Bratislavské GUnaGU premiéruje Dištanc, hru o dobe, ktorá vycerila zuby

Bratislavské divadlo GUnaGU uvedie v sobotu 5. marca premiéru projektu Viliama Klimáčka Dištanc (posledný film z Hollywoodu).

05.03.2022 11:00
gunagu Foto:
Čierna komédia Dištanc (posledný film z Hollywoodu) je aktuálna hra o dobe, ktorá vycerila zuby v repertoári divadla GUnaGU.
debata

„Keď vo Florencii pred 600 rokmi vypukol mor, skupina mladých ľudí pred ním ušla na vidiek. Aby sa nenudili, rozprávali si po večeroch príbehy. Tak vznikol Boccacciov Dekameron. Keby sa to stalo dnes, myslím si, že ľudia si budú rozprávať filmy,“ povedal ku genéze čiernej komédie Klimáček.

Hra „o dobe, ktorá vycerila zuby“ rozpráva o skupine ľudí, ktorá sa skryje pred násilím na uliciach do starej pivnice. Tvorí ju mladá policajtka, influencer Aďo, predavač burgerov a jeden doktor. Aby sa nenudili, rozprávajú si filmy, aké kedy videli. Herci v predstavení hrajú z fiktívnych filmov ukážky a divákom možno čosi aj pripomenú, ale určite ich nemohli vidieť. „Zažijú detský noir-muzikál, katastrofickú ‚bondovku‘, ale aj dystopické sci-fi z blízkej budúcnosti, v ktorej bude sex medzi mužom a ženou postavený mimo zákona a ľudstvo sa bude rozmnožovať ako kvasinky,“ približuje GUnaGU nové predstavenie.

Láskavé bohyne Čítajte viac Činohra SND odohrá inscenáciu Láskavé bohyne na pomoc Ukrajine

„Premiérou chceme v tejto ťažkej dobe vyjadriť solidaritu s obyvateľmi Ukrajiny a pripomenúť všetkým Slovákom, že mier a sloboda nie sú večne dané hodnoty. A že kým sa ešte dá, povedané slovami klasika, múzy nesmú mlčať, hoci zbrane už rinčia,“ dodávajú tvorcovia predstavenia. V zostave figurujú ‚Šon Cholerik, Džulija Robert, jej brat Pitt a Nikolaj Kejdž‘, ktorých ‚dabujú‘ Viktor Horján, Romana Ondrejkovičová, Adam Jančina a Peter Ondrejička.

Divadlo s humorom sebe vlastným dodáva, že hudbu ‚Eňa Moríkoneho‘ v novom predstavení nahral Slavo Solovic, scénu a kostýmy navrhla Silvia Makovická. Autorom a režisérom Dištancu je Štefan von Špilberk, réžiu slovenského znenia vzal do rúk Viliam Klimáček.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #Viliam Klimáček #Divadlo GUnaGU