Baletná premiéra v SND: Naozaj svetové špičky

Slovenské národné divadlo uvedie 29. a 30. apríla premiéru baletu Rukopisy majstrov. Predstavenie sa skladá zo štyroch častí, ktoré sú absolútne odlišné a každá má aj iného autora. Ide o choreografov, ktorých mená znamenajú vrchol súčasného moderného tanečného umenia: Edwaard Liang, Craig Davidson, William Forsythe a Jerome Robbins.

29.04.2022 06:00
Balet Foto:
Rukopisy majstrov sľubujú nevšedný divácky zážitok.
debata

Ich majstrovský rukopis je pre slovenské publikum príležitosťou lepšie sa zorientovať vo svetovom umení, ale aj sa dobre zabaviť. Tento zážitok už dávnejšie avizovala riaditeľka Baletu SND Nina Poláková a jej prísľub sa bohato naplnil: projekt očaril precíznosťou, obohatil repertoár a posilnil prestíž Baletu SND aj v medzinárodných súvislostiach.

Predstavenie pod spoločným názvom Rukopisy majstrov tvoria štyri kratšie baletné celky, ktoré spolu síce nesúvisia, ale spájajú ich novátorské snahy. Prejavujú sa v intelektuálnych základoch jednotlivých kompozícií a v ich dokonalom technickom stvárnení. Choreografie neilustrujú príbeh, dej, ale snažia sa ísť hlbšie. Vyjadrujú nálady, pocity, myslenie, reprodukujú rôzne prírodné javy, dokonca vkladajú do tanca aj humor. Príbehy sú veľmi prirodzené, ale tanečné výkony až nadprirodzené.

Roztancovali aj Leonarda

V prvej epizóde The Vertiginous Thrill of Exactitude (choreografia Wiliama Forsytha a hudba Franza Schuberta) ide o hravú a nápaditú kompozíciu, v ktorej upútajú aj kostýmy Stephena Gallowaya a ktorú so sviežosťou naštudovala Kathryn Bennetts.

úmrtie, sviečka, pohreb Čítajte viac Ďalšia obeť invázie medzi umelcami

V druhej epizóde, uvádzanej pod názvom Murmuration (choreografia Edward Liang, hudba Ezio Bosso), je naozaj mumraj, vlní sa to, hmýri a prelína. Na javisku vznikajú nevídané, veľmi expresívne scenérie, niekedy násobené ešte aj divadlom tieňov – keď sa postavy objavujú aj na zadnej projekcii. Z optických hier vzniká niečo ako efekt morských vĺn, ale môžu to byť aj lety vtákov, rozvíjanie sa kvetu či vlnenie trávy vo vetre.

Budú aj anekdoty

Tretia v poradí je epizóda Entropy (choreografia Craig Davidson, hudba Nicholas Thayer), v ktorej vyrukujú na scénu ľudia v úspornom oblečení a účinkujú najmä svaly. Tento tanečný príbeh je inšpirovaný ľudským telom, jeho krásou i schopnosťami, konkrétne má pripomenúť divákom Vitruviánskeho muža. Je to oná známa kresba Leonarda da Vinciho, ktorú každý pozná. Reprodukuje rozkročeného chlapa s rozpaženými rukami v kruhu a dokazuje zákonitosti symetrie, čomu sa ľudovo hovorí aj zlatý rez.

Choreografia dokazuje, že všetko musí byť proporčné a potom je to aj vkusné a pekné. Tanec privádza aj k hlbším úvahám o tom, aký je človek zázračný tvor a ako by sa s tým dalo krásne žiť, keby sme si to viac uvedomovali. Po filozofickejšom intermezze prichádza posledné dejstvo večera – situačná komédia pod názvom The Concert (choreografia Jerome Robbins, hudba Fréderic Chopin, orchestrácia Clare Grundman).

Práve táto časť predstavenia Rukopisy majstrov je ako sladký bonbónik na záver. Ponúka hravosť, veselosť a rôzne ponášky na obľúbené známe javy. V choreografii sú vynikajúce nápady, niektoré výjavy pripomínajú pôvab hracej skrinky či vidieckeho cirkusu, alebo koketného varieté. Objavujú sa aj scény inšpirované nemým filmom, groteskami, dokonca priamo anekdotami.

Extáza Čítajte viac Tanečná Extáza v Košiciach

Pri balete sa obyčajne diváci nesmejú, ale na tomto predstavení tomu neujdú. Fascinovaní budú aj scénami, kde sa dej priblíži hororu či sci-fi: z tanečníc a tanečníkov sa napríklad zrazu stávajú nevládne telá, akési mátohy, ktoré musia iní nosiť, aby sa vzápätí zasa zmenili na zázračné bytosti, ktoré božsky tancujú. Výkony sú naozaj božské, vycizelované, technicky dokonalé. Na tlačovej konferencii k premiére a aj v kuloároch divadla odznelo, že pre tanečníkov to boli veľmi náročné výkony. Plné detailov, rozmanitosti, fyzickej, ale aj intelektuálnej náročnosti. Do svalovej pamäti museli dostať neuveriteľne veľa detailov, ktoré si však najprv museli uložiť v hlave, výkon nielen telesne nacvičiť, ale o ňom aj veľa premýšľať.

Predstavenie hudobne naštudoval dirigent Kevin Rhodes, ktorý vyslovil spokojnosť s prácou v Bratislave a nazval ju priateľskou a virtuóznou. Dá sa predpokladať, že Rukopisy majstrov v Slovenskom národnom divadle budú predstavením pre celé rodiny, ale aj pre náročných fajnšmekrov. Na javisku uvidia svetovú špičku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #balet #SND #Slovenské národné divadlo #Balet Slovenského národného divadla