Trikrát Whitney Houstonová: Bodyguard po slovensky už dnes večer

Kto zo strednej generácie by nepoznal hity Whitney Houstonovej? A kto ju nevidel vo filme Osobný strážca s Kevinom Costnerom? Chytila sa aj mladá generácia z Divadla Nová scéna a slávny muzikál Bodyguard predvedie v premiére už vo štvrtok 5. mája a hneď v nasledujúci deň.

05.05.2022 09:00
33 Mamba Dasha  Pavol Plevcik  The Bodyguard... Foto:
Mamba Dasha a Pavol Plevčík v muzikáli Bodyguard.
debata

Ak si práve predstavujete, ako sa dajú zvládnuť spevácke party slávnej Whitney, príďte sa radšej presvedčiť osobne – a možno aj trikrát. Hlavné predstaviteľky sú totiž tri v alternácii: Mirka Gális Partlová, Mamba Dasha a Lenka Machciníková. A každá z nich je celkom iná.

Šestnásť hitov v jednom kuse

Známy filmový muzikál sa na divadelné javisko dostal až po 20 rokoch od uvedenia filmu, v roku 2012 v Adelphi Theater v Londýne. Hrali ho divadlá po celom Spojenom kráľovstve, v Írsku, Monaku, uviedli ho v Spojených štátoch, Holandsku, Nemecku, Južnej Kórei, Číne, Kanade, Austrálii, Španielsku, Rakúsku a nedávno aj v susednom Poľsku. Divadlo Nová scéna muzikál uvádza v réžii Patrika Vyskočila a dramaturgii Dávida Hartla v upravenej verzii so živou kapelou na javisku. V inscenácii je šestnásť najväčších hitov Whitney Houstonovej ako I will always love you, Run to you, Queen of the night, I wanna dance with somebody, One moment in time a ďalšie. Pre tri predstaviteľky hlavnej roly Rachel je to náročný výkon, kým slávna speváčka ich nahrávala v rozpätí troch dekád, tri mladé talentované Slovenky idú naživo v jednom divadelnom kuse.

V slávnom muzikáli účinkujú aj Mirka Gális... Foto: Zdenko Hanout
68 Mirka Galis Partlova Jan Dobrik The Bodyguard foto zdenko hanout L V slávnom muzikáli účinkujú aj Mirka Gális Partlová a Ján Dobrík.

"Som rada, že v našom podaní dostáva postava Rachel väčší priestor a že je farebnejšia,“ hovorí jedna z predstaviteliek Rachel Mirka Gális Partlová. Slovenskí tvorcovia totiž zahraničnú predlohu rozpísali a osviežili tak, aby lepšie posúvala dej a aby bola bližšia aj súčasnej mladšej generácii. "Nie je to životopisný príbeh. Divadelná verzia je oproti filmu mierne upravená, dáva priestor nielen efektným muzikálovým číslam, ale aj kvalitnej činohre. Nehľadali sme preto slovenskú Whitney, ale predstaviteľku Rachel Marronovej a teším sa, že každá z trojice herečiek Mirka Gális Partlová, Mamba Dasha, Lenka Machciníková prináša na javisko niečo osobité,“ predstavuje nový muzikál režisér Patrik Vyskočil.

Zuzana Krónerová Čítajte viac Som vďačný divák, hovorí Zuzana Kronerová

Trikrát Whitney a vždy iná

Pre Mirku Gális Partlovú je účinkovanie v tomto muzikáli splnený detský sen: „Milujem jej piesne, charizmu a lásku, s ktorou tvorila, a zbožňujem film The Bodyguard, ani nerátam, koľkokrát som ho videla. Náš muzikál a postava Rachel je pre mňa asi tou najväčšou výzvou v mojej kariére! Či už spevácky alebo tanečne.“

Pre Dashu Mambu je Whitney dôvodom, prečo sa vôbec rozhodla stať speváčkou. "Už päť rokov som sa nevenovala umeniu, mala som "materskú pauzu“ – ale keď prišla ponuka na konkurz, nemohla som si ju nechať ujsť. Whitney Houstonová a špeciálne Bodyguard je pre mňa absolútny strop toho, čo si môžem kedy želať!“ vyhlásila.

Jednou z alternujúcich herečiek-speváčok je... Foto: Zdenko Hanout
45 Lenka Machcinikova The Bodyguard foto zdenko hanout L Jednou z alternujúcich herečiek-speváčok je Lenka Machciníková.

„Odhliadnuc od speváckych kvalít Whitney, bolo skutočne náročné autenticky stvárniť postavu Rachel. Na druhej strane je to obrovská príležitosť, ktorá ponúka neuveriteľný umelecký zážitok ako pre diváka, tak aj interpreta samotného,“ hovorí Lenka Machciníková, tretia predstaviteľka hlavnej postavy.

V postave bodyguarda Franka Farmera sa objavia v alternácii Ján Dobrík a Pavol Plevčík. Ich osobný strážca je v muzikáli čisto činoherná postava a na túto tému si hosťujúci Ján Dobrík aj zavtipkoval – prvýkrát účinkuje v muzikáli a nespieva. Ale ako priznáva, nie je muzikálovo podkutý, ako činoherec stál 13 rokov na javisku mestského divadla v Žiline a momentálne je členom súboru SKD Martin. "Hoci muzikál prináša spev, tanec a live kapelu na javisku, pre mňa stále ostáva dôležitý charakter postavy, vzťahy a temporytmus,“ vysvetľuje.

"Akýkoľvek pokus o porovnávanie s Kevinom Costnerom alebo hereckých kolegýň s Whitney Houstonovou nebude dobrý prístup – a to nielen pre ich charizmu a neopakovateľnosť. Je to predsa len divadelné spracovanie a nie filmové, a čo sa týka partneriek na javisku, každá je iná, každá svojská, každá výborná,“ dodáva člen súboru Divadla Nová scéna Pavol Plevčík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Whitney Houston #bodyguard