Divadlo Aréna prechádza komplexnou obnovou, ukončená má byť v roku 2023

Bratislavské Divadlo Aréna, ktoré je národnou kultúrnou pamiatkou, prechádza komplexnou rekonštrukciou. Vizuálne by sa malo zároveň vrátiť do podoby z roku 1939. Ukončenie prác sa predpokladá v druhej polovici roka 2023. Celkové náklady na rekonštrukciu a technológie majú dosiahnuť približne sedem miliónov eur, z toho takmer štyri milióny eur tvorí príspevok od štátu.

21.04.2022 17:30
BRATISLAVA: Divadlo Aréna Foto: ,
Pohľad na budovu divadla Aréna pri Tyršovom nábreží, na petržalskej strane Dunaja.
debata

„Zhotoviteľ k rekonštrukcii pristupuje mimoriadne citlivo, keďže ide o národnú kultúrnu pamiatku. Nad celým procesom rekonštrukcie dohliada pamiatkový úrad,“ uviedla na štvrtkovej tlačovej konferencii Svetlana Waradzinová, vedúca oddelenia kultúry Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), ktoré je zriaďovateľom divadla.

V rámci rekonštrukcie boli vykonané všetky plánované búracie i zemné práce, obnovený je areálový vodovod s kanalizáciou. Počas leta sa budú práce týkať strechy, kde má pribudnúť nová veža, a tiež oceľových a železobetónových konštrukcií.

Koncom leta sú naplánované reštaurátorské práce. V druhej polovici roka by sa mali začať práce v interiéri divadla. V záverečnej fáze budú osadené všetky javiskové technológie spolu so svetelnou, zvukovou a premietacou technikou.

Opravená má byť taktiež vodná veža, ktorá je na pozemku divadla. V budúcnosti by mala rozšíriť ponuku kultúrnych priestorov v divadelnom areáli. Smerom na panorámu Bratislavy a nábrežie Dunaja má v budúcnosti vzniknúť kaviareň.

Posledná rekonštrukcia budovy bola v prvej polovici 90. rokov minulého storočia. „Zámerom je nielenže obnoviť unikátnu budovu, ale aj vytvoriť jedno z najmodernejších divadiel na Slovensku,“ skonštatoval predseda BSK Juraj Droba.

História budovy divadla sa začala písať v roku 1828, keď na petržalskom brehu Dunaja vznikol priestor pre letné divadlo, nekrytý amfiteáter. V roku 1898 bola na mieste amfiteátra vystavaná budova, ktorej podoba sa zachovala približne do roku 1939. V roku 1945 bola budova zatvorená pre verejnosť na takmer 50 rokov. Slúžila ako sklad televíznych kulís.

V roku 1994 založil slovenský mím Milan Sládek nadáciu na obnovenie Divadla Aréna, divadelná prevádzka bola obnovená v roku 1995. V roku 2002 bol za riaditeľa vymenovaný Juraj Kukura, ktorý divadlo vedie dodnes.

V Divadle Aréna sa počas 20-ročnej histórie uskutočnilo viac ako 3500 podujatí, ktoré navštívilo približne 700.000 divákov. Od roku 2002 uviedlo na svojich doskách takmer 100 divadelných premiér.

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #kultúra #divadlo #Divadlo Aréna