Nielen komédie uvedú Zámocké hry zvolenské

Prevažne komédie, ale aj náročnejšie komorné hry, koncerty a operné predstavenia ponúkne 39. ročník festivalu Zámocké hry zvolenské, ktorý sa začína v piatok 8. júna na nádvorí Zvolenského zámku. Už tradične tento najstarší plenérový profesionálny divadelný festival na Slovensku otvorí premiéra usporiadateľského Divadla J. G. Tajovského, tentoraz komédia Raya Cooneyho Lekárske tajomstvo. Jej prvá repríza bude na zámockom nádvorí v sobotu.

08.06.2012 10:33
Zuzana Kronerova ako Ema a Stanislav Štepka ako... Foto:
Zuzana Kronerová ako Ema a Stanislav Štepka ako Aurel v komédii Šťastné konce, ktorú na festivale uvedú v sobotu 16. júna.
debata

Činoherná časť festivalu ponúkne divákom do 20. júna 13 predstavení. Okrem dvoch inscenácií novej hry Divadla J. G. Tajovského to bude Všetko o ženách Spišského divadla Spišská Nová Ves, Pipandelo Mestského divadla Actores Rožňava, Smrtiaca pasca prešovského Divadla Jonáša Záborského, Popol a vášeň Slovenského národného divadla, antická dráma Oidipus Slovenského komorného divadla z Martina, muzikál Chicago Mestského divadla Brno, Šťastné konce Radošinského naivného divadla, Jánošík 007 Mestského divadla Žilina, November bratislavského Divadla Aréna, Sen svätojánskej noci Divadla Astorka Korzo ´90 a Tri v tom Štátneho divadla Košice.

Ako uviedol dramaturg Ján Chalupka, tento rok sa organizátorom podarilo zostaviť program s predstaveniami, na ktorých sa podieľali viaceré známe režisérske či herecké osobnosti. „Žánrovo je program pestrejší než minulé roky, popri komerčných komédiách sú v ňom aj viaceré umelecky náročné predstavenia,“ povedal Chalupka.

Operná časť Zámockých hier zvolenských ponúkne od 24. do 30. júna štyri operné predstavenia, koncertné uvedenie opery a koncert operných árií. Zabezpečuje ju banskobystrická štátna opera, jej predstavenia však budú v hlavných úlohách obsadené sólistami zo zahraničia a predstaví sa aj Divadlo F. X. Šaldu z Liberca.

Kompletný program podujatia je na www.zhz.sk.

debata chyba