V Martine uvedú nihilistickú rozprávku Leonce a Lena

Slovenské komorné divadlo Martin pripravilo pre svojich návštevníkov zaujímavú novinku, ktorá bude mať premiéru v piatok 1. apríla. Inscenácia s názvom Leonce a Lena v réžii Šimona Spišáka vznikla na motívy rovnomennej drámy Georga Büchnera z roku 1836. Hra mala prvýkrát premiéru v roku 1865 v Mníchove, takmer šesťdesiat rokov po autorovej smrti.

01.04.2022 11:00
42 Leonce a Lena Foto:
V hlavných úlohách princeznej Leny a princa Leonca sa predstaví Zuzana Rohoňová a Matej Babej.
debata

Ide o jeho v poradí druhú divadelnú hru. Výrazne ju ovplyvnil francúzsky básnik a dramatik Alfred de Musset a nemecký romantický básnik a prozaik Clemens Brentan. Büchner napísal dielo Leonce a Lena s cieľom poslať ho do súťaže komédií, ktorú vypísalo vydavateľstvo Cotta Verlag. Bohužiaľ však nestihol termín odovzdania a jeho hra sa mu vrátila neprečítaná.

Hra Leonce a Lena sa okrem divadelných inscenácií dočkala aj troch filmových adaptácií a zhudobnenia do operného diela Albana Berga.

Websterovci Čítajte viac V sieti Websterovcov: Obľúbený televízny seriál na divadelnom pódiu

Na Slovensku sa inscenácia nehrá často. V Slovenskom národnom divadle ju pred pár rokmi inscenoval režisér Martin Čičvák a v polovici 90. rokov ju pod vedením režiséra Mariána Pecka hrali v banskobystrickom Divadle na Rázcestí.

Leonce a Lena je politickou satirou, prostredníctvom ktorej sa Büchner otvorene vysmieva hessenskému veľkovojvodovi. Napriek tomu, že sa táto hra považuje za komédiu, v skutočnosti ide o paródiu na komédiu.

Srdce na dlani Čítajte viac Režisér komédie Srdce na dlani: Basety to odohrali na psieho Oscara

Princ Leonce je obklopený neustálou nudou a stereotypom, nevie, čo so životom. Želá si, aby mohol byť niekým iným. Napokon sa rozhodne utiecť z domu, aby sa tak vyhol dohodnutej svadbe s princeznou Lenou. Tá sa zaňho tiež odmieta vydať – jej postava je odrazom emancipačného hnutia žien, ktoré v tom čase v Nemecku vznikalo. A tak Lena tiež ujde. Ako to už v rozprávkach býva, náhodou sa stretnú a zamilujú sa. Otázkou je, či sú spolu naozaj šťastní.

Retro múzeum Čítajte viac V Prahe otvoria najväčšie retro múzeum v Česku

Napriek tomu, že ide o nihilistickú rozprávku, tvorcovia ubezpečujú, že nie je potrebná veľká intelektuálna príprava. „Je to určené pre bežného diváka kamenného divadla a v Martine máte na slovenské pomery divákov veľmi vyspelých a náročných,“ hovorí režisér Šimon Spišák. Zároveň dodáva, že divák nemusí mať načítaného Nietzcheho ani Kanta, aby si hru dokázal vychutnať.

Dramaturgmi inscenácie sú Róbert Mankovecký a Peter Galdík. V úlohe princa Leoncea sa predstaví Matej Babej, princeznú Lenu si zahrá Zuzana Rohoňová. Okrem nich sa v inscenácii objaví aj Jana Oľhová, Tomáš Grega, František Výrostko, Alena Pajtinková, Eva Gašparová a Michal Gazdík. O scénu a kostými sa postaral Karel Czech, hudbu mal na starosti Jindřich Čížek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské komorné divadlo Martin #Šimon Spišák