Ste medzi nami: Inscenácia, ktorá nastavuje zrkadlo pre vidiacich

Slovenské národné divadlo uviedlo v nedeľu 3. apríla v Modrom salóne autorskú inscenáciu Divadla Zrakáč s názvom Ste medzi nami. V krátkom časovom rozpätí priniesla hra divákom niekoľko dôležitých posolstiev o tom, ako ľudia bez hendikepu vnímajú nevidiacich. Nešlo však o žiadnu ťaživú drámu, práve naopak - len málokto v publiku sa ubránil úprimnému smiechu.

08.04.2022 09:00
42 Ste medzi nami  c  SND Foto:
Ste medzi nami je autorskou inscenáciou Divadla Zrakáč.
debata

Účinkujúci si zvolili formu scénok, prostredníctvom ktorých divákom pretlmočili svoje každodenné starosti s okolím. Obzvlášť prínosnou bola téma falošnej filantropie, ktorou si mnohí ľudia zvyknú zdvíhať ego a vnútorný pocit dobročinnosti. Herci, ktorí sa s takýmto správaním stretávajú, ho divákom približujú tak, ako ho berú oni sami. Jasne hovoria: „Ak si pomoc sami nepýtame, nepomáhajte nám.“ Najvýstižnejšia bola azda scéna, v ktorej žena ponúka nevidiacemu peniaze – ten sa rozčúli a vysvetlí jej, že je pracujúci člen spoločnosti, ktorý si zaslúži rešpekt ako všetci ostatní.

Barbora Šajgalíkova, sajgalikova Čítajte viac V apríli treba vziať hlavu do divadla

Najväčšou prednosťou predstavenia je okrem autentickosti humor, ktorý situáciu nezľahčuje, no zároveň je oveľa účinnejší ako dramatické karhanie. Vďaka tomu divák na jednej strane vníma veci, ktoré mu predtým možno nikdy nenapadli, a zároveň zisťuje, že ľudia s hendikepom nevnímajú svet tak tragicky, ako si to ostatní predstavujú. Hra má preto nádych istého odľahčenia, ktorým dávajú účinkujúci najavo, že aj keď sa voči nevidiacim nejako previníme, nemusíme z toho robiť tragédiu svetových rozmerov. Stačí, keď sa zo situácie poučíme, ospravedlníme a budeme mať na pamäti, ako k veci treba pristupovať nabudúce.

Názov inscenácie naznačuje, že sa jej autori nesnažia upozorniť na seba, ale na nás a naše správanie, stereotypy a predsudky. Nejde o to, že nevidiaci či ľudia s poruchami zraku sú medzi nami, ale o to, že my s nimi prichádzame do kontaktu a v mnohých takýchto situáciách ako ľudia zlyhávame.

l Čítajte viac Recenzia: Strastiplná cesta Leonca a Leny

Okrem krátkych scénok sú do predstavenia zakomponované aj hudobné čísla. Precítený spev Zuzany Hrebičíkovej, zatiaľ čo Peter Zbranek hrá na klavíri a za ich chrbtami sa otvára pohľad na Bratislavský hrad a nočné mesto, je naozaj čarovným momentom predstavenia.

K tomu, aby bola hra výstižná, neboli potrebné honosné kulisy ani náročná dejová linka, autorom sa podarilo vyťažiť z minima maximum, čo je naozaj obdivuhodný počin. Dokazuje to, že menej je viac, a že na sprostredkovanie myšlienky niekedy stačí priamočiara otvorenosť a úprimnosť.

Inscenácia Ste medzi nami trvá zhruba len trištvrte hodiny, napriek tomu má človek po odchode z divadla pocit, že si so sebou odniesol niečo dôležité. Na jednej strane sa dobre zabavil, na druhej zistil, že by na svojom správaní k ľuďom, ktorí sa od neho niečím líšia, mal zapracovať.

HODNOTENIE PRAVDY: 5/5
Ste medzi nami
RÉŽIA: Matej Feldbauer, Pavol Viecha
HRAJÚ: Zuzana Hrebičíková, Martina Lužáková, Lucia Medveď Patáková, Annamária Janeková, Stanislav Slávo Sokol, Andrej Svetko, Peter Zbranek

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské národné divadlo #Divadlo Zrakáč