Prispejte do zbierky Domov pre Ukrajinu, pozriete si divadlo

Charitatívna zbierka spojená s divadelným predstavením Domov (kde je ten tvoj?) bude v utorok 8. marca v priestoroch bratislavskej Starej tržnice. Po predstavení bude nasledovať beseda s humanitárnymi pracovníkmi a zástupcami migračného úradu o aktuálnej situácii na východnej hranici Slovenska a o konkrétnej pomoci utečencom.

04.03.2022 08:00 , aktualizované: 08.03.2022 16:13
Domov - David Hartl Michal Candrak Foto:
Dávid Hartl a Michal Candrák v inscenácii Divadla Nová scéna Domov (kde je ten tvoj?).
debata

Po celý deň od 9. hodiny do 19. hodiny môžu obyvatelia prinášať do bratislavskej Starej tržnice materiálnu pomoc určenú predovšetkým najzraniteľnejším osobám – matkám s malými deťmi umiestneným v utečeneckých táboroch na území Slovenska. „Kríza, ktorá momentálne je, bude dlhodobým procesom a bude naďalej potrebné starať sa o základné potreby ľudí z Ukrajiny, ktorí zostanú na Slovensku. Preto budeme vďační za všetok materiál, ktorý obyvatelia donesú. V týchto dňoch potrebujeme najmä hygienické a dezinfekčné potreby, plienky, prenosné detské postieľky, detské fľaše, cumlíky, variče na mlieko pre deti, kaše a mlieka pre deti, trvanlivé potraviny,“ hovorí prezident Slovenskej humanitnej rady Peter Devínsky.

Dávid Hartl v predstavení Domov (kde je ten... Foto: Dalibor Krupka
Domov nova scena david Hartl Dávid Hartl v predstavení Domov (kde je ten tvoj?).

Zástupcovia Slovenskej humanitnej rady, ktorá združuje humanitné a charitatívne organizácie, občianske združenia a nadácie pôsobiace v sociálnej oblasti, garantujú, že všetky dary, odovzdané do ich rúk, budú najneskôr do troch dní odovzdané do rúk tých, ktorí to skutočne potrebujú. Na zbierke sa osobne zúčastnia a podporia ju umelci nielen z Divadla Nová scéna. Odmenou darcom, ktorí prispejú do zbierky, bude nielen dobrý pocit z pomoci, symbolická stužka, ale aj pozvanie na večerné predstavenie Divadla Nová scéna.

Láskavé bohyne Čítajte aj Činohra SND odohrá inscenáciu Láskavé bohyne na pomoc Ukrajine

Inscenácia Domov (kde je ten tvoj?) mala v Divadle Nová scéna premiéru pred necelými štyrmi rokmi ako reakcia na utečeneckú krízu, ktorá od roku 2015 zasiahla svet. Vznikla dramatizáciou útlej knižky dánskej spisovateľky Jane Tellerovej Vojna – predstav si, že by bola tu a zobrazuje, čím všetkým si prechádzajú ľudia, ktorí sú kvôli vojnovému konfliktu nútení opustiť svoje domovy a utiecť do inej krajiny, inej kultúry. Nikto z tvorcov ani dvojica účinkujúcich Dávid Hartl a Michal Candrák nemohli tušiť, že téma bude, žiaľ, taká aktuálna v týchto dňoch.

Michal Candrák v predstavení Domov (kde je ten... Foto: Dalibor Krupka
Domov - Michal candrak Michal Candrák v predstavení Domov (kde je ten tvoj?).

S nápadom spojiť pomoc utečencom s týmto divadelným predstavením prišiel režisér Svetozár Sprušanský: „Divadlo vraj dokáže meniť človeka. A svet… Nikdy som tomuto tvrdeniu až tak príliš neveril. Ale stále verím, že divadlo dokáže človeka poľudšťovať. Robiť ho empatickým, citlivejším, možno aj spokojnejším. Divadlo dokáže ľuďom prinášať pozitívnu energiu, rozptýlenie, zamyslenie, iný, ten zaujímavejší a farebnejší pohľad na svet a na seba v ňom. A dnes by divadlo mohlo svojou omrvinkou pomôcť ľuďom, ktorí to najviac potrebujú. Podať im pomocnú ruku. Tak prečo to neurobiť?“

obcianska iniciativa umenim za mier Čítajte aj Vyše sto umelcov pomáha Ukrajine aukciou svojich diel

Na projekte Domov pre Ukrajinu spolupracovali viaceré organizácie a samosprávy: Migračný úrad MV SR, UNHCR, Bratislavský samosprávny kraj, Hlavné mesto SR Bratislava, Mestská časť Bratislava 1-Staré Mesto, občianska iniciatíva Mier Ukrajine, Aliancia Stará tržnica a projekt mediálne podporila Televízia TA3.

Elektricky anjel  V.Plevcik  P.Dubayova  M.Candrak Čítajte aj Elektrický anjel na Novej scéne zabíja

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #na pomoc Ukrajine