá tak, že budeme točiť pre deti tento náučný seriál aj naďalej.

Hovorí sa, že láska ide cez žalúdok. Je to tak aj u vás? Nebudete po účinkovaní v šou Pečie celé Slovensko ešte náročnejší v tomto smere? Budete hľadať dobrú kuchárku pre seba? Obstoja dnešné ženy v tomto smere?

Hehe. Ja sa priznám, že som asi v tomto smere modernejší a ako zástupca mužského pokolenia sa veľmi rád obraciam v kuchyni. Zvládnuť pečenie je pre mňa výzva, ktorú chcem stihnúť naplniť do pripravovanej druhej série Pečie celé Slovensko. Takže moja odpoveď je: nie. Od mojej budúcej ženušky určite nebudem očakávať nič v štýle „nech dobre varí a pečie“, radšej nech sme si navzájom oporou v ťažkých časoch, to mi absolútne stačí.

Ako sa chystáte stráviť sviatky a na čo sa tešíte v budúcom roku?

Sviatky už tradične trávim s rodinou. S mojou maminou a tatinom a bratovou rodinkou, z čoho sa nesmierne teším. Mať ich pri sebe je pre mňa tým najväčším darom a požehnaním. Mám rád čas, keď s tatinom pripravujeme kapra a mamina vypeká medovníky. A budúci rok? Verím, že bude pokojnejší a že sa celá spoločnosť začne mierniť.

Juraj Bača
Narodil sa 22. augusta 1987 v Galante. Absolvoval Fakultu manažmentu Univerzity Komenského a Divadelnú fakultu VŠMU. Prvú televíznu rolu dostal v Paneláku, hral v populárnych seriáloch Búrlivé víno a Rex, účinkuje v Oteckoch, Nemocnici a Pánovi profesorovi. Teraz je tvárou šou Pečie celé Slovensko. Hrá však aj v divadlách – v SND, Aréne či v DPOH. Upútal aj vo filme Amnestia.
 

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Bača #Pečie celé Slovensko