To najlepšie zo slovenského divadla uvidíme v Bratislave

Už zajtra večer o 19. h môžu bratislavskí diváci navštíviť v Činohre SND predstavenie Borodáč alebo Tri sestry, ktoré naštudovalo Štátne divadlo Košice. Práve ním sa začína unikátna Prehliadka inscenácií nominovaných na Cenu Akadémie 2020/21.

01.04.2022 14:30
42 Divadelna   prehliadka Foto:
Snímka z martinskej inscenácie o stavbe diaľnice D1.
debata

Dokopy deväť mimoriadnych divadelných predstavení z celého Slovenska možno až do 2. mája vidieť v štyroch bratislavských divadlách – je medzi nimi napríklad aj zvolenská inscenácia Čepiec, banskobystrické predstavenie Svetlonos, martinská hra o stavbe diaľnice D1 a prehliadku toho najzaujímavejšieho uzavrie predstavenie o Milade Horákovej. Viac nám o Prehliadke porozprávala jej koordinátorka, dramaturgička a prezidentka Akadémie divadelných tvorcov Viki Janoušková.

42 Leonce a Lena Čítajte viac V Martine uvedú nihilistickú rozprávku Leonce a Lena

Od soboty 2. apríla sa začína mesačná Prehliadka inscenácií nominovaných na Cenu Akadémie 2020/21. Čím je výnimočných týchto desať inscenácií z celého Slovenska?

Na začiatku stojí vlajkový projekt Cena Akadémie za divadelnú inscenáciu sezóny. Profesionálne divadlá z celého Slovenska, zriaďované aj nezávislé, si od roku 2018 prihlasujú do Ceny Akadémie inscenácie, ktoré považujú za najvydarenejšie v danej sezóne. Potom sa 25 divadelníkov v piatich komisiách rozbehne po divadlách, diskutujú a do druhého kola Ceny Akadémie vyberú 10 až 15 hier. Do aktuálneho 3. ročníka Ceny Akadémie prihlásilo 28 divadiel svojich 33 inscenácií. Päť našich komisií poslalo do druhého kola tentoraz 10 inscenácií, no pre zdravotné dôvody z nich v Bratislave uvidíme len deväť. Keďže ich vybralo 25 odborníkov, je to už výrazne objektivizovaný odborný názor na výsledky sezóny. Pozrieť si ich môžete v divadlách Činohra SND, TICHO a spol., kultúrny priestor A4 a LAB VŠMU.

Srdce na dlani Čítajte viac Režisér komédie Srdce na dlani: Basety to odohrali na psieho Oscara

Vraj takúto prehliadku Slovensko ešte nezažilo. V čom je iná či nová?

Okrem vyššie spomínaného je tu ešte druhý, dosť podstatný aspekt – ide o prvý ročník Prehliadky, ktorý spoluorganizujú a náklady znášajú všetky hosťujúce divadlá spolu so štyrmi hostiacimi divadlami, čo nebýva zvykom a za čo im všetkým ďakujeme. Totiž väčší dôkaz, že divadelná obec dôveruje modelu hodnotenia a procesu výberu víťaza Ceny Akadémie, už ani nemôže byť. A ešte tretí aspekt – okrem divákov pozerá inscenácie aj päť členov vrcholovej komisie a na záverečnom večeri 2. mája komisia vyhlási víťaza – a to tiež nie je obvyklé.

Kto bude v komisii?

Na túto úlohu sa podujali teatrologičky prof. Naďa Lindovská z VŠMU a Zuzana Ferusová, režisér Juraj Nvota, scénograf Peter Čanecký a hosť z Čiech – dramaturg a riaditeľ Centra experimentálneho divadla Brno Miroslav Oščátka.

Je to príležitosť vidieť v Bratislave mimoriadne počiny z divadiel z celého Slovenska, kam by sa inak možno diváci nedostali?

Áno, je to príležitosť vidieť inscenácie, za ktorými by inak museli diváci cestovať desiatky až stovky kilometrov. Po úvodnom košickom predstavení Borodáč alebo Tri sestry 2. apríla v Činohre SND nasleduje v piatok opäť v SND prelomová inscenácia Čepiec, s ktorou hosťuje Divadlo Jozefa Gregora Tajovského zo Zvolena. Režisér Peter Palik sa inšpiroval oceňovanou knihou Kataríny Kucbelovej. V sobotu 9. apríla v divadle TICHO a spol. uvedú inscenáciu Svetlonos, ktorú pripravilo banskobystrické divadlo ODIVO a Ivan Martinka. Tá zaujala odborníkov posúvaním technických hraníc divadla, využíva mechatronickú bábku. V utorok 12. apríla je v Činohre SND na programe jej domáca inscenácia Hriech/Její pastorkyňa, ktorá sugestívne spája dve klasiky. Kombináciou Tajovského jednoaktovky Hriech s realistickou drámou Gabriely Preissovej vznikla pozoruhodná moderná inscenácia. Presne o týždeň, v utorok 19. apríla predstaví Dezorzovo lútkové divadlo v priestore A4 inscenáciu Dukla, údolie smrti. Viacero členov komisie zhodnotilo, že ide o čaro divadla pre 21. storočie. Ústredným motívom príbehu je láska medzi nacistickým dôstojníkom a rómskym huslistom. Tvorcovia nechcú provokovať, ide im skôr o lásku na pozadí smrti a vybuchujúcich bômb.

kundera Čítajte viac Milana Kunderu si uctili knihami a filmom

Zaujímavé, na čo nás ešte nalákate?

Vo štvrtok 21. apríla v SND si môžu diváci pozrieť inscenáciu Lukáša Brutovského nazvanú D1 (pracovný názov), ktorú naštudovalo Slovenské komorné divadlo Martin. Tvorcovia vytvorili inscenáciu o stavbe diaľnice D1 ako „súčasti tisícročného úsilia Slovákov“. O deň neskôr v divadle LAB VŠMU uvedú inscenáciu Divadla Pôtoň a Horáckeho divadla z Jihlavy nazvanú Swing Heil! – tak totiž znel už takmer zabudnutý antinacistický pozdrav mládeže. Predposlednou inscenáciou bude filozofická tragifraška bulharského dramatika Stefana Caneva – Druhá smrť Jany z Arcu v naštudovaní Nového divadla Nitra, ktoré hosťuje v nedeľu 24. apríla v divadle TICHO a spol. Záverečnou inscenáciou bude autorská dokudráma Matúša Bachynca Milada, ktorá vychádza zo siedmich listov Milady Horákovej napísaných pár dní pred jej smrťou jej najbližším. Zahrajú ju v Modrom salóne SND. Tu sa bude 2. mája o 18. h konať aj záverečná diskusia a slávnostné vyhlásenie držiteľa Ceny Akadémie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Činohra SND #Štátne divadlo Košice