Opere SND hrozí zánik, obávajú sa poslanci mediálneho výboru

Členovia Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá považujú súčasnú situáciu v Opere SND za tak vážnu, že existuje reálna obava o jej ďalšiu budúcnosť. Koaliční i opoziční poslanci v parlamentnom kultúrnom výbore sa na tom zhodli po utorkovom mimoriadnom rokovaní, na ktorom preberali s účasťou oboch dotknutých strán situáciu v opere a redukciu sólistického súboru. Rokovanie je zatiaľ prerušené, výbor sa k tejto téme má ešte zísť.

04.05.2022 10:21
Slovenské národné divadlo Foto: ,
Slovenské národné divadlo podlieha ozdravnému plánu pod vedením riaditeľa Mateja Drličku.
debata

Podpredsedníčka výboru Jána Žitňanská (nezaradená) pre TASR priznala znepokojenie nad tým, čo sa deje v Opere SND. Spôsob, akým dochádza k redukcii sólistického súboru, považuje za nešťastný a chýba jej zo strany vedenia jasná argumentácia krokov a snahy nahradzovať interných sólistov externými hosťami. „Môžeme sa baviť o ozdravnom pláne a o iných zámeroch, ale dnes to skôr vykazuje známky likvidácie zboru sólistov. A ak sa to raz pokazí, opraviť to bude veľmi ťažké, možno i nereálne,“ upozornila Žitňanská.

Sólisti SND Čítajte viac Ľubica Vargicová a ďalší sólisti reagujú na vedenie SND: Nechceme pochovať operu

Podpredseda kultúrneho výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) považuje sťažnosti sólistov Opery SND za úplne relevantné, naopak, argumenty vedenia za nedostatočné. „Prakticky sme nedostali žiadne zdôvodnenia viacerých problémových tém, okrem samotného prepúšťania špičkových sólistov napríklad ani otázky využívania historickej budovy SND,“ zdôraznil Jarjabek. Domnieva sa, že výsledkom výhrad členov parlamentného výboru môže byť požiadavka na personálnu zmenu. „Myslím si, že sa schyľuje k návrhu na výmenu generálneho riaditeľa SND z dôvodu všetkého, čo sa deje.“

Matej Drlička, Matej Drlicka, Čítajte viac Drlička: Mediálny súboj uškodí divadlu aj operným sólistom

Aj iniciátor diskusie o situácii v Opere SND na pôde parlamentného výboru, poslanec Róbert Halák (OĽANO), sa stotožňuje s obavami o budúcnosť operného súboru a o stratu špičkových sólistov. „Netvárme sa, že to je zlý súbor, ktorý treba osekať. Toto je dobrý súbor, máme špičkových ľudí. Otázka znie, ako ich kvality prezentovať a využiť v prospech zvýšeného záujmu o operu,“ povedal Halák. Má pocit, že postup, ktorý zvolil šéf SND Matej Drlička, založený na veľkej miere využívania externých hostí, vzďaľuje SND od poslania i reputácie erbovej národno-kultúrnej inštitúcie.

 olb3642 Čítajte viac Opera SND: Žiadne vyhadzovy, ale efektivita

Členovia parlamentného výboru si na mimoriadnom rokovaní chceli vypočuť obe strany medializovaného sporu, týkajúceho sa redukcie počtu interných miest, predstavení i postoja manažmentu k členom operného súboru.

Kým sólisti na zasadnutí zopakovali svoje výhrady voči personálnemu i umeleckému riadeniu opery a spochybňujú odbornosť manažmentu, vedenie poukazuje na ekonomické výstupy, zodpovednosť efektívneho nakladania s verejnými prostriedkami i doterajšiu umeleckú stagnáciu Opery SND, vyjadrenú redukciou predstavení i návštevnosťou inscenácií.

Mimoriadne rokovanie bolo prerušené. „Ostalo mnoho otázok nezodpovedaných, chceme na ne dostať vecné odpovede, dohodneme sa preto s kolegami na pokračovaní tohto rokovania,“ informovala Žitňanská, ktorá predpokladá, že na budúcom stretnutí už výbor prijme aj uznesenie, o jeho obsahu však špekulovať nechcela.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Opera SND