Štátne divadlo Košice uvádza v rámci osláv ďalšie dve premiéry

Uvedením ďalších dvoch premiér v najbližších dňoch oslávi Štátne divadlo Košice (ŠDKE) 75. výročie vzniku Národného divadla v Košiciach. Pôjde o inscenácie Oidipus a Tosca. TASR o tom za ŠDKE informoval Svjatoslav Dohovič.

07.05.2022 09:00
tosca Foto:
Príbeh o slávnej i krehkej speváčke Toske, vášnivom maliarovi Cavaradossim a sadistickom šéfovi polície Scarpiovi sa vráti na javisko 10. mája.
debata

Sofoklovho Oidipa uvedie činohra v nedeľu 8. mája o 19. h v Historickej budove ŠDKE. Ako divadlo uvádza na svojej webovej stránke, inscenácia otvára nový pohľad na jeden z najznámejších príbehov v svetovej literatúre. „V modernej vizualite zaznievajú popri silných hereckých výkonoch aj spevy antického chóru v podaní operného zboru,“ uvádza divadlo na svojej webovej stránke s tým, že v novej inscenácii sa opäť spojili činohra a opera.

DSC 0260-2 Čítajte viac Tolstého analýzu lásky spochybní v divadle jeho manželka

Sofoklov text pre košickú inscenáciu upravil riaditeľ činohry Anton Korenči, ktorý je zároveň aj režisérom nového činoherného titulu. „V 2500 rokov starom texte sme našli správu o stave súčasnosti, ktorá nás šokovala," povedal. V titulnej postave Oidipa sa predstaví Matej Marušin.

Jedna z najhrávanejších svetových opier, Tosca Giacoma Pucciniho, sa na javisko Historickej budovy ŠDKE vráti po 20 rokoch v utorok 10. mája o 19. h. „Diváci sa môžu tešiť na výnimočné sólistické obsadenie, zaujímavé kostýmy známeho slovenského módneho návrhára Borisa Hanečku či monumentálny obraz dramatickej čiernej oblohy zo série ‚Clouds‘,“ spresnilo divadlo s tým, že špeciálne pre túto inscenáciu ho vytvorila slovenská výtvarníčka Lucia Tallová.

33 Mamba Dasha  Pavol Plevcik  The Bodyguard foto zdenko hanout Čítajte viac Trikrát Whitney Houstonová: Bodyguard po slovensky už dnes večer

Nová košická Tosca je šiestym návratom tohto príbehu na javisko ŠDKE. Opera ŠDKE ju naštudovala počas prísnych pandemických opatrení, divákom ju prvýkrát ukázala na verejných generálkach v prvej polovici februára tohto roka.

V prvej premiére sa v titulnej postave Florie Toscy predstaví hosťujúca arménska sopranistka Karine Babajanyan, postavu Cavaradossiho bude spievať slovenský tenorista Michal Lehotský. Druhá premiéra je naplánovaná na štvrtok 12. mája, v rámci obsadenia bude patriť domácim sólistom – Tatiane Paľovčíkovej Paládiovej a Jaroslavovi Dvorskému.

ŠDKE získalo titul Národného divadla v Košiciach 1. mája 1947, a to pod vedením Jána Borodáča. Tento významný historický medzník oslavujú v prvej polici mája okrem ďalších podujatí dokopy štyrmi premiérami. Prvou bol nový autorský balet Andreja Petroviča a Ondreja Šotha Orbis Pictus. Štvrtou májovou premiérou v rámci osláv bude nová pôvodná tanečná inscenácia Andreja Petroviča Extáza/Obrazy o nej, ktorá bude v stredu (11. 5.).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štátne divadlo Košice #Kráľ Oidipus #Tosca