Spišské divadlo uvedie premiéru rozprávky Perníková chalúpka

Z dôvodu veľkého záujmu o inscenácie pre deti uvedie Spišské divadlo v Spišskej Novej Vsi ďalšiu rozprávku, tentoraz pôjde o predstavenie Perníková chalúpka. Premiéra bude v nedeľu o 16.00 h. TASR o tom za divadlo informovala Sofia Skokanová.

03.04.2022 15:00
Spišské divadlo Foto:
Spišské divadlo.
debata

Hoci ide o známy príbeh, toto divadelné spracovanie podľa jej slov prinesie niekoľko inovatívnych prvkov. Okrem tradičného boja dobra so zlom, keď sa Janko a Marienka musia brániť pred Ježibabou z perníkovej chalúpky, pracuje inscenácia aj s environmentálnymi témami.

Na jednej strane zdôrazňuje známe pravdy, že dobro zvíťazí a zlo bude porazené, že v jednote je sila, že zlo plodí len ďalšie zlo. Na strane druhej však toto divadelné spracovanie prízvukuje, aké potrebné je chrániť prírodu, ktorú v samotnej rozprávke ničí zlá Ježibaba lesná, uviedla s tým, že v inscenácii Spišského divadla vystupujú aj iné rozprávkové postavy.

Perníky, z ktorých vzniká perníková chalúpka, v skutočnosti pečie Cukrár Figaro. Zlá Ježibaba lesná kropí rastlinky Smrťobyľom, aby ich včely nemohli opeľovať a aby mala med len pre seba. Pomáha jej pri tom lenivý Kocúr Cico, dodala Skokanová.

Celým príbehom detských divákov prevedie Včielka Kája. V uvedenej inscenácii účinkujú herci Spišského divadla Peter Gedeon, Mária Čičvarová, Katarína Turčanová, Mária Brozmanová, Kristína Kotarbová a Jozef Novysedlák.

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #divadlo #inscenacia #Spišské divadlo #Perníková chalúpka