Opera SND predstavuje novú sezónu aj nového šéfdirigenta

Vedenie Opery Slovenského národného divadla predstavuje atraktívnu 103. sezónu. Opera SND v nej pripravuje viac ako stovku podujatí, medzi nimi sú okrem premiér aj koncerty, semináre pre pedagógov či majstrovské kurzy. Novým šéfdirigentom Opery SND sa od novej sezóny stane americký dirigent Kevin Rhodes.

11.05.2022 12:21
debata (1)
Nový šéfdirigent pery SND Kevin Rhodes. Foto: SND
Kevin Rhodes Nový šéfdirigent pery SND Kevin Rhodes.

Americký dirigent Kevin Rhodes v súčasnosti patrí k najvyhľadáva­nejším divadelným dirigentom. V 15 krajinách dirigoval koncerty, opery i balety s viac ako 50 orchestrami. Významné je jeho pôsobenie v európskych metropolách, v Paríži, vo Viedenskej štátnej opere, v Štátnej opere v Berlíne, milánskej La Scale, Holandskom národnom balete, Stuttgartskom balete, Balete Verona, ale i americkom svetoznámom súbore New York City Ballet. V Slovenskom národnom divadle hosťuje od minulého roka. Na post šéfdirigenta v Opere SND nastúpi od novej sezóny.

Slovenské národné divadlo Čítajte aj Opere SND hrozí zánik, obávajú sa poslanci mediálneho výboru

„Pre výber šéfdirigenta je dôležité zistiť, ako medzi ním a orchestrom funguje vzájomná chémia. Som presvedčený, že vibrácie vo vzťahu Kevina Rhodesa a orchestra SND sú veľmi pozitívne, a teším sa na ďalší rozvoj spolupráce,“ hovorí riaditeľ Opery SND Lubor Cukr.

“Po dvoch krátkych angažmánoch v SND zafungovala medzi mnou a orchestrom povestná dobrá chémia. Aj preto sa teším na návrat do Bratislavy, kde ako šéfdirigent Opery SND ešte viac prehĺbim našu spoluprácu. Okrem skvelej práce s orchestrom som mal možnosť počuť aj výkon operného zboru, ktorý pevnou rukou vedie maestra Zuzana Kadlčíková a už teraz sa teším na operné produkcie s veľkými zbormi. Je skvelé počuť tak precízne pripravené teleso,” dodáva k spolupráci so SND dirigent Kevin Rhodes. Svoju pozíciu šéfdirigenta chce využiť aj na vzdelávanie mladých umelcov.

Maida Hundeling ako Aida, Daniel Čapkovič ako... Foto: Zdenko Hanout
Maida Hundeling Daniel Capkovic Maida Hundeling ako Aida, Daniel Čapkovič ako Amonasro. Aida, SND, 2020.

“Na asistentskej pozícii dostanú pri mne priestor mladí perspektívni slovenskí dirigenti, ktorým budem chcieť odovzdať moje bohaté medzinárodné skúsenosti. Slovenské národné divadlo má totiž slúžiť nielen na to, aby produkovalo skvelé umenie, ale tiež na to, aby bolo miestom, kde vyrastajú budúce generácie slovenských umelcov,” vraví.

la traviata Čítajte aj Opera SND sa predstaví na festivale v Prahe s La traviatou

Bude sa hrať v blokoch

Opera SND od novej sezóny prejde z repertoárového hrania na semiblokový systém, ktorý je v súčasnosti najčastejšie používaný systém hrania v európskych divadlách.

„Hranie v blokoch umožňuje zvýšenie koncentrácie umeleckej kvality všetkých zúčastnených. Tiež nám umožňuje pozývať zaujímavých hostí na kratší časový úsek, než by bolo nutné pri skúškovom procese na novú produkciu,“ objasňuje Cukr.

Účinkovanie hostí v SND si diváci žiadajú, ako uvádza vedenie divadla, vyplynulo to aj z diváckeho prieskumu zo začiatku tohto roka. Mená hosťujúcich operných umelcov, ktorí sa v Opere SND predstavia v nasledujúcej sezóne, ako aj podrobnosti o otváracom galakoncerte sezóny priblíži vedenie Opery SND v júni.

Čarovná flauta, Pavol Bršlík a Eva Hornyáková. Foto: SND
carovna flauta - pavol brslik tamino eva hornyakova pamina zdroj - www.snd.sk Čarovná flauta, Pavol Bršlík a Eva Hornyáková.

„Vedenie Opery SND pôvodne plánovalo predstaviť novú sezónu spolu s Činohrou a Baletom SND na spomínanej tlačovej konferencii, no vzhľadom na dezinformácie a tendenčné vyhlásenia o likvidácii opery, ktoré sa objavili v médiách a nezakladajú sa na pravde, sa rozhodlo informovať o plánoch opernej sezóny už skôr,“ uvádza SND v oficiálnej správe.

Operu čakajú tri premiéry

Operu SND čakajú v nasledujúcej divadelnej sezóne tri premiéry. Prvou bude na konci septembra (29. 9. 2022) obľúbená Carmen francúzskeho skladateľa Georgesa Bizeta. Drámu o túžbe, vášni a smrti bude režírovať riaditeľ Opery SND Lubor Cukr, dielo hudobne naštuduje nový šéfdirigent Kevin Rhodes.

Druhú premiéru Opera SND venuje 30. výročiu vzniku Slovenskej republiky. Bude ňou dielo slovenského skladateľa Eugena Suchoňa Svätopluk. Premiéra je naplánovaná na február (24. 2. 2023) v réžii Romana Poláka a hudobnom naštudovaní Martina Leginusa.

Apríl (21. 4. 2023) prinesie tretiu premiéru – operu Maria Stuarda talianskeho velikána Gaetana Donizettiho. Drámu zameranú na politickú a osobnú rivalitu medzi dvoma kráľovnami bude v Opere SND režírovať francúzsky režisér Gilbert Blin, orchester povedie taliansky dirigent Marco Guidarini. Opera SND ku každej premiére pozýva aj na tradičné operné matiné.

Nasledujúcu opernú sezónu slávnostne otvorí galakoncert, ktorý bude venovaný významnej osobnosti slovenskej opery. SND ním chce nadviazať na mimoriadny úspech vlaňajšieho galakoncertu venovaného Petrovi Dvorskému. Podrobnosti o koncerte predstaví vedenie divadla v júni.

Sólisti SND Čítajte viac Ľubica Vargicová a ďalší sólisti reagujú na vedenie SND: Nechceme pochovať operu

Diváci budú môcť v 103. sezóne v Opere SND navštíviť aj predstavenia repertoárových titulov. Sú nimi La traviata, Čert a Káča, Rigoletto, Aida, Rusalka, Čarovná flauta, na javisko opery sa vráti obľúbená Rozprávka o šťastnom konci, Bohéma, Netopier a Turandot. Spolu s premiérami odohrá Opera SND v nasledujúcej sezóne dovedna 80 predstavení.

Po aktuálnej personálnej reforme má sólistický ansámbel v Opere SND 13 aktívnych interných spevákov. Medzi nimi sú sopranistky Eva Hornyáková, Katarína Flórová, Mariana Sajko, Andrea Vizvári a Jolana Fogašová, mezzosopranistky Monika Fabianová, Denisa Hamarová, Terézia Kružliaková, tenoristi Tomáš Juhás, Ondrej Šaling, barytonisti Daniel Čapkovič a Pavol Remenár a basista Jozef Benci.

 olb3642 Čítajte viac Opera SND: Žiadne vyhadzovy, ale efektivita

Pre detského diváka

Dlhodobým cieľom vedenia Opery SND je pritiahnuť na svoje predstavenia nielen nového diváka, ale najmä tínedžerov a deti. Súčasťou operného repertoáru sú preto štyri tituly, ktoré sú vhodné pre celé rodiny.

Jana Bernáthová Čítajte viac O rozprávkový koniec treba bojovať. Aj v opere pre deti

Pre prvý kontakt s operou a najmenších divákov je ideálny titul Rozprávka o šťastnom konci s hudbou slovenského skladateľa Petra Zagara na libreto Daniela Heviera a Svetozára Sprušanského v pútavej scénickej výprave.

Katarína Flórová Michal Onufer Čert a Káča Čítajte viac SND láka na rozprávkovú operu Čert a Káča. V nedeľu a utorok za zvýhodnenú polovičnú cenu pre deti a študentov

Dvořákova opera Čert a Káča na námet rozprávky Boženy Němcovej v atraktívnej réžii Zuzany Fischer vďaka akrobacii a parkúru upúta nielen deti, ale aj tínedžerov. Podobný potenciál má ďalšie Dvořákovo dielo v repertoári Opery SND – Rusalka, ktorá je plná krásnej hudby a rozprávkovej atmosféry. Štvoricu dopĺňa posledné divadelné dielo hudobného génia W. A. Mozarta Čarovná flauta, príbeh lásky princa Tamina a princeznej Paminy, ktorého alfou a omegou je mravnosť, pravda a láska.

Opera SND pravidelne spolupracuje aj so školami, pre ktoré najnovšie pripravuje pútavé dramaturgické úvody k inscenáciám. Ešte pred otvorením novej sezóny pripravuje SND v auguste špecializovaný seminár pre pedagógov, kde učitelia okrem dramaturgického úvodu ku všetkým repertoárovým predstaveniam vhodným pre mladého diváka dostanú aj metodické listy a ďalšie didaktické pomôcky, s ktorými môžu pracovať.

Opera SND bude pokračovať v pravidelnej výrobe podcastov k jednotlivým inscenáciám, v ktorých dáva priestor tvorcom a protagonistom ešte viac divákom priblížiť jednotlivé tituly aj touto formou. Aj tieto podcasty môžu slúžiť učiteľom ako zdroj informácií.

Komorné koncerty

Aj v nasledujúcej sezóne bude Opera SND pokračovať v cykle koncertov Komorné koncerty SND, ktorý vznikol začiatkom roka 2022 ako pilotný projekt, no rýchlo si získal svojich divákov. Iniciovali ho viacerí hráči orchestra Opery SND, ktorých spoločnou ambíciou bolo popri rozsiahlom opernom a baletnom repertoári venovať sa aj komornej hudbe pre tradičné i menej tradičné nástrojové kombinácie. V 103. sezóne prinesie obľúbený cyklus počas desiatich mesiacov 9 rôznorodých koncertov.

Operné štúdio SND

Operné štúdio SND je umelecko-vzdelávacím projektom Opery SND, ktorého zámerom je systematicky pracovať s mladými opernými spevákmi a pripravovať ich na profesionálnu divadelnú scénu. Operné štúdio SND má aktuálne 11 frekventantov zo Slovenska, z Česka a Číny. Všetci sú to mladí operní adepti, ktorí sa v SND pripravujú na profesionálnu kariéru sólistu.

Frekventantov v novej sezóne čaká 5 majstrovských kurzov pod vedením skúsených profesionálov kultúrneho a operného života. Okrem toho budú kontinuálne pracovať s tromi umeleckými garantmi Operného štúdia SND – s opernou speváčkou Adrianou Kohútkovou, dirigentom Dušanom Štefánkom a režisérom Marekom Mokošom.

Na frekventantov operného štúdia sa diváci môžu tešiť aj v spomínaných pripravovaných premiérach Opery SND, v ktorých dostanú príležitosť ukázať svoje spevácke umenie a možnosť získať prvé cenné skúsenosti z praxe.

Operné štúdio SND bude v nasledujúcej sezóne pokračovať aj sériou koncertov Operného štúdia SND, v novej sezóne ponúkne spolu 5 koncertov. V komornom priestore operného salóna divadla speváci predvedú repertoár, na ktorom budú pracovať na plánovaných majstrovských kurzoch. Na konci sezóny sa frekventanti predstavia v novom titule, ktorého premiéra uzatvorí dvojročný cyklus Operného štúdia SND. Členov 3. cyklu vyberie odborná komisia spomedzi záujemcov na konkurze plánovanom na leto 2023.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Opera SND