Moskovské Veľké divadlo zrušilo predstavenia kritikov vojny proti Ukrajine

Moskovské Veľké divadlo zrušilo balet Nurejev režiséra Kirilla Serebrennikova a operu Don Pasquale režiséra Timofeja Kuljabina, ktoré boli naplánované na májové sviatky. V divadle neuviedli príčinu tohto rozhodnutia, ale obaja režiséri vystúpili proti vojne proti Ukrajine. Obaja sa teraz nachádzajú mimo Rusko, uviedol na svojom webe denník Kommersant.

04.05.2022 06:00
Rusko Serebrennikov súd proces vina odmietnutie Foto: ,
Kirill Serebrennikov je považovaný za jedného z najtalentovanejších divadelných režisérov v Rusku.
debata (2)

Divadlo uvedlo, že miesto Nurejeva uvedie od 6. do 8. mája balet Spartakus a miesto Dona Pasquala uvedie od 5. do 8. mája operu Lazebník sevillský. Predtým zakúpené vstupenky budú platné na tieto predstavenia.

Serebrennikov koncom marca odcestoval z Ruska. V rozhovore, zverejnenom serverom Euronews, označil vojnu proti Ukrajine za samovraždu. V súčasnosti sa podľa jeho účtu na instagrame nachádza v Holandsku.

Kuljabin, ktorý sa koncom februára nachádzal v Prahe, zverejnil na sociálnej sieti vyhlásenie, že nepodporuje aktivity ruskej vlády proti Ukrajine. Neskôr bolo oznámené, že odstúpil z funkcie riaditeľa novosibirského divadla, poznamenal Kommersant.

Kirill Serebrennikov Čítajte viac V Rusku ocenili film Leto. Jeho autorovi hrozí väzenie

Stiahnutie predstavení kritikov vojny proti Ukrajine z repertoáru prvej ruskej scény nie je prvou svojho druhu. Kommersant už predtým informoval o podobnom osude predstavenia dramatika a režiséra Ivana Vyrypajeva po tom, čo oznámil, že honoráre pôjdu na účet pomoci Ukrajine.

Päťdesiatdvaročný Serebrennikov sa v minulosti kriticky vyjadroval k rastúcej cenzúre v Rusku a predstavenia, ktoré režíroval, mali na muške aj ruskú byrokraciu či korupciu. Natočil aj niekoľko filmov, z ktorých niektoré sa premietali aj na medzinárodnom festivale v Cannes. V roku 2017 bol režisér v Petrohrade zatknutý a potom strávil vyše roka v domácom väzení. Obvinený bol zo sprenevery miliónov rubľov, ktoré dostal od ministerstva kultúry v roku 2011 na projekt Platforma, ktorý mal prispieť k popularizácii moderného umenia. Serebrennikov obvinenia odmietol.

Serebrennikov režisér Čítajte viac Známemu ruskému režisérovi nepredĺžili zmluvu v štátom podporovanom divadle

Proces s ruským režisérom vyvolal širokú vlnu odporu na ruskej umeleckej scéne aj v zahraničí. Zastavenie procesu v otvorenom liste žiadalo množstvo kultúrnych osobností, ktoré upozornili na „hrubé prehmaty zo strany vyšetrovateľov“. V júni 2020 Serebrennikova moskovský súd uznal vinným z rozkradnutia štátnej dotácie a udelil mu trojročný podmienečný trest. Obžaloba žiadala šesť rokov väzenia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #vojna na Ukrajine #Kiril Serebrennikov