V apríli treba vziať hlavu do divadla

Vezmite svoju hlavu do divadla, aby vaše srdce mohlo pomáhať, vyzýva ľudí Slovenské národné divadlo. V rámci vtipne nazvanej kampane ponúka divákom zľavu 10 percent na všetky aprílové predstavenia Činohry, Opery a Baletu SND.

07.04.2022 07:00
Barbora Šajgalíkova, sajgalikova Foto: ,
Barbora Šajgalíková tvrdí, že v divadle ľudia prídu na lepšie myšlienky.
debata

Nejde len o to, aby ľudia vzali rozum do hrsti a v čase všeobecného zdražovania ušetrili. SND pripomína dôležitosť psychohygieny v mimoriadne ťažkých časoch. Práve divadlo pritom ľuďom pomôže prísť na iné myšlienky a udržať si duševné zdravie.

Oddýchnite si od správ

Projekt Vezmite svoju hlavu do divadla nadväzuje na valentínsku kampaň nazvanú Zoberte svoju lásku do divadla. SND totiž verí, že návšteva divadla má katarzný účinok na človeka a keby ľudia častejšia navštevovali divadelné, ale aj akékoľvek iné kultúrne podujatia, získali by príjemnejší pocit zo sveta.

„Návšteva divadla predstavuje záblesk pozitivity v tom marazme, ktorý nás obklopuje. Po dvoch rokoch pandémie nás zasiahlo čosi nepredstaviteľné – vojna na Ukrajine, mnohým sa preto zdá návšteva divadla nepatričná. Lenže ak chcete pomáhať druhým, či už Ukrajincom, alebo komukoľvek inému, kto to potrebuje, sami musíte byť silní.“

SND Kým prídu Stouni Robo Roth Čítajte aj V SND našli Micka Jaggera. Roba Rotha

Na otázku, či má slogan Vezmite svoju hlavu do divadla evokovať výzvu, aby ľudia viac premýšľali alebo si, naopak, hlavu skôr vyčistili, odpovedá riaditeľka komunikácie SND Barbora Šajgalíková: „Oboje. Umenie má moc preniesť diváka z bežného života do imaginatívneho sveta. A či sa majú ľudia skôr zabávať, alebo zamýšľať? Ide o preferencie návštevníka. Niekto chce možno zažiť iba čistú krásu performatívneho umenia, lebo tanec a spev ho odpútajú od reality bežných dní. Iný divák si možno nájde činoherný titul – napríklad predstavenie Milada, ktoré mu pripomenie, ako neuveriteľne veľa môže zmeniť statočnosť jedného človeka, tu konkrétne Milady Horákovej. Na každého účinkuje niečo iné, niekto si na odreagovanie vyberie hudobno-tanečné predstavenie s meditatívnym účinkom, iného vtiahne príbeh.“

Z odľahčenejších titulov má SND v ponuke komédie ako Celé zle, Tak sa na mňa prilepila alebo Je úžasná! Nedávno pribudlo aj predstavenie Kým prídu Stouni, ktoré veľmi inteligentným a vôbec nie nekritickým, zato odľahčeným a vtipným spôsobom glosuje popkultúru. "Predstavenie o Rolling Stones neurazí ani náročného diváka, ale poteší aj toho, kto hľadá ľahší žáner. Dobré ohlasy máme na tanečné predstavenie Balet & SĽUK, ktoré vyvoláva žiadané pozitívne emócie. V apríli v SND hosťuje aj veľmi zaujímavé predstavenie Slovenského komorného divadla Martin, ktoré sa volá D1 (pracovný názov) o výstavbe diaľnice. Takže možností, ako sa odpútať od ťaživých myšlienok, je veľa, " hovorí Šajgalíková.

Daniel Čapkovic  Monika Fabianová Čert a Káča Čítajte aj Čert a Káča v dizajnovom pekle zabavia celú rodinu. Vyberte sa do SND

Namiesto hrôz krása

Na jednom z vizuálov k projektu Vezmite svoju hlavu do divadla, ktoré nafotil Jakub Gulyás, je veta „Dva roky som nikde nebola,“ na druhom „Keď pozerám správy, celé noci nespím.“ Naozaj sú ľudia, ktorí dva roky neboli na žiadnych kultúrnych podujatiach?

Šajgalíková odpovedá: „Určite, ukazujú nám to aj prieskumy. My sa snažíme počúvať našich divákov, od novembra do februára sme si robili veľký divácky prieskum. Po invázii na Ukrajinu sa odpovede v ňom veľmi radikálne zmenili. Ľudia písali o svojich strachoch a zmienili, že práve divadlo im pomáha odpútať sa od desivých informácií, ktoré počúvajú v správach. Rozprávali sme sa aj s divákmi, ktorí boli veľmi unavení z toho, že pre pandémiu covidu nemohli alebo sa báli ísť do divadla. S divákmi komunikujeme aj cez maily či sociálne siete – mnohí písali, že sa báli o zdravie a návšteva divadla sa im zdala nebezpečná, tešili sa, kedy pandemická vlna opadne. A keď sa protipandemické opatrenia konečne uvoľnili a my sme sa tešili na plné sály, prišla vojna na Ukrajine. Pandémia a vojna zásadne ovplyvnili náladu spoločnosti. Napriek týmto extrémne zaťažujúcim situáciám zvonka sme chceli divákom ponúknuť niečo, kde získajú iný pohľad na svet.“

Salemské bosorky Čítajte aj Salemské bosorky sa vracajú do Národného

Šéfka komunikácie hovorí, že divadlo malo dobré ohlasy na streamované predstavenia, hlavne na inscenáciu Láskavé bohyne, ktorá sa hrala naživo s divákmi a zároveň sa robil živý prenos, diváckym najúspešnejším predstavením bolo ešte v druhej vlne lockdownu streamované Pred západom slnka.

„Začiatkom tohto roka bolo veľmi úspešné činoherné predstavenie Nepolepšený svätec o Silvestrovi Krčmérym, ktoré on-line pozeralo vyše 4 000 ľudí, to je na slovenské pomery veľmi vysoké číslo. Všetci si však uvedomujeme, že divadlo je kontaktné umenie a zážitok, ktorý vzniká medzi hercom a divákom, je do on-line sveta neprenosný. Sme veľmi vďační za možnosť streamovania, ocenili ju aj diváci mimobratislavskí, ale živý kontakt to nenahradí. To potvrdili aj herci, ktorí hrali v prázdnych sálach pred kamerami, lebo herec na javisku vždy počúva svojho diváka, aj keď je ticho, cíti jeho reakcie.“ Upozornenie pre tých, ktorí chcú využiť ponuku SND a vziať svoju hlavu do divadla, 10-percentnú zľavu na aprílové predstavenia SND možno uplatniť v pokladnici SND.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND