Tanečná Extáza v Košiciach

V baletných sálach a na javisku historickej budovy Štátneho divadla Košice vrcholia v týchto dňoch prípravy novej tanečnej inscenácie Extáza/Obrazy o nej. Autorský projekt režiséra a choreografa Andreja Petroviča na hudbu Vladislava Šarišského je holdom všetkým ženám. Predpremiéru bude mať vo štvrtok 28. apríla.

26.04.2022 08:00
Extáza Foto:
Snímka zo skúšky.
debata

Nové baletné predstavenie Štátneho divadla Košice predstavuje rôzne podoby ženy inšpirované fázami Mesiaca. Mesiac tu predstavuje magickú bránu nielen k cyklu zrodenia, ale i znovuzrodeni­a ženy.

Stredobodom inscenácie je ženskosť a ženské telo v rôznych konvenčných i nekonvenčných podobách. V tanečnej Extáze dominujú obrazy sily, lásky, schopnosti obetovania sa, ale aj neopísateľnej bolesti zo straty a nezlomnosti kráčať ďalej.

„Extázu vnímam ako vyvrcholenie, iný stav bytia, v ktorom sa žena dokáže premeniť na veľký silný atóm. A to nehovorím o fyzickej sile, ale o sile vnútornej,“ hovorí autor inscenácie Andrej Petrovič. K spolupráci prizval známeho slovenského klaviristu a hudobného skladateľa Vladislava Šarišského.

Textami a spoluprácou na scenári prispel košický spisovateľ Tomáš Straka. Scénu a kostýmy navrhla Diana Strauszová, o svetelný dizajn sa postaral Karol Šimek. Dramaturgičkou inscenácie je Eva Gajdošová.

Hosťom v tanečnej inscenácii je herečka Beáta Drotárová. „Po mojom nástupe do Štátneho divadla Košice som mal niekoľko tréningov pre súbor činohry a zároveň som mal možnosť spolupracovať s činohercami na pohybovej zložke inscenácií Netrpezlivosť srdca v réžii Júlie Rázusovej a Besy v réžii Antona Korenčiho.

Počas týchto tréningov som si všimol práve Beátu Drotárovú. Keď som začal uvažovať nad obsadením interpretky z činohry do tanečnej inscenácie, okamžite mi napadla ona, pre charakter, ktorý som potreboval. Obdivujem na nej profesionalizmus, odhodlanie, prístup a rešpekt k práci,“ zdôrazňuje Andrej Petrovič.

V prológu a štyroch obrazoch – Dievčenstvo, Matka, Čarodejnica a Kristka – uvidia diváci sólistov a zbor Baletu ŠDKE. Spoluúčinkovať budú deti z Detského baletného štúdia ŠDKE.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #balet #Andrej Petrovič #novinky #Štátne divadlo Košice