Nová scéna hľadá mladých tvorcov muzikálov

Bratislavské Divadlo Nová scéna (DNS) vyhlásilo súbeh na vytvorenie a následnú realizáciu pôvodného autorského slovenského hudobno-dramatického diela. Určený je pre tvorcov do 40 rokov, ktorí sa môžu prihlásiť s muzikálom ľubovoľnej témy a hudobného charakteru so zacielením na mladého diváka.

28.03.2022 16:18
Nova scena Voda a krv nad vodou muzikal... Foto:
Patrik Vyskočil v hlavnej úleho muzikálu Voda (a krv) nad vodou.
debata

„Cieľom tohto súbehu je iniciovanie a podpora vzniku pôvodného muzikálového diela mladej začínajúcej autorskej generácie na Slovensku. Víťazné diela budú následne profesionálne zrealizované a uvedené v DNS,“ uviedla Zuzana Šebestová, PR manažérka DNS.

Divadlo podľa generálnej riaditeľky Ingrid Fašiangovej dlhodobo zvažovalo pripraviť pôvodný hudobno-dramatický titul adresovaný mladému divákovi. „Upustili sme od oslovenia renomovaných autorsko-realizačných tímov a rozhodli sme sa dať priestor mladej tvorivej generácii. Som presvedčená, že mladí autori vytvoria dielo s výpovednou hodnotou, ktoré osloví predovšetkým ich rovesníkov,“ dodala s tým, že súbeh zároveň zviditeľní nové talenty, ktoré do budúcna obohatia divadelnú scénu.

Nova scena Voda a krv nad vodou muzikal P.Vyskocil  company Čítajte aj Nový elánovský muzikál o láske, zrade a pomste

V rámci anonymného súbehu je potrebné do 17. júna odovzdať podrobnú synopsu diela s hlavnou dejovou a obsahovou líniou, jeho štruktúru, počet hudobno-speváckych a tanečno-hudobných čísiel. „Súčasťou súbehu je aj osem strán textu ucelenej časti diela a dve otextované piesne,“ spresňuje divadlo.

39 Beda  ri 2 Čítajte aj Divadlá hrajú, na scéne sú Bedári

„Otvorenosť v témach aj žánri by mala byť zárukou pestrosti súbehu. Uchádzači by v prvotných príspevkoch mali preukázať jasnosť v celkovej štruktúre diela a v jednotlivých piesňach či dialogickej forme vybranej scény zasa charakteristický rukopis,“ komentuje súbeh dramaturg Divadla Nová scéna Svetozár Sprušanský.

Elektricky anjel  V.Plevcik  P.Dubayova  M.Candrak Čítajte aj Elektrický anjel na Novej scéne zabíja

Všetky dodané materiály posúdi a najkvalitnejšie práce vyberie sedemčlenná odborná komisia. Následne bude s ich tvorcami pracovať na výslednej podobe diela, ktoré by sa malo začať realizovať začiatkom roka 2023. Premiéra víťazného diela zo súbehu je plánovaná na koniec februára 2023. Podrobné informácie o súbehu sú dostupné na stránke divadla.

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Nová scéna