Rudolf Geri: Mníšky v Istropolise prekonali aj Na skle maľované

Skladateľ Rudolf Geri, riaditeľ divadla Teatro Wüstenrot, hovorí, že pri zmienke o búraní Istropolisu má pocit, ako keby rúcali jeho rodný dom. Obľúbené hudobné divadlo sídlilo totiž v Dome odborov 23 divadelných sezón. Geri tam účinkoval aj pri iných príležitostiach, a tak prežil v tejto budove s prestávkami 40 rokov.

18.01.2022 06:00
rudolf geri riaditel divadlo teatro wustenrot Foto: ,
Skladateľ Rudolf Geri pred plagátom k muzikálu Frida, ktorý sa hral v Dome odborov Istropolis takmer do sto repríz.
debata

Kedy ste účinkovali v Dome odborov po prvý raz?

Ešte ako študent VŠMU a ako spolutvorca Fujarovej šou v roku 1981. V podstate sme Istropolis otvárali. Bol to veľmi inšpirujúci kultúrny priestor, vytvoril som tam množstvo titulov. V Istropolise si našla dôstojné miesto aj medzinárodná hudobná súťaž Bratislavská lýra. Pôsobil som na Lýre ako dirigent aj ako hudobný režisér. Bol to veľký sviatok, na ktorom sa stretávali výnimoční hudobníci z celého sveta. Veľmi si pochvaľovali výbornú akustiku vo veľkej sále, na vtedajšiu dobu vynikajúce technické vybavenie a veľkorysosť priestorov Domu ROH.

ROH, Istropolis, plot, Dom odborov Istropolis Čítajte viac Istropolis: ako sa z Domu odborov stal dom duchov

Bolo jednoduché dostať sa na javisko v tomto objekte?

Pre nás mladých študentov a hercov to bol ten najluxusnejší priestor na realizovanie našich snov. Išlo o jednu z najvýznamnejších scén v Československu a nie každý umelec sa tam vedel dostať. Začínali sme Fujarovou šou, ale vďaka veľkému úspechu sme pokračovali Rýchlokurzom geniality, ako aj množstvom ďalších úspešných titulov. Roky tam pôsobila aj Nová scéna (keď bola jej budova v prestavbe), ktorej som bol dirigentom. Tiež sa tu hral muzikál Dracula, kde som bol šéfdirigentom. Spomínam aj na muzikál pre deti Chlapci z Pavlovskej ulice, Cantervillské strašidlo a tiež nezabudnuteľné predstavenia Lúčnice, koncerty československej pop-music a dalo by sa pokračovať.

Herečka Magda Paveleková (v popredí) v... Foto: Erpol
Magda Paveleková Herečka Magda Paveleková (v popredí) v predstavení Mníšky.

Spomínam si na veľký záujem divákov o predstavenie Mníšky…

Mníšky prekonali všetky rekordy v návštevnosti. Bol to historicky najúspešnejší muzikál v počte repríz. Prekonal dokonca aj Na skle maľované.

Kedy ste v Istropolise hrali naposledy?

Plány nám zastavil covid v roku 2020 a zavretie budovy. Je veľká škoda búrať jednu z ikonických budov Bratislavy. Môj názor všeobecne v takýchto prípadoch je voliť prestavbu, rekonštrukciu, modernizovať, pokiaľ sa dá.

Vygumuj a napis  Stepka  Siskova   1989 Istropolis Čítajte viac Stanislav Štepka: V Istropolise sme mali vždy vypredané

Poznali ste architektov, ktorí Istropolis projektovali? Zažili ste aj vy, že sa vám rúcal projekt?

Áno, bol som s nimi v kontakte, keď sme riešili rozličné stavebné úpravy. Vždy sme sa vedeli dohodnúť. Ak vám niekto zneváži alebo búra vaše dielo, nikdy to nie je dobrý pocit. Zažil som podobné situácie – moje divadlo zostalo bez strechy nad hlavou. Našťastie, podarilo sa nám nájsť náhradný priestor v DK Cultus Ružinov. Pozývame divákov na naše divadelné predstavenia Teatra Wüstenrot nielen do Ružinova, ale aj na zájazdoch po celom Slovensku. Začíname 9. februára v DK Cultus Ružinov obľúbenou komédiou Milenec. Tešíme sa aj na oslavu stej reprízy muzikálu Frida. Lístky sú už v predaji v sieti Ticketportal.

istropolis Čítajte viac Do zoznamu pamätihodností pribudol Dom odborov, tržnica i "Véčko"

Má význam, že sa verejnosť s Istropolisom teraz tak srdcervúco lúči?

Nemá význam plakať nad rozliatym mliekom. Teraz to už význam nemá. Ľudia sa mali skôr zaujímať o kultúrne hodnoty. Tomu sa musíme stále učiť a vychovávať ku kultúre a kultúrnosti hlavne našu mládež. Verím, že si ľudia zvyknú opäť chodiť do divadiel a na kultúrne podujatia. A možno v dohľadnej dobe to bude aj Nový Istropolis. Verím, že začne tiež písať úspešnú kultúrnu históriu a že si Bratislavčania nový priestor obľúbia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Istropolis #Rudolf Geri