SND láka na rozprávkovú operu Čert a Káča. V nedeľu a utorok za zvýhodnenú polovičnú cenu pre deti a študentov

Neseďte cez jarné prázdniny doma a urobte radosť sebe i deťom, vyberte sa spolu do SND na premiéru opery Čert a Káča. Známe dielo Antonína Dvořáka nachystalo SND ako rodinné predstavenie, ktoré poteší deti i dospelých.

26.02.2022 08:00
Katarína Flórová Michal Onufer Čert a Káča Foto:
Katarína Flórová a Michal Onufer ako Čert a Káča.
debata (1)

Riaditeľ Opery SND Lubor Cukr označil Čerta a Káču za lahôdku a teší sa, že po všetkých covidových komplikáciách dnes večer o 19.00 konečne dva roky pripravovanú operu odpremiérujú. Ako bonus v čase jarných prázdnin ponúka SND vstupenky pre deti a študentov s 50% zľavou na druhú premiéru v nedeľu 27.2. a reprízu v utorok 1. marca.

Daniel Čapkovič v opere Čert a Káča. Foto: Marek Olbrzymek
Daniel Čapkovič Daniel Čapkovič v opere Čert a Káča.

SND je presvedčené, že divadlo má rozdávať radosť aj v ťažkých časoch a po Rusalke prichádza s ďalším Dvořákovým rozprávkovým titulom o jazyčnici, drzej a nebojácnej Káči. Navyše vo skvelom obsadení: v úlohe Káče sa alternujú Katarína Flórová, Monika Fabiánová a Jarmila Balážová, Čerta stvárňujú Daniel Čapkovič, Gustáv Beláček a Michal Onufer. Výborne obsadená je aj rola Káčinej mamy – spieva ju Jitka Sapara-Fischerová a Denisa Šlepkovská, ako Kňažnú môžeme obdivovať Jolanu Fogašovú, Evu Hornyákovú či Katarínu Juhásovú-Štúrovú, Luciferom bude Jozef Benci a Peter Mikuláš. Okrem spevu však diváci uvidia (v pekle) aj tanečníkov, akrobatov a parkuristov!

Monika Fabianová ako Káča a Peter Mikuláš ako... Foto: Marek Olbrzymek
Čert a Káča Monika Fabianová Peter Mikuláš Monika Fabianová ako Káča a Peter Mikuláš ako Lucifer

Dvořákova opera Čert a Káča vychádza z ľudovej rozprávky, ktorú literárne spracovala Božena Nemcová. Dvořák komponoval operu Čert a Káča na sklonku svojho života po návrate z Ameriky, premiéru mala v Národnom divadle v Prahe v roku 1899. A to na azda jediný komický námet – veselú ľudovú rozprávku s dobrým koncom i poučením. Peklo nie je dantovsky démonickým, čerti nevyvolávajú hrôzu a Káča je roztomilo rozbláznené súčasné dievča, ktoré sa chce dobre vydať…

Navyše jednou z jej charakteristických čŕt je túžba, aby ju niekto poriadne v tanci povykrúcal! Nebol by to však Dvořák, keby zhudobnil takýto jednoducho priamočiary dej. Nechýbajú momenty na zamyslenie, ako to vlastne v živote chodí.

Opera má tri dejstvá, z ktorých každé sa odohráva v inom prostredí – v krčme, v pekle a na zámku. Jednu dejovú líniu tvorí Káča, ktorá pôjde s čertom aj do pekla, ak ju bude chcieť, lebo jej najväčšou chybu je, že nemá majetok; tú druhú líniu by sme mohli pripísať Kňažnej a Jirkovi, ktorý reprezentuje prostý ľud a na záver, pod šľachetnou podmienkou, zachráni pred peklom Kňažnu a tým aj dedinčanov… práve na túto líniu s morálnym odkazom kladie režisérka Zuzana Fischer väčší dôkaz.

Jolana Fogašová ako Kňažná v opere Čert a Káča. Foto: Marek Olbrzymek
Jolana Fogašová Čert a Káča Jolana Fogašová ako Kňažná v opere Čert a Káča.

Dvořákova opera Čert a Káča sa vracia do SND po vyše štyridsiatich rokoch, tentoraz ju pripravuje mladý tvorivý tím tridsiatnikov – režisérka je dcérou sólistky Jitky Sapara-Fischerovej (hrá Káčinu mamu) a operného režiséra Miroslava Fischera. Hudobne operu naštudoval dirigent Martin Leginus, na scéne a v kostýmoch Davida Janošeka. Takže to nebude žiadna nuda, tešiť sa môžeme na strhujúci tanec čertov v pekle aj na vznešenú polonézu, na akrobatov, ktorí stelesňujú sedem smrteľných hriechov a tanečníkov, s ktorými pracovali mladé choreografky Zuzana Lisoňová a Tereza Kmotorková.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #SND #opera #Jolana Fogašová #Antonín Dvořák #Daniel Čapkovič #Čert a Káča