SĽUK uvádza premiéru nového predstavenia Pašie

Slovenský ľudový umelecký kolektív (SĽUK) dnes uvádza slávnostnú premiéru nového hudobno-tanečného programu Pašie - Príbeh o človeku a zemi.

14.04.2022 15:00
SĽUK Foto:
Fotografia z predstavenia Slovenské Vianoce – Komédia o stvorení sveta a o tom, čo bolo potom.
debata

„Snažili sme sa v ňom dať vedľa seba tematiku kresťanskú, ktorá sa týka pašií, a zároveň tematiku tradičnej ľudovej kultúry a zvyky, ktoré sa konajú v jarnom období,“ uviedol pre TASR choreograf a umelecký vedúci SĽUK-u Stanislav Marišler k scénickej freske o dvoch podobách zápasu života a smrti.

Tou prvou je tradičná ľudová kultúra s obrazmi kalendárnych obyčají spätých s cyklom striedania zimy a príchodu jari. Druhú podobu reprezentuje biblický novozákonný príbeh o ukrižovaní Ježiša Krista.

Autori programu približujú, že jeho zámerom nie je ani transkripcia tradície, ani konfrontácia s veľkonočnou liturgiou.

„Cieľom nášho predstavenia je interpretovať príbeh o človeku a zemi, živú tradíciu a biblické motívy súčasnými umeleckými prostriedkami, jazykom divadla, tanca a hudby,“ približujú tvorcovia program v réžii Aleny Weisel Lelkovej a choreografii Libuše Bachratej, Laca Cmoreja, Stanislava Marišlera a Jána Blaha, s hudbou Stana Palúcha.

Pod námet, scenár a dramaturgiu sa podpísal Juraj Hamar. Kostýmy a scénu tanečného predstavenia navrhla Eva Jiřikovská.

„Nie je tam hovorené slovo, všetky príbehy a výjavy sú znázornené tancom, z tradičnej kultúry sú použité jarné chorovody ako vynášanie Moreny, chodenie s Dedkom, naopak symbol nového života znázorňuje jarný chorovod letečko, nechýba stavanie májov. Z kresťanskej tematiky sú tanečne spracované príbehy – Judášova zrada, Posledná večera, Krížová cesta,“ opisuje Marišler tanečné divadlo.

SĽUK a jeho orchester, tanečný súbor a spevácka skupina nový program prvýkrát predstavia v STARS auditorium, novej kultúrnej a spoločenskej scéne v Bratislave, situovanej v areáli štadióna Pasienky.

„Je to síce stan, ale je čo najviac prispôsobený divadelným podmienkam, s pódiom, najnovšími zvukovými a svetelnými technológiami, taký je aj zámysel majiteľov, chcú tam mať hlavne divadelné predstavenia,“ uzavrel Marišler.

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #SĽUK