O riaditeľovi SND sa rozhodne o dva týždne

Či Slovenské národné divadlo bude mať nového riaditeľa, ukáže sa najskôr o dva týždne. Anton Popovič a Marián Chudovský sú dvaja finalisti, ktorí postúpili do druhého kola výberového konania, vyhláseného ministerstvom kultúry. Definitívne presvedčiť výberovú komisiu sa opätovne pokúsia až 13. júna.

30.05.2012 15:48
nová budova SND, Slovenské národné divadlo Foto:
Ilustračné foto
debata

„Z dvojdňového výberového konania uchádzačov na post generálneho riaditeľa SND nevzišiel víťaz. Ani jeden z 8 kandidátov nezískal potrebných 7 hlasov na to, aby ho 11-členná výberová komisia mohla odporučiť ministrovi kultúry na vymenovanie do funkcie,“ tak znel verdikt v utorok večer. No na rozdiel od výberového konania exministra Daniela Krajcera, ktoré sa udialo tesne pred parlamentnými voľbami 8. marca, nová komisia rozhodla, že bude aj kolo druhé.

Ak sa teda 13. júna členovia komisie rozhodnú nezdržiavať hlasovania, je pravdepodobné, že dospejú k úspešnému záveru. No to, či bude tento záver pre ministra záväzný, je otvorená otázka. Existujú dva právne názory. Prvý tvrdí, že minister sa musí podriadiť odporúčaniu komisie, druhý oponuje, že odporúčanie akceptovať nemusí, ak má na to vážne dôvody. Staronový minister kultúry Marek Maďarič sa svojho času priklonil k prvému právnemu výkladu existujúcej legislatívy a bez prieťahov na jar 2010 vymenoval kontroverzného Ondreja Šotha, ktorý vzišiel z riadneho konkurzu.

Šoth viedol divadlo len pol druha roka, no jeho éra sa stále celkom neskončila. Ľudia, ktorými sa obklopil a ktorí nijako neodvrátili jeho pád, ak neboli jeho priamou príčinou, v SND rozhodujú dodnes.  Opäť odložiť výmenu súčasného vedenia by bolo naozaj veľké riziko.

V prípade dirigenta Antona Popoviča, ktorý je známy aj svojou angažovanosťou vo veciach verejných, a operného režiséra a dramaturga Mariána Chudovského, ktorý štyri roky viedol Operu SND a krátko bol aj jeho generálnym riaditeľom, by mal minister kultúry menovací dekrét podpísať ešte o čosi ľahšie, ako pred dvomi rokmi. Obaja finalisti síce majú svojich oponentov, ale nie sú na čiernej listine jednomyseľne neprijateľných kandidátov.

Napriek tomu to Marek Maďarič nebude mať jednoduché. Na rozdiel od predchádzajúceho konkurzu musí na seba prevziať zodpovednosť konečného rozhodnutia tak, aby napravil to, za čo nechcel prevziať zodpovednosť v čase prvej vlády Smeru. Za menovanie skutočne zodpovednej a akceptovanej osobnosti na čele SND, ktorá jeho dôveru aj dôveru kultúrnej verejnosti nesklame.

Obaja postupujúci kandidáti si získali viacerých členov komisie vcelku podobnou víziou. V prvom rade im ide o návrat skutočnej kvality do divadla, ich deklarované ciele sú v zhode: SND má veľký umelecký a ľudský potenciál a jednoznačne sa môže rovnocenne zaradiť medzi ostatné európske kamenné divadlá, ak sa zbaví hrubej neprofesionality vo všetkých zložkách.
Iste by sa ministrovi Maďaričovi rozhodovalo ľahšie, ak by aktuálna komisia nehlasovala tajne. Veď kto z členov komisie, z ktorej rokovania vzišiel v roku 2010 ako víťaz Ondrej Šoth, sa dnes prizná k tomu, že mu dal svoj hlas? Nikto.

debata chyba