Emília Vášáryová: Životný pocit nebudujem na tom, ako vyzerám

Krása je relatívny pojem. Nikdy som svoj životný pocit nebudovala na tom, ako vyzerám. Je mi to viacmenej jedno, povedala herečka Emília Vášáryová v online rozhovore.

05.06.2012 06:00 , aktualizované: 12:44
Emília Vášáryová Foto:
Emília Vášáryová na krste knihy o nej s názvom Emília V a tí druhí.
debata (7)

Ale pokiaľ je človek ako-tak zdravý a ako-tak spokojný, asi sa to zračí aj na jeho výzore. Mojím životným krédom je že to, čo nemôžem mať, mi nechýba a to mi dosť uľahčuje život. Nikdy som nerobila nič, čo by až tak veľmi ruinovalo moje telo. Neznášam alkohol, neznášam cigarety, nerada sa škriepim a mám radosť, keď môžem druhým ľuďom pomôcť. To som dostala do vienka a to ma v živote dosť motivuje. To mi robí radosť," odpovedala na otázku, či má recept na krásu.

Bavila ju aj astronómia, pretože mohla chodiť v noci von a zakresľovať hviezdy na nebi. Lákalo ju aj štúdium dejín umenia, jazykov alebo psychológie. Nakoniec to život zariadil inak. Emília Vášáryová vchádza pravidelne už takmer polstoročie na dosky Slovenského národného divadla.

Na konte má množstvo divadelných a filmových postáv. Za posledných 20 rokov menujme aspoň Isadoru Duncanovú v Shermanovej hre Keď tancovala, Agnes v Albeeho Krehkej rovnováhe, Starenku v Ionescových stoličkách či titulnú úlohu v Majstrovskej lekcii Marie Callas v Opere SND. Za úlohu Ritter v predstavení Ritter Dene Voss v pražskom Divadle na zábradlí získala v roku 1996 Cenu Nadácie Alfréda Radoka.

Neobchádzali ju ani filmári. Zaujala napríklad v Modrom z neba (1997) Evy Borušovičovej a Jan Hřebejk ju obsadil do kultových Pelíškov (1999). Odvtedy účinkovala vo viacerých Hřebejkových filmoch, za postavu Věry v jeho filme Horem pádem (2004) získala Českého leva.

Od školského roku 1990 – 1991 začala Vášáryová na bratislavskej VŠMU vyučovať herectvo.

Milka Vášáryová dostala k jubilejným narodeninám aj cenný darček – knihu Emília V a tí druhí.

Na tému legendárna Emília V či populárna Milka sa vyslovujú „tí druhí“, herečkini priatelia a spolupracovníci, divadelní režiséri či aj javiskoví partneri ako Ľubomír Vajdička, Peter Mikulík, Jozef Bednárik, Emil Horváth a Martin Huba, kolegyne a kolegovia ako Božidara Turzonovová, Radovan Lukavský, Juraj Slezáček či Marián Geišberg, i herečke ľudsky blízki členovia technického personálu SND. Autorkou knihy je Maya Rothenbühler-Korcová, ktorá vyštudovala divadelnú vedu a do slovenčiny preložila viacero divadelných hier.

Obe dámy prijali pozvanie do redakcie Pravda.sk a v online rozhovore vám odpovedia na všetko, čo vás len o živote Emílie Vášáryovej zaujíma.

7 debata chyba