Košické divadlo púšťa divákov na skúšky. Pre istotu

Štátne divadlo Košice od otvorenia kultúry skúša novinku: divákov púšťa aj na skúšky za symbolické vstupné jedno euro. Zdá sa, že tento nápad vôbec nie je márny. Mali plno.

27.01.2022 10:00
Divadlo Košice Foto:
Otvorená skúška baletu Orbis Pictus v Štátnom divadle Košice zo štvrtka 20. januára. Dnes už sú všetky baletné predstavenia v košickom divadle zrušené.
debata

„Plné hľadisko na otvorenej skúške baletnej inscenácie Orbis pictus a na piatkovom predstavení Traviaty je znamením toho, že Štátnemu divadlu Košice zostali diváci verní,“ hovorí riaditeľ opery Roland Khern Tóth. Diváci (aj účinkujúci) po divadle bažia a možno sa aj obávajú, že premiéry sa tak skoro nedočkajú. Všetky baletné predstavenia na tento týždeň museli totiž vzápätí zo zdravotných dôvodov zrušiť.

Košická opera však chystá pre verejnosť ďalšiu otvorenú skúšku novej inscenácie Pucciniho Toscy, vo štvrtok 27. januára od 17. hodiny. V piatok 28. januára pripravuje zas Operný recitál sólistov Opery ŠDKE.

Verejná skúška Toscy odkryje zákulisie divadelnej mágie, diváci sa na nej stretnú s umelcami, technikmi, garderobierkami, inšpicientmi a ďalšími profesiami, ktoré stoja za každým divadelným predstavením.

"Svoj pohľad na Toscu predstaví režisér inscenácie Anton Korenči, kostýmový výtvarník Boris Hanečka, scénická výtvarníčka Lucia Tallová, sopranistka Karine Babajanyan, ktorá túto rolu s veľkým úspechom stvárnila i vo Viedenskej štátnej opere po boku Piotra Beczalu, a šéfdirigent Opery ŠDKE Peter Valentovič,“ pozýva riaditeľ opery.

„Chceme, aby naši diváci videli, ako sa tvorí inscenácia, ako sa svieti, ako sa pracuje s kostýmami, ako sa skúšky zastavujú. Chceme, aby videli, aj kvôli rôznym hlasom, ktoré sa niekedy ozývajú proti umelcom, ako sme počas pandémie pracovali a čo sme vytvorili, hoci sme nemohli hrať,“ hovorí generálny riaditeľ divadla a jeden z dvojice autorov novej baletnej inscenácie Ondrej Šoth.

Operný recitál plánujú ako výnimočný večer so známymi opernými i operetnými melódiami a piesňami v podaní sólistov opery Mariána Lukáča, Myroslavy Havryliuk, Marka Gurbaľa, Jaroslava Dvorského, Janette Zsigovej, Tatiany Paľovčíkovej-Paládiovej, Titusza Tóbisza, Maksyma Kutsenka, Viery Kállayovej, ktorých bude na klavíri sprevádzať šéfdirigent Peter Valentovič.

„Teším sa na tento výnimočný večer s našimi domácimi sólistami, ktorých doplní mladá slovenská hosťujúca sopranistka Eva Bodorová, známa košickému publiku z najnovších inscenácií Roberto Devereux a Vojvodkyňa z Chicaga. V prvej časti programu zaznejú árie svetovej opernej literatúry od Mozarta, Verdiho, Pucciniho alebo Čajkovského. V druhej časti naši umelci pripravili operetné melódie Emmericha Kálmána a Gejzu Dusíka.“ približuje program recitálu Roland Khern Tóth. V piatok 4. februára o 18. hodine Činohra Štátneho divadla Košice pozýva na verejnú generálku novej rozprávky pe malých aj veľkých Harún a more príbehov. Autorom románovej predlohy je britský spisovateľ indického pôvodu Salman Rushdie a jeho príbeh v podobenstvách pripravuje deti na výzvy, ktorým budú ako dospelé ľudské bytosti čeliť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #Štátne divadlo Košice