Nový elánovský muzikál o láske, zrade a pomste

Už zajtra má na javisku Divadla Nová scéna premiéru nový muzikál Voda (a krv) nad vodou s najväčšími hitmi legendárnej skupiny Elán. Príbeh inšpirovaný slávnym románom Alexandra Dumasa Gróf Monte Christo je prenesený do súčasnosti ako dynamický muzikál o láske, zrade a pomste.

21.03.2022 16:00
Nova scena Voda a krv nad vodou muzikal... Foto:
Patrik Vyskočil v hlavnej úleho muzikálu Voda (a krv) nad vodou.
debata

V réžii a choreografii Jána Ďurovčíka sa v hlavných úlohách predstavia Patrik Vyskočil, Natália Kóšová a Ján Slezák.

Známe hity v novom príbehu

Tím tvorcov doteraz najúspešnejšieho slovenského muzikálu Ôsmy svetadiel, ktorý mal na Slovensku a v Česku spolu 700 repríz, opäť siahol po nesmrteľných hitoch z repertoáru skupiny Elán ako Nie sme zlí, Fero, Tuláci v podchodoch, Sestrička z Kramárov, Kočka či Zanedbaný sex. V muzikáli nebude chýbať ani jedna z najslávnejších piesní, ktorá dala predstaveniu názov – Voda čo ma drží nad vodou.

„Je to príbeh plný emócií, lásky a všetkého, čo patrí k ,veľkému plátnu'. Vybral som z množstva elánovských hitov ďalšie skladby, ktoré som nosil v hlave a ktoré mi dávali dokopy príbeh,“ predstavuje hlavnú líniu choreograf a režisér Ján Ďurovčík. Muzikál Voda (a krv) nad vodou podľa neho nie je pokračovaním Ôsmeho svetadielu. "Je to úplne nový príbeh, nové postavy, avšak spojenia medzi oboma inscenáciami sú jasné: zdroj, čiže hudba Elánu, a parafráza na veľké klasické literárne dielo posunuté do súčasnej doby, tentoraz je to Gróf Monte Christo Alexandra Dumasa,“ povedal pred premiérou Ján Ďurovčík.

Elektricky anjel  V.Plevcik  P.Dubayova  M.Candrak Čítajte aj Elektrický anjel na Novej scéne zabíja

O úpravu a aranžmány piesní do muzikálu sa postaral Vašo Patejdl a hudobne ich naštudoval dirigent Ľubomír Dolný. "V muzikáli tieto piesne spievajú nielen muži, ale aj ženy, pre ktoré je mužský rozsah oveľa tvrdším orieškom. Piesne síce poznáte vopred, ale keď s nimi ďalej pracujete, dostávajú niekedy úplne inú atmosféru. Nie je to iba prísna interpretácia pôvodných skladieb,“ približuje dirigent.

Lukáš Pišta a Miroslava Drínová v muzikáli Voda... Foto: Collavino
Nova scena muzal Voda a krv nad vodou Lukas Pista Miroslava Drinova Lukáš Pišta a Miroslava Drínová v muzikáli Voda (a krv) nad vodou.

Čo nás drží nad vodou?

„Inscenácia je plná vnútorných monológov, zložitých dramatických dialógov a extrémne náročných speváckych partov, hovorí o hlavnej postave muzikálu Lukášovi jeho predstaviteľ Patrik Vyskočil. Jeho alternant Dárius Koči dodáva: „Je veľmi ťažké spievať hity od Elánu, musím rozdeliť sily tak, aby som celý muzikál odohral a odspieval na výbornú, priznáva. “

Neľahkú zápornú postavu Adama stvárňuje v muzikáli Ján Slezák. „Je to krásna postava, aj keď sa Adam javí spočiatku ako pozitívny hrdina, diváci budú neskôr prekvapení, čoho všetkého je schopný. Musel som si nájsť v mojom osobnom živote dôvody, pre ktoré by som vedel byť takýto a preniesť ich na javisko. Zaspievam si piesne Ja viem, Amnestiu na neveru, Dva a dva sú štyri či Voda čo ma drží nad vodou, ktoré mám rád a verím, že aj diváci ich budú spievať s nami,“ hovorí.

39 Beda  ri 2 Čítajte aj Divadlá hrajú, na scéne sú Bedári

Názov muzikálu Voda (a krv) nad vodou odkazuje na jednu z najslávnejších piesní v repertoári skupiny Elán Voda čo ma drží nad vodou, ktorá má už viac ako 22 rokov. "Vždy musí existovať nejaká voda, čo nás drží v ťažkých chvíľach nad vodou. Niekedy to môže byť túžba, niekedy kariéra, niekedy pomsta, ale najkrajšie je, keď nás nad vodou drží láska,“ vyznáva sa Ján Ďurovčík. Jeho v týchto časoch drží nad vodou syn. "Narodil sa pred osemnástimi mesiacmi, presne v ten istý deň ako táto inscenácia,“ dodáva. Muzikál mal pražskú premiéru v divadle Kalich už v septembri 2019. O rok neskôr 18. septembra 2020 mal mať slovenskú premiéru v Divadle Nová scéna, pandémia ju však zabrzdila o ďalších 18 mesiacov. O to viac sa tvorcovia tešia na divákov, ktorým chcú priniesť v ťažkých časoch pekný zážitok.

nova scena sex pre pokrocilych  Lucia Vrablicova  Pavol Topolsky  foto Robert Tappert-69 Čítajte aj Čo prinesie Sex pre pokročilých?

V muzikáli sa predstavia známi sólisti Divadla Nová scéna – Patrik Vyskočil, Dárius Koči, Miroslava Drínová, Lukáš Pišta, Vladislav Plevčík, Marcel Ochránek, Monika Drgáňová, ale aj hosťujúci umelci ako Ján Slezák, Martin Hudec, Marta Kurčík Potančoková či známy moderátor Viktor Vincze. Veľkú hereckú príležitosť dostali aj mladí umelci ako napr. Michal Candrák, Michaela Trokanová, Simona Grosschmidtová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nová scéna #muzikál #Elán