Divadlá hrajú, na scéne sú Bedári

Po dlhej nútenej prestávke slovenské divadlá opäť hrajú a Divadlo Nová scéna už zajtra a pozajtra začína so slávnym muzikálom Bedári, ktorý vznikol podľa románovej predlohy Victora Huga.

14.01.2022 14:00
39 Beda  ri 2 Foto:
V predstavení Bedári je obsadených 35 účinkujúcich a 25-členný Symfonický orchester Slovenského rozhlasu.
debata

Po takmer dvoch rokoch prestávky spôsobenej pandémiou koronavírusu sa zdá názov pre divadelné dosky príznačný. Práve Bedári ako najdlhšie hraný muzikál sveta na Slovensku už hádam získal i označenie najdlhšie nehraný muzikál, no všetci veria, že najhoršie je za nami.

Nesmrteľný príbeh lásky

V muzikáli Bedári sa prepletajú príbehy hlavného hrdinu Jeana Valjeana, jeho prenasledovateľa, policajného komisára Javerta, malej siroty Cosetty, ktorá napokon nájde domov a lásku, aj zvrhlej komickej dvojice majiteľov krčmy Thénardierovcov, ktorí prežijú akýkoľvek politický režim. To všetko v horúcom lete roku 1830 v Paríži, kde rastú revolučné barikády.

Teatro Colorato Čítajte viac Divadlo Teatro Colorato úspešne reprezentovalo Slovensko v Cannes

Ku slovenským divákom prichádzajú Bedári v prebásnení Jána Štrassera, v réžii a hudobnej supervízii Marie Zamora. V hlavnej úlohe Jeana Valjeana sa predstaví Titusz Tóbisz, diváci sa môžu tešiť na podmanivú hudbu v podaní Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu pod taktovkou dirigenta Petra Valentoviča a skvelé spevácke i herecké výkony slovenských aj českých muzikálových hviezd. Postavu Javerta hrajú v alternácii Lukáš Vlček a Jiří Daniel, rolu Mariusa hrá Peter Makranský, Cosettu alternujú Alžbeta Bartošová a Michaela Baladová Danielová, Thénardierku stvárňujú Katarína Hasprová a Marta Kurčík Potančoková, Thénardiera alternujú Jaroslav Rusnák a Csongor Kassai, v postave Fantiny sa predstavia Mirka Gális Partlová a Veronika Prášil Gidová, Enjolrasa hrá Patrik Vyskočil. Zážitok z predstavenia umocňuje veľkolepá scéna a výpravné kostýmy Ľudmily Várossovej.

V inscenácii Bedári sa predstaví aj Lenka... Foto: Marek Malúšek
39 Beda ri V inscenácii Bedári sa predstaví aj Lenka Machciníková a Peter Makranský.

„Muzikál Bedári (Les Misérables) francúzskych autorov Alaina Boublila (libreto) a Claude-Michel Schőnberga (hudba) je najslávnejším a najdlhšie hraným divadelným muzikálom na svete, má na svojom konte viac ako 160 medzinárodných ocenení vrátane ôsmich ocenení Tony Awards,“ uvádza Divadlo Nová scéna. Po slovenskej premiére v septembri 2019, na ktorej sa zúčastnili aj samotní autori, sa odohralo 24 vypredaných predstavení, slovenská verzia si získala priazeň divákov aj odbornej kritiky. Príchod pandémie v marci 2020 však úspešné uvádzanie tohto titulu prerušil.

Muzikál nabíja energiou

„Návrat muzikálu Bedári na javisko Divadla Nová scéna bola pre mňa tá najlepšia správa, akú som mohol dostať. Práve toto dielo mi zo všetkých predstavení počas pandémie a zavretia divadiel najviac chýbalo. Nielen z umeleckej stránky. Skúšobné obdobie trvalo mesiace a práca na tomto muzikáli celý ansámbel zocelila, boli sme ako rodina. A pandémia túto rodinu roztrhla. Na Bedárov sa teším aj preto, lebo je to predstavenie, ktoré ma najviac nabíja energiou, aj keď je nesmierne náročné, hovorí hosťujúci Titusz Tóbisz, sólista košickej opery.

Divadlo Jozefa Gregora Tajovskeho  Zvolen Čítajte viac Zvolenské divadlo začína hrať pre divákov naživo

Obnovenie muzikálu Bedári na doskách divadla nebolo jednoduché. Veľkolepá scénická freska, je náročná aj z pohľadu scénografie (výtvarník scény Petr Hloušek), množstva rekvizít a vyše dvoch stoviek kostýmov, ktoré navrhla kostýmová výtvarníčka Ľudmila Várossová. V predstavení je obsadených 35 účinkujúcich a 25-členný Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, obnoveniu muzikálu predchádzali korepetície s jednotlivými sólistami, so zborom, skúšky na javisku i generálky s orchestrom. Tím divadelníkov dopĺňajú ešte desiatky technikov, osvetľovačov, zvukárov, garderobierok, maskérok, šepkárky a inšpície v zákulisí. Do obnoveného predstavenia vstúpilo niekoľko nových tvárí vrátane Mirky Gális Partlovej, ktorá si pre materské povinnosti zahrá postavu Fantiny až teraz. "Nesmrteľný príbeh čistej lásky chytí za srdce azda každého,“ hovorí.

„Aj keď ide o jeden z najnáročnejších titulov, rozhodli sme sa otvoriť divadlo práve muzikálom Bedári. Je totiž aj o nádeji a viere v lepšie časy, dodáva chuť žiť. Verím, že svojím obsahom, kvalitou a hĺbkou prinesie divákom krásny zážitok a priláka ich do divadiel. Tak ako postavy v muzikáli Bedári, aj naša spoločnosť sa borí s problémami a umenie je jednou z ciest, ako sa nad ne povzniesť, potešiť dušu a pookriať,“ uzatvára generálna riaditeľka Divadla Nová scéna Ingrid Fašiangová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Victor Hugo #Divadlo Nová scéna #Bedári