Dvaja muži, jedna žena a ich tajomstvá

Ťažko uveriť, že aj komédia sa môže začínať pohrebom, ale taký je život. Dvaja muži - podnikateľ Halpern a účtovník Johnson sú celkom rozdielni, no stretávajú sa pri jednom hrobe. Ako sa ukáže, majú si čo povedať. Obaja totiž milovali jednu a tú istú ženu, ibaže jeden bol jej manželom, a ten druhý nie. Konverzačná komédia Halpern a Johnson v Divadle Astorka Korzo '90 je plná humoru aj životnej múdrosti.

13.05.2022 06:00 , aktualizované: 14.05.2022 10:00
debata
Vlado Černý a Milan Kňažko v novej hre Halpern... Foto: Ctibor Bachratý
HALPERN A JOHNSON Astorka Vlado Černý a Milan Kňažko v novej hre Halpern a Johnson v Divadle Astorka Korzo '90.

Macho a účtovník so zmyslom pre operu

Režiséra Ondreja Spišáka hra oslovila najmä svojou ľudskosťou. „Pre mňa je v nej najdôležitejšou témou láska a potreba lásky, ale tiež poznanie, že aj dvaja veľmi rozdielni ľudia, úplne opačné charaktery, dokážu k sebe nájsť cestu. A ak sa rozprávajú otvorene, môže medzi nimi vzniknúť dokonca priateľstvo.“ Iskrivá predloha britského autora Lionela Goldsteina, v ktorej žiaria Milan Kňažko a Vlado Černý, nemá jedno hluché miesto, dokonca ani keď medzi dvoma mužmi zavládne na chvíľu ticho.

Video
Svet nie je spravodlivý a ľudia žijú životy, ktoré nechceli, hovorí Milan Kňažko o novej hre Halpern a Johnson.

Halpern (Milan Kňažko) a Johnson (Vlado Černý) sú už postarší muži, ktorí sa nikdy osobne nestretli. Ich životy sú však spojené s jednou a tou istou ženou – Florence. A po jej smrti vychádzajú najavo dlhoročné tajomstvá. Obaja sa roky dívali na tú istú ženu, no každý videl niekoho iného.

Dvaja muži sa obzerajú za svojím životom, obaja sú už vo veku, keď stratili svojich priateľov a sú osamelí. „Sú veľmi rozdielni: jeden je troška neokrôchaný, machoidný chlap, druhý je uhladenejší, distingvovanejší – a práve táto ich odlišnosť vytvára humorné situácie či nedorozumenia,“ predstavuje oboch hrdinov Vlado Černý. „Halpern je čestný, rovný chlap, ktorý sa chce postarať o rodinu, trocha mu uniká duchovná sféra, ktorú do života prináša umenie, literatúra a politika ho pohoršuje, v tom s ním súhlasím,“ bráni svoju postavu Milan Kňažko.

Žena však k životu spravidla potrebuje materiálne istoty aj duchovný rozlet a, priznajme si, len zriedka to môže nájsť v jednej osobe… Preto je na svete kategória „dôverných priateľov“, ktorým sa môže vyplakať na pleci aj sa s nimi zasmiať alebo si dokonca zaspievať operu. Nič viac hádam ani netreba.

Dvaja muži, jedna žena a ich tajomstvá

Pozrite si snímky z novej hry Halper a Johnson v Divadle Astorka Korzo '90.

Fotogaléria
Vlado Černý ako Dennis Johnson v hre Halper a...
Milan Kňažko ako Joseph Halpern a Vlado Černý...
+2Medzi dvoma mužmi, ktorí patrili jednej žene,...

Hra, v ktorej to iskrí

Stále zamilovaný Johnson postupne dávkuje informácie o svojom vzťahu s Florence jej manželovi, ich charaktery na seba narážajú, vzduchom lietajú nadávky aj úprimné vyznania. Napätie medzi mužmi sa raz uvoľňuje, inokedy narastá do neznesiteľných rozmerov. Obaja sa chcú presadiť: jeden z titulu svojho postavenia manžela, druhý pre sľub, že so svojou existenciou a vzťahom k Florence jej manžela oboznámi.

POSLEDNA BARONKA Marta Sládečková Čítajte aj Do Astorky prišla Posledná barónka

„Túto hru uvádzajú asi v tridsiatich krajinách a ak sa diváci chcú zabaviť na dobrom humore, vrelo im predstavenie odporúčam,“ pozýva Vlado Černý. Do Divadla Astorka Korzo '90 inscenáciu priniesol Milan Kňažko, ktorý obdivuje autora pre otvorenosť, s akou do hry preniesol svoje vlastné životné skúsenosti.

Životná skúsenosť hrá podstatnú rolu aj pri oboch protagonistoch. „Človek nehrá postavu, ktorá je napísaná, ale aj svoj názor na ňu, a ten si vytvorí podľa stupňa poznania,“ hodnotí Milan Kňažko. „Pri komornej hre, keď je dobre napísaná, môžete ísť viac do hĺbky, venovať sa detailom. Táto hra je dobre napísaná, a hoci ide o vážne veci, je v nej aj humor, aký prináša sám život. Zriedkakedy sú rovnako vyvážené dráma a humor, hranica medzi nimi je veľmi krehká, ľahko sa prekračuje. Ja sám mám takýto vzťah k životu, preto je mi táto hra blízka,“ priznáva Milan Kňažko. V posledných rokoch hráva divadlo viac v Čechách, ale vďaka tejto hre sa znova vrátil domov, medzi slovenských hercov.

Malér Čítajte aj Malér na javisku Astorky

Tvorcovia sa nedávno stretli s autorom Lionelom Goldsteinom naživo, keď si prišiel pozrieť slovenské stvárnenie svojej hry a zaradil ho medzi najlepšie. Pre divákov to bude príjemný zážitok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Astorka Korzo '90