O čom bude posledný film Hollywoodu? My to vieme!

Tipnite si: o čom asi bude posledný film z Hollywoodu? V Divadle GUnaGU to vedia! Scenár a réžiu robil Štefan Špillberk, hudbu Eňo Moríkone a účinkujú v ňom hviezdy ako Džulija Robert (dabuje Romana Ondrejkovičová), jej brat Pitt (dabuje Adam Jančina), Nikolaj Kejdž (dabuje Peter Ondrejička) aj Šon Cholerik (dabuje Viktor Horján). Réžie slovenského znenia sa ujal Viliam Klimáček a hudbu nahral Slavo Solovic.

09.03.2022 11:00
DISTANC foto Ctibor Bachraty 01 Foto:
Viktor Horján, Romana Ondrejkovičová, Peter Ondrejička a Adam Jančina v predstavení Dištanc (posledný film z Hollywoodu).
debata

Udržujte Dištanc, pomôže vám humor

Okej, znie to dobre, ale o čom to celé bude? V dnešnej dobe si treba udržiavať dištanc, ako všetci vieme, už sme privykli. Ale ako sa dá udržať si dištanc od doby, ktorá na nás cerí zuby? Hra Dištanc (posledný film z Hollywoodu) v Divadle GUnaGU má na to recept: pomôže nám humor. Strieľa si z absurdity dnešných dní, hoci v predstavení sa objavia aj ozajstné zbrane (samozrejme, nenabité). Jednu má v rukách mladá študentka policajnej akadémie a druhú sám James Bond. Ale nepredbiehajme.

IMG 9967 Čítajte viac V Štúdiu L+S má baviť svojrázna Pani plukovníková

Hneď na začiatku sa ocitneme v pivnici (na čo tvorcovia "zneužili“ podzemné priestory svojho divadla), ktorá môže byť bytom alebo aj krytom. V uliciach (nášho? vášho?) mesta vypuklo násilie a diváci sú teraz v pivnici zatvorení spolu so skupinou ľudí, ktorí sa tam skrývajú. Mladá policajtka (Romana Ondrejkovičová), influencer Aďo (Adam Jančina), predavač burgerov (Peter Ondrejička) a doktor (Viktor Horján) tvoria nesúrodú spoločnosť, ktorá sa nútene ocitne v izolácii, odrezaná od okolitého sveta. A aby sa nenudili, začnú si rozprávať filmy, aké kedy videli.

Prečo práve filmy? "Keď vo Florencii pred 600 rokmi vypukol mor, skupina mladých ľudí pred ním ušla na vidiek. Aby sa nenudili, rozprávali si po večeroch príbehy. Tak vznikol Boccacciov Dekameron. Keby sa to stalo dnes, myslím si, že ľudia si budú rozprávať filmy,“ vysvetlil režisér čiernej komédie Viliam Klimáček.

Dištanc (posledný film z Hollywoodu) inscenujú... Foto: Ctibor Bachraty
DISTANC foto c Ctibor Bachraty 08 Dištanc (posledný film z Hollywoodu) inscenujú v Divadle GUnaGU.

Detské noir, Bond aj dystopia

Vďaka filmovým strihom sa na javisku prenesieme z krytu na zasnežený Severný pól, do nedávnej čiernej rozprávky aj do blízkej (a tiež nie svetlej) budúcnosti. Striedajú sa veselé ukážky z filmov, ktoré sú síce fiktívne, no divákom môžu všeličo pripomenúť. Zažijú detský noir-muzikál s včielkou Majou a čínskym netopierom, katastrofickú ‚bondovku‘ so spoločnou misiou MI5 a KGB, ale aj dystopické sci-fi z blízkej budúcnosti, v ktorej bude sex medzi mužom a ženou trestný a ľudstvo sa bude rozmnožovať ako kvasinky.

Sedíme doma Čítajte viac Rozišli ste sa počas pandémie? Nie ste sami

Svoju epizódnu rolu zohrá aj Shakespearov Hamlet a Ján Hollý, ktorého text tvorcovia opravili len v jedinom slove. „V prestrašeném ubohú plapoľi krajinu vidím. Najvatším vrahom tu najvatšú od srdca pejú chválu. Bo Slovan velice svím ňehodňím chce skázu bratom! Tak veľká na milích pohroma došla krajanov,“ napísal kedysi Hollý – vtedy nie o Slovanoch, lež o Slovákoch.

Don Giovanni  foto Peter Chvostek Čítajte viac Najväčší zvodca všetkých čias opäť na scéne. Do SND sa vracia Don Giovanni

Dištanc alebo Posledný film z Hollywoodu je čierna, ale predsa komédia o absurdných časoch, v akých dnes žijeme. Vďaka humoru a nadsázke sa pri nej divák môže uvoľniť, aj keď nezabudne. Vydýchne si práve preto, že táto hra nejde pomimo. Mieri presne na naše dnešné trápenia a láskavo nás pritom lieči – z covidu, z vojny, z vlastnej nemohúcnosti, ľudskej obmedzenosti a rozpínavosti, zo strachu z toho všetkého. Pivničné priestory divadla pripomínajú protivojnový kryt, no v tomto predstavení sa aj spieva a tancuje, nech sa nám na chvíľu uľaví.

„Premiérou chceme v tejto ťažkej dobe vyjadriť solidaritu s obyvateľmi Ukrajiny a pripomenúť všetkým Slovákom, že mier a sloboda nie sú večne dané hodnoty. A že kým sa ešte dá, povedané slovami klasika, múzy nesmú mlčať, hoci zbrane už rinčia,“ dodávajú pre TASR tvorcovia predstavenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Viliam Klimáček #Slavo Solovic #Divadlo GUnaGU