Rushdie v Košiciach rozpráva deťom príbehy

Štátne divadlo Košice pozýva na premiéru rozprávky Harún a more príbehov, ktorú napísal známy britský spisovateľ indického pôvodu Salman Rushdie.

05.03.2022 10:00
harun divadlo kosice rushdie Foto:
Rozprávku Harún a more príbehov uvedie Štátne divadlo Košice v nedeľu 6. marca.
debata

Už túto nedeľu 6. marca sa na javisku rozvinie príbeh z krajiny Alifbai, v ktorej jedného dňa stratí rozprávač Rašid svoj výnimočný dar výrečnosti. Jeho syn Harún sa vydá na dobrodružnú misiu, aby otcovi vrátil jeho schopnosť.

„Je to rozprávka, ktorá hravou formou a v podobenstvách pripravuje deti na výzvy, ktorým budú ako dospelé ľudské bytosti čeliť, a dospelí sú tiež len veľké deti,“ pozýva riaditeľ činohry Anton Korenči.

Daniel Čapkovic  Monika Fabianová Čert a Káča Čítajte aj Čert a Káča v dizajnovom pekle zabavia celú rodinu. Vyberte sa do SND

Rushdie napísal prvú detskú knihu Harún a more príbehov(1990) v čase, keď ho islamskí radikáli ohrozovali pre knihu Satanské verše. Na jeho hlavu vypísali odmenu, spáchali naňho atentát, žije pod policajnou ochranou. V rozprávke sa odohráva vojna medzi stúpencami mlčania, Čupvalmi, ktorí žijú v neustálej tme, a zhovorčivými Gupčanmi, ktorí zastupujú spisovateľov, umelcov a ďalšie nepohodlné osoby.

Domov - David Hartl Michal Candrak Čítajte aj Prispejte do zbierky Domov pre Ukrajinu, pozriete si divadlo

„Harún je vnímavý, nebojácny chlapec, ktorý pre záchranu svojej rodiny urobí čokoľvek,“ predstavuje svoju postavu Tomáš Diro. Lívia Michalčík Dujavová stvárňuje Harúnovu matku Soraju. „Harún a more príbehov prepája magickú rozprávku s dobrodružnou zápletkou. Ukrýva množstvo odkazov na zamyslenie sa nad sebou a spoločnosťou. Rozprávka je plná fantastických bytostí, ktoré s vtipom, ale aj vážnosťou prispievajú k dobrodružstvám, ktoré malý chlapec zažíva,“ hovorí herečka. Atraktívne sú nielen postavy a príbeh, ale aj kostýmy a scéna, vďaka ktorým sa ocitneme v inom svete.

Láskavé bohyne Čítajte aj Činohra SND odohrá inscenáciu Láskavé bohyne na pomoc Ukrajine

Pre Adrianu Ballovú (hrá nešťastnú Onneetu, ktorú opustil manžel) je Harún príbeh o sile lásky, o priateľstve, dôvere, obetavosti a trpezlivosti, ktoré akoby sa už vytrácali. A tiež príbeh o dieťati, ktoré svojou láskou a vierou v dobro dokáže pomôcť dospelému.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Salman Rushdie #Štátne divadlo Košice