Malér na javisku Astorky

V rýchlej dobe sa nemáme kedy zastaviť, prinúti nás k tomu iba ak nehoda. Tak ako obchodníka Alfreda Trapsa, hrdinu divadelnej hry. Zastavil, lebo sa mu pokazilo auto v zapadnutej dedine, a keď ho okolnosti prinútili zamyslieť sa nad svojím životom, zrazu bol z toho malér. Malér je aj názov hry svetoznámeho dramatika Friedricha Dürrenmatta, ktorú uvádza Divadlo Astorka Korzo '90 v réžii Ondreja Spišáka.

18.02.2022 15:00
Malér Foto:
Marián Labuda v inscenácii Malér.
debata

Alfredo Traps (Marián Labuda) je celkom obyčajný muž. Má svoju rodinu a ženie sa za kariérou v novom aute, veď obchody mu idú. Keď prechádza neznámymi miestami, auto sa nečakane pokazí a on musí niekde prečkať noc, kým mu ho opravia.

Domáci ho nasmerujú do vily, ktorá patrí sudcovi na dôchodku. A tam sa obchodník nechtiac zúčastní na veľmi neobvyklom večierku, dokonca sa, na jeho prekvapenie, stane jeho hlavnou postavou.

Vo vile sa zišla vyberaná spoločnosť: hostiteľ Sudca (Peter Šimun) a jeho priatelia Prokurátorka (Marta Sládečková) a Obhajca (Lukáš Latinák). Všetci sú už na dôchodku a všetci kedysi pracovali v justícii. Teraz si krátia čas hodovaním, ale najmä veľmi čudnou hrou – hrou na spravodlivosť. S radosťou do svojej hry zapoja aj neznámeho cestujúceho.

Večierok spočiatku vyzerá ako skvelá zábava, debata príjemne plynie, servírujú sa vyberané špeciality a skvelé archívne vína. Hostiteľ je pôžitkár a dopraje mimoriadne gurmánske zážitky aj svojim hosťom. S vínom sa však rozväzuje jazyk a hra zrazu začína byť nebezpečná.

Ukážka z predstavenia Malér. Foto: Ctibor Bachratý
Malér Ukážka z predstavenia Malér.

Spravodlivosť je síce slepá, no títo ľudia sú takí odhodlaní jej oči otvoriť, až z toho mrazí. Je to ešte stále iba hra alebo tu ide o život?

Alfredo Traps sa ocitne pred akýmsi súkromným súdom – v pozícii obžalovaného. Veď, ako vraví pani Prokurátorka, nejaký zločin sa vždy nájde. A čo tak rovno vražda? Otázky nad prestretým stolom mieria celkom presne.

Alfredo Traps postupne odhaľuje míľniky svojho života a s čašou vína v ruke nedbá na varovania Obhajcu, aby slová vážil opatrne. A naozaj, čím viac slov (a vína) sa v miestnosti hromadí, tým viac sa misky váh slepej spravodlivosti nakláňajú na jednu stranu.

V inscenácii Malér je o zábavu postarané. Foto: Ctibor Bachratý
Malér V inscenácii Malér je o zábavu postarané.

Alfredo sa ocitol v absurdnej situácii. Sám sebe musí klásť otázky, vyťahovať svoju minulosť a spytovať si svedomie. Čo vlastne spravil? Obetoval pre kariéru ľudský život? Dokázal ženu skutočne milovať alebo ju len využil a odhodil?

Nie všetky previnenia trestá zákon, o mnohých vieme len my sami a hra Friedricha Dürrenmatta je plná otázok: Vraždil si, Alfredo Traps? Nie so zbraňou v ruke, ale myšlienkovou chudobou sveta, v ktorom žiješ? Vraždil si, lebo bolo pre teba prirodzené pritisnúť niekoho k múru?

Ukážka z predstavenia Malér. Foto: Ctibor Bachratý
Malér Ukážka z predstavenia Malér.

Aký výrok nad ním vynesie Sudca? Vo svete, po ktorom lieta svojím červeným jaguárom, by sa mu nič nestalo. Ale je to naozaj absurdná, zvrátená spravodlivosť? Nakoľko sú pred ňou čistí jej zástancovia? Dokáže sa jedna malá nehoda nabúrať do ľudského svedomia? Alebo dnes platí len: Keď sa zastavíš, je z toho malér?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #inscenacia #malér #Astorka