Poslednýkrát Za hranicami hriechu

Balet SND v marci uvedie derniéru inscenácie Za hranicami hriechu/Bratia Karamazovovci. Posledná príležitosť vidieť v Balete SND toto fenomenálne baletné dielo bude 25. a 29. marca 2022.

16.03.2022 16:00
Za hranicami hriechu Foto:
Z baletného predstavenia Za hranicami hriechu.
debata

Tanečná dráma Za hranicami hriechu/Bratia Karamazovovci svetového choreografa Borisa Eifmana, ktorá vznikla podľa Dostojevského románu, mala premiéru v roku 2017. Ihneď sa zaradila k tomu najlepšiemu, čo mohli diváci v Balete SND vidieť.

Posledná šanca vidieť pôsobivú inscenáciu v Balete SND bude v piatok 25. marca a na derniére v utorok 29. marca. Dielo zaznie pod dirigentskou taktovkou amerického dirigenta Kevina Rhodesa, ktorý v súčasnosti patrí k najvyhľadáva­nejším baletným dirigentom.

Artemyj Pyzhov  princ   Tatum Shoptaugh  Popolus  ka Čítajte aj Popoluška a zlé sestry zažiaria v SND

Balet Za hranicami hriechu/Bratia Karamazovovci sa vyznačuje mimoriadnou technickou náročnosťou, ktorá je priam na hranici zatancovateľnosti. Sprevádza ho hudba, ktorá nebola komponovaná špeciálne pre balet. V Bratoch Karamazovcoch je netradične spojená symfonická hudba Musorgského, Wagnera a Rachmaninova, ku ktorej sa pridávajú aj zbory, cigánske ľudové piesne a gitarové sóla.

“Ide o hudobnú koláž, pričom si treba uvedomiť, že je veľmi ťažké skombinovať melodiku a farbu hudby troch rôznych skladateľov tak, aby to nebolo rušivé. Je zaujímavé, že tu sa to podarilo a aj napriek tomu, že sú spojené časti, ktoré by možno hudobný dramaturg nikdy nespojil a ani obsahovo nesedia. V rámci tohto baletu to však zrazu perfektne funguje,” približuje dramaturg Baletu SND Kristián Kohút.

Tanečná dráma  Za hranicami hriechu/Bratia... Foto: Juraj Žilinčár
Za hranicami hriechu 166 Tanečná dráma Za hranicami hriechu/Bratia Karamazovovci vznikla podľa románu F. M. Dostojevského. Posledná príležitosť vidieť ju bude 25. a 29. marca 2022.

Zaujímavosťou je, že v na premiére v Bratislave mal balet Za hranicami hriechu/Bratia Karamazovovci dve prvenstvá.

Prvýkrát ho zatancoval iný súbor ako Eifmanov vlastný, do ktorého si tanečníkov vyberá sám choreograf. A prvýkrát sa uvádzal v sprievode živého orchestra. To bola pre tanečníkov veľká výzva, pretože choreografia je podľa prvého sólistu Andreja Szaba vytvorená tak, že im môže ublížiť akákoľvek odchýlka v tempe.

“Je to práve pre náročnosť krokov a pre vysokú dynamiku. Jednotlivé sekvencie sú tak našľapané, že akékoľvek milimetrové zrýchlenie alebo spomalenie tempa môže znamenať problém. Pri rýchlejšom tempe sa to nestíha zatancovať, príliš pomalé zas pôsobí akoby sa tanečníci na javisku nudili,” opisuje prvý sólista.

“Hovorievam, že je to inscenácia na jeden nádych – otvorí sa opona, nadýchneš sa a vydýchneš, až keď padne opona. A to nielen my tanečníci na javisku, ale aj diváci. Človek tam nemá chvíľku na výdych, ako sa hovorí. Je to absolútne strhujúce divadlo,” uzatvára Szabo.

Luskáčik Čítajte aj SND uvedie online obľúbeného Luskáčika

Na posledných dvoch predstaveniach inscenácie Za hranicami hriechu/Bratia Karamazovovci sa v úlohách bratov Karamazovovcov predstavia sólisti Baletu SND Konstantin Korotkov, Andrej Szabo a Kristian Achberger, v úlohe Grušenky diváci uvidia Ilincu Ducin.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #balet #SND #Balet Slovenského národného divadla