Čo prinesie Sex pre pokročilých?

Môže byť manželstvo po 25 rokoch spoločného života veselé? Sex pre pokročilých je trpkosmiešnou inventúrou vzťahu, v ktorom sa manželia snažia nájsť zmysel života a novú náplň. A má k tomu pomôcť príručka a bičík v spálni. Hru kanadskej autorky Michele Riml uvedie Divadlo Nová scéna s dvomi hercami - Luciou Vráblicovou a Pavlom Topoľským už túto sobotu 12. februára.

10.02.2022 07:00
nova scena sex pre pokrocilych  Lucia... Foto:
Lucia Vráblicová a Pavol Topoľský v novej hre Sex pre pokročilých na javisku Novej scény.
debata

„Je to ľahká hra na ťažké témy, blízke všetkým – o nedorozumeniach a nenaplnených ambíciách. Text je svieži, ale nie lacný ani lascívny, ako by sa z názvu mohlo zdať,“ upresňuje režisér Michael Vyskočáni, aby nedošlo k nedorozumeniu.

Alica (Lucia Vráblicová) a Miki (Pavol Topoľský) sa ocitli v situácii ako mnohé iné páry: deti im vyleteli z rodného hniezda a plamene ich vzájomnej lásky zoslabli. Alica sa s tým odmieta zmieriť a berie iniciatívu do vlastných rúk. Prinúti Mikiho objednať na víkend luxusný apartmán a zadováži príručku Sex pre pokročilých. Podľa jednotlivých „cvičení“ majú spolu znovu objaviť vlastné túžby a dať svojmu vzťahu novú náplň. Aspoň podľa príručky. Prejavia sa však ich protikladné životné očakávania, ktoré ústia do vzájomných konfliktov, ale aj do mnohých komických situácií. A napokon i okamihov zblíženia sa, ako prezradil Pavol Topoľský.

Nová scéna Čítajte aj Nová scéna hľadá slovenskú Whitney Houston

Dramaturg predstavenia Svetozár Sprušanský po tejto predlohe nesiahol náhodou, mal ju vyhliadnutú už dlhšie a predlohu dvom hercom „ušil priamo ne telo“. Obaja herci majú bohaté skúsenosti s komédiami a uvítali možnosť ukázať na javisku svoje umenie na takom veľkom priestore, v komornej hre pre dvoch. „Celá inscenácia stojí na schopnostiach hereckých predstaviteľov, na ich životnom eláne a skúsenostiach,“ dodal režisér.

39 Beda  ri 2 Čítajte aj Divadlá hrajú, na scéne sú Bedári

„Pre mňa je obdivuhodná odvaha a odhodlanie, s akým sa Alica vrhá do tohto víkendového dobrodružstva. Jej konanie len potvrdzuje, že najdôležitejšia vo vzťahu je komunikácia. Množstvo nedorozumení vyplýva práve z toho, že ľudia spolu málo komunikujú,“ hovorí o svojej postave Lucia Vráblicová.

Jej herecký partner Pavol Topoľský, ktorý stvárňuje manžela Mikiho, oceňuje štýl a predovšetkým humor, s akým je hra napísaná. „Od prvej chvíle som vedel, že je to trefa do čierneho,“ povedal. Obaja hereckí predstavitelia sú presvedčení, že v tejto divadelnej hre sa nájdu mnohí, lebo vychádza zo života. A divákom sľubuje veľkú dávku zábavy, ale aj podnetov na zamyslenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Nová scéna #Lucia Vráblicová