Nový slovenský Hamlet? Ľuboš Kostelný

Pozor, už dnes sa začína predpredaj vstupeniek na Letné shakespearovské slávnosti (LSS). Ich 22. ročník ponúkne na nádvorí Bratislavského hradu päť inscenácií vrátane českého naštudovania Zimnej pohádky. Tá sa nedá jednoznačne zaradiť, no má aj komediálne prvky. "Smiešne je už to, že Shakespeare si myslel, že Česi majú more. Stále ho hľadám, no ešte som ho nenašla," hovorí riaditeľka LSS Janka Zednikovičová.

19.04.2022 06:00
Shakespeare-Kostelny Foto:
V úlohe Hamleta sa na Letných shakespearovských slávnostiach predstaví slovenský herec Ľuboš Kostelný.
debata

Letných shakespearovských slávností ste sa nevzdali ani po minulé dva pandemické roky. Aký bude aktuálny ročník?

Začneme premiérou 5. júla a hrať budeme do 6. augusta. Vraciame sa k rovnakému modelu ako pred pandémiou, festival otvoríme vlastnou premiérou a zároveň uvedieme vlaňajšiu premiéru českých kolegov. Našou premiérou bude Hamlet, túto inscenáciu sme ešte v slovenskom naštudovaní neuviedli, zatiaľ sme u nás vždy uvítali len Hamleta pražských a ostravských kolegov. Naši diváci si iste pamätajú Hamleta s Jirkom Langmajerom či Jaroslavom Pleslom alebo ostravské naštudovanie s Tomášom Savkom.

SĽUK Čítajte viac SĽUK uvádza premiéru nového predstavenia Pašie

Kto sa stane slovenským Hamletom?

Ľuboš Kostelný – pre mňa jednoznačné rozhodnutie už pred dvoma rokmi. K réžii sme prizvali z Čiech Pavla Kheka, ktorý má za sebou naštudovanie viacerých autorových titulov a jeho bakalárska práca počas štúdia pre DAMU na Filozofickej fakulte bola práve o Shakespearovi. Hamlet je fascinujúca hra svojou štruktúrou – je to naozaj da Vinciho kód – kde všetko so všetkým súvisí. Spája sa v nej politická tragédia s rodinnou, jedno ovplyvňuje druhé. V našom koncepte chceme reflektovať súčasnú spoločenskú a aj politicky temnú dobu, ktorá sa neštíti vrážd z osobno-chamtivých dôvodov. Pýtame sa, či je ospravedlniteľné a do akej miery – klamstvo, podvod či vražda, ak nám ide o pravdu. Claudia zahrá Marek Majeský, v role Gertrúdy sa alternujú Tereza Kostková a Henrieta Mičkovicová, čím pokračujeme aj v našom koncepte prinášať v inscenáciách spájanie českých a slovenských hercov a tvorcov. Oféliu stvárni Jana Kovalčiková v alternácii s Barborou Palčíkovou, Polonia Alexander Bárta a v ďalších úlohách uvidíte Richarda Autnera, Martina Kochana, Jaroslava Kysela či Tomáša Vravníka. Hamleta budeme hrať od 5. do 16. júla.

Janka Zednikovičová, riaditeľka Letných... Foto: Robert Hüttner, Pravda
jana zednikovicova Janka Zednikovičová, riaditeľka Letných Shakespearovských slávností.

To znie zaujímavo. Aká bude ďalšia slovenská produkcia?

Okrem Hamleta sa diváci môžu tešiť aj na našu minuloročnú obnovenú premiéru Dvoch pánov z Verony, čo je inscenácia plná hudby, akrobatického pohybu a inteligentnej zábavy. Aj tu ponúkame skvelé obsadenie: Tomáš Matonoha, Ľuboš Kostelný – tu v celkom inej hereckej polohe ako v tragickom Hamletovi, Milo Král, Zuzana Norisová, Eva Sakálová, Barbora Švidraňová, Ondrej Kovaľ, Tomáš Grega či Cyril Drozda. Uvedieme aj niekoľko predstavení Komédie omylov s úžasným Robom Rothom a Martinom Šalachom.

Miroslav Donutil a Olmo Omerzu Čítajte viac Rozhovor s Donutilom a Omerzu: Sebecký podnikateľ? Skvelá rola pre Donutila

Tradične si iste pozvete aj českých kolegov. S akými predstaveniami prídu tento rok?

Vlani bola Zimní pohádka beznádejne vypredaná, tento rok majú tí, čo ju nestihli vidieť, šancu zhliadnuť jedno z piatich predstavení. Zimní pohádku si režisér Pavel Khek vybral sám a je to voľba netypická, hra sa totiž neinscenuje často. Do rolí obsadil skvelých hercov – ako Leontes sa predstaví Martin Hofmann v alternácii s Michalom Isteníkom, jeho ženu Hermionu stvárni Petra Špalková v alternácii s Lenkou Krobotovou, Perditu hrá Veronika Arichteva a v postave Pauliny sa predstaví Alena Mihulová. Premiérovo ponúkneme aj magickú komédiu dua režisérskeho SKUTR…

Čiže Slováka Martina Kukučku a Čecha Lukáša Trpišovského…

Toto režisérske duo našim divákom netreba veľmi predstavovať, pretože už na LSS sme uviedli ich naštudovania Rómea a Júliu a Sen noci svätojánskej. Búrka je voľným pokračovaním ich Sna noci svätojánskej, výtvarne aj herecky skvelá inscenácia. Pre tvorbu tejto dvojice je typická imaginácia, obrazotvornosť, pohyb, muzikálnosť aj poézia slova. Českí kolegovia si tam požičali nášho herca z Antonia a Kleopatry – Csongora Kassaia do postavy Ariela.

kostelny Ľuboš Kostelný Čítajte viac Kostelný: Z kina či divadla chcem odchádzať s otázkami

Výborne, a čo najmenší diváci? Budete pokračovať aj v projekte Shakespeare s deťmi?

Áno, cez víkendy popoludní uvidia rodičia s deťmi v shakespearovských kulisách aj predstavenia pre deti – O Palčekovi, s ktorým príde Nové divadlo Nitra, Na zemi dobre mi od Divadla na hojdačke a Cestoviny s vajcom od Neva Divadla. Vstup je voľný, treba si to prísť užiť. Chýbať nebude ani úspešný projekt Shakespeare koncert, tento rok nie na Hrade, ale vo verejných priestranstvách v Bratislave. Vlani sme hrali aj v botanickej záhrade v spolupráci s karloveským centrom kultúry, dokonca dopoludnia, a malo to úžasnú atmosféru, radi na to spomíname.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ľuboš Kostelný #Hamlet #Letné shakespearovské slávnosti