P*AKT: Bývalý bufet premieňajú na divadelnú sálu

Už ste boli v novom kultúrnom centre P*AKT? Vzniklo len nedávno, no umelci, ktorí sa v priestore bývalého bufetu v bratislavskom Zvárači usadili, sú na scéne nezriaďovanej kultúry "známymi firmami”.

11.02.2022 08:00
pakt Foto:
Aktérmi kultúrneho centra P*AKT sú členovia divadiel Nomantinels, Gaffa a multižánrovej kultúrnej platformy Batyskaf.
debata

Program tu zastrešujú tri umelecké subjekty divadlo Nomantinels, Batyskaf a divadlo Gaffa. Rozprávali sme sa so spoluzakladateľom multižánrovej kultúrnej platformy Batyskaf, s dramaturgom a divadelníkom Ivom Dobrovodským.

Našli vlastné javisko

Batyskaf od roku 2015 podporuje a iniciuje vznik mladého, progresívneho a experimentálneho umenia, ktoré posúva hranice klasického diváckeho zážitku. "Našou snahou je vytvárať synergie a interdisciplinárne presahy v rámci predstavení, koncertov, prednášok a podobne,” hovorí Dobrovodský. Batyskaf dlho fungoval ako "kočovná” platforma, možno si však viacerí spomínajú na jeho dočasné pôsobenie na Bielej ulici v centre Bratislavy.

"Fungovať virtuálne nám vyhovovalo. Na prezentáciu diel, koncerty, performancie a prednášky sme využívali priestory kultúrnych centier či objekty pre jednorazové site-specific akcie (takou bol napríklad multižánrový festival Batyskaf 000 v priestoroch čunovského klasicistického kaštieľa a sýpky, pozn. red.) podľa požiadaviek umelcov. No narazili sme na potrebu priestorového zázemia, ktoré by naše pôsobenie sprofesionalizovalo a posunulo k udržateľnosti,” približuje Dobrovodský. Dodáva, že priestor stále svojpomocne budujú. Dokončenie divadelnej sály v P*AKT-e možno v týchto dňoch podporiť v prebiehajúcej crowdfundingovej zbierke.

Kedysi bufet, dnes P*AKT.
Inscenácia Socializmus s teplou tvárou...
+6Inscenácia Socializmus s teplou tvárou...

A akú úlohu zohráva Batyskaf v dramaturgii P*AKTU? "Spolu s divadlami Nomantinels a Gaffa sme vytvorili P*AKT, pretože nám chýbal spoločný priestor pre tvorbu a prezentáciu,” hovorí Dobrovodský. Ďalším deficitom na bratislavskej kultúrnej scéne bola báza, ktorá poskytuje priestor mladým, aj začínajúcim, umelcom. "Pokračujeme aj v koncertoch a prednáškach, no vzhľadom na to, že Gaffa a Nomantinels sú primárne divadelné telesá s fokusom na autorskú tvorbu a ľudskoprávne témy, nachádzame spoločný presah práve v performatívnych tvaroch. Ako Batyskaf chceme do koncepcie P*AKT-u priniesť to, čo sme robili doteraz. Teda stierať pomyselné hranice divadelných foriem ako čisto činoherného tvaru. Poukázať na možnosť interdiscipli­nárnych presahov, podporovať tvorbu súčasného tanca, experimentálneho divadla, súčasného hudobného divadla, prinášať zvukové inštalácie a performatívne tvary, ktorých súčasťou sú aj perfomancie,” vymenúva dramaturg.

Zverejniť svoj vzťah

<A>Predstavenie You Don’t Need To Know Why, Caroline (Nemusíš vedieť dôvod, Karolína) performeriek a tanečníc Evy Priečkovej Silvie Svitekovej je aj "povýšením debát z kuchyne do verejného priestoru,” ako približuje dielo Sviteková. Tanečný duet vychádzajúci zo vzájomného priateľstva umelkýň v polemike s tým, ako ich vzťah funguje verejne, bude prvou premiérou z portfólia Batyskafu. Uvedú ho 17. a 18. februára.

Popoluška Čítajte viac Kam na rande na Valentína? Do divadla

A ako funguje divadlo v čase pandémie? "V tomto období oň ľudia záujem majú, navštevujú nás, aj napriek tomu, že vrcholí ďalšia pandemická vlna omikronu, čo si veľmi vážime.” Najväčšou výzvou pre divadlo bude podľa Dobrovodského opätovne navyknúť publikum socializovať sa v dotyku s kultúrou. "Tvoriť dialóg nielen s dielom, ale aj medzi sebou o umeleckom zážitku. Snažiť sa hlbšie porozumieť vlastnému prežitiu. Práve experimentálne polohy javiskových foriem dokážu rozvíjať novú skúsenosť, posunúť očakávania, otvoriť sa novým možnostiam vnímania,” hovorí divadelník.

Kto je už teraz zvedavý, ako sa bývalý bufet na legendárnom „Zváračáku“ zmenil, nemusí čakať do premiéry predstavenia. V sobotu 12. februára bude v PAKT-e hudobný program. Batyskaf sem z bratislavskej Fugy presunul obľúbenú hudobnú sériu Deep Dive. Zahrajú Evil Medvěď, Tasun, Hlukár a Dead Janitor. Môžete si pri ich hudbe intelektuálne "škrabať bradu, ale aj zakrútiť zadkami”, pozývajú organizátori.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #divadlo #kultúrne centrum