Osem cien Tony získal muzikál Once

Najviac - až osem - amerických divadelných cien Tony získal muzikál Once, ktorý je adaptáciou úspešného filmu z roku 2006. V ňom stvárnili hlavné úlohy Glen Hansard a česká speváčka Markéta Irglová. Obaja boli navyše autormi pesničiek, ktoré znejú aj v javiskovom muzikáli. V ňom už je však iné herecké obsadenie. A Irglová s Hansardom nemohli dostať cenu Tony ani za hudbu, pretože bola predtým použitá vo filme, čo odporuje nominačným kritériám. Prestížne divadelné trofeje pre broadwayské diela udelili na nedeľnom ceremoniáli v New Yorku.

12.06.2012 10:34
2012 Tony Awards Show Christopher Plummer... Foto: , ,
Christopher Plummer vyhlasoval víťazku ceny Tony v kategórii najlepšia herečka v muzikáli. Získala ju Audra McDonaldová za výkon v hre Porgy a Bess.
debata

Najlepšou divadelnou hrou sa stala satirická komédia Clybourne Park. Projekt Once, ktorý sa o Tony Awards uchádzal s jedenástimi nomináciami, ocenili napríklad v kategóriách najlepší muzikál, herec v hlavnej úlohe muzikálu (Steve Kazee) či réžia muzikálu (John Tiffany). Filmoví diváci pritom vedia, že Once je ľúbostný príbeh írskeho pouličného speváka a českej emigrantky, ktorú v divadelnej inscenácii stvárňuje Cristin Miliotiová. Pre ňu to bol vôbec prvý muzikál v živote a ako priznala v rozhovore pre magazín Rolling Stone, pustila sa doň bez toho, aby videla film. Miliotiovej sa cena napokon neušla, ale v ďakovnej reči ju vyzdvihoval herecký partner Steve Kazee. Jeho víťazstvo niektorých zaskočilo, pretože za favorita považovali Jeremyho Jordana z muzikálu Newsies.

Z plátna na javisko
Film Once, ktorý napísal a režíroval John Carney, vznikol s nízkym rozpočtom 150-tisíc dolárov a v kinách utŕžil milióny. Irglová s Hansardom napokon získali aj Oscara za pieseň Falling Slowly. „Nenakrúcali sme to pre peniaze. Bol to veľmi malý projekt, na ktorom pracovala skupina kamarátov s láskou a nadšením. Z Once cítiť moje naozajstné priateľstvo s Glenom Hansardom, s ktorým sme sa kamarátili dlho pred nakrúcaním a tiež sme predtým hudobne spolupracovali. Nie sme dvaja herci, ktorí by niečo predstierali,“ povedala pred rokmi pre Pravdu Markéta Irglová. V súvislosti s cenami Tony agentúra Reuters zase píše, že nedeľňajšie víťazstvo muzikálu Once iba podčiarkuje skutočnosť, že viaceré novinky divadelnej sezóny nestavajú na výstrednom inscenovaní a pompéznosti, ale skôr na pôsobivom príbehu. „Míňať veľa peňazí nie je v kurze. Éra nablýskanosti je načas preč,“ cituje Reuters oceného scénografa Boba Crowleyho. Ako dodal, Once je príbehom ľudí, ktorí toho nemajú veľa.

Rekordný Nichols a prekvapený Jackman
Svoju bohatú zbierku ocenení si v nedeľu rozšíril známy divadelný i filmový režisér Mike Nichols, ktorý tentoraz uspel s aktualizovanou verziou hry Arthura Millera Smrť obchodného cestujúceho. Inscenácia mu vyniesla už deviatu Tony Award v kariére. Osemdesiatročný Nichols, ktorého preslávili aj filmy Kto sa bojí Virginie Woolfovej?, Absolvent, Hlava 22, Silkwoodová či Na dotyk, patrí k malej skupine tvorcov, ktorí majú na konte okrem cien Tony aj Grammy, Oscara a Emmy. Novinárov však v nedeľu prekvapilo, že za herecký výkon v hlavnej úlohe Smrti obchodného cestujúceho neocenili Philipa Seymoura Hoffmana a trofej poputovala do rúk Jamesa Cordena z inscenácie One Man, Two Guvnors.

No a prekvapený bol aj slávny Hugh Jackman, pôvodom austrálsky herec, ktorému na ceremoniáli udelili zvláštnu cenu za prínos Broadwayu a charitatívnu činnosť. Nevedel však, že mu ju bude odovzdávať jeho manželka Deborra-Lee Furnessová. Tá si zažartovala, že nie je nič romantickejšie, ako keď so svojím mužom, ktorý bol mesiace preč na nakrúcaní filmu Bedári, strávi prvú spoločnú noc po odlúčení pred dvanástimi miliónmi prizerajúcich sa ľudí.

debata chyba