Zvíťazil Chudovský. Do SND vráti Poláka aj Radačovského

Konkurz na generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla priniesol triumf Mariána Chudovského. Operný a televízny režisér Chudovský kandidoval už pred dvomi rokmi, v čase prvej vlády Smeru a ministra kultúry Marka Maďariča. No neuspel. Vtedy, v marci 2010, zvíťazil choreograf Ondrej Šoth, ktorý položil funkciu v septembri minulého roku.

13.06.2012 15:17
SR SND riaditeľ výberové konanie 2 kolo BAX... Foto: ,
Marián Chudovský
debata (5)

Museli prejsť dva roky, ktoré otriasli dobrým menom SND, aby iná komisia staronového ministra Maďariča dala skúsenému Chudovskému zelenú. Úspešný kandidát získal potrebných sedem hlasov, dva hlasy dostal jeho konkurent – dirigent a občiansky aktivista Anton Popovič, a dvaja členovia poroty sa zdržali hlasovania. No to, aby sa Chudovský naozaj postavil na čelo SND na obdobie piatich rokov, musí ešte schváliť minister kultúry. Marek Maďarič ho plánuje prijať v najbližšom čase.

Na istotu
Hlasovanie komisie bolo opäť tajné, lebo žiadna z doterajších porôt si nedokázala odhlasovať, aby bolo verejné, hoci i také návrhy padli. Napriek tomu možno konkurz považovať za úspešný. Už v prvom kole totiž eliminoval ľudí, ktorí boli spojení s predchádzajúcim kontroverzným vedením.

V stredajšom druhom kole sa tak ocitli dvaja pomerne vyrovnaní kandidáti s čistým štítom. Úspešnejším sa stal Marián Chudovský iste aj preto, že v SND pôsobil ako šéf opery od roku 2002 do roku 2006 a pol roka viedol celé divadlo. Komisia si vybrala istotu. Anton Popovič totiž kandiduje na manažérsky post v štátnej inštitúcii prvý raz.

„V prospech Chudovského rozhodlo viacero parametrov – jeho skúsenosť z predchádzajúceho pôsobenia v SND či prezentovaný tím renomovaných spolupracovníkov. Rozhodla aj predstava o ďalšom smerovaní divadla, rozhodlo poznanie procesov v divadle a marketingová stratégia,“ uviedla predsedníčka poroty Janka Motyčková, generálna riaditeľka sekcie umenia rezortu kultúry.

Chudovský komisii predstavil tím spolupracovníkov – činohru by mal viesť režisér Roman Polák a balet choreograf Mário Radačovský, ktorí pôsobili v SND v čase vedenia Silvie Hroncovej. Rozhodujúcou osobnosťou v opere by sa mal stať rakúsky dirigent Friedrich Haider s vynikajúcim európskym renomé. Za šéfa marketingu navrhuje víťazný kandidát Daniela Rabinu, producenta úspešných hudobných podujatí. Zaujímavá je kandidatúra na riaditeľa divadelných dielní. V tejto pozícii si vie Chudovský predstaviť scénografa Petra Janků, ktorý sa zviditeľnil ako kritický reportér RTVS, keď prinášal televízne odhalenia nekalých praktík práve v Národnom.

Keď sa nehrá pravda
„Organizácia divadla je postavená na princípoch, ktoré sa dlhé roky len málo menili,“ povedal Marián Chudovský pre Pravdu. „Je veľa kritických hlasov, sčasti oprávnených, sčasti chorých, ktoré útočia na SND, že je to gigantický obor na hlinených nohách. Divadlo trpí nánosmi akéhosi petrifikovaného obra. Je to neoprávnené, lebo jednoduchými a priamočiarymi krokmi ho dokážeme dostať medzi moderné európske divadlá. Netreba vymýšľať, čo je vymyslené, stačí ho očistiť od zlých vplyvov a pozostatkov amaterizmu, aby sa prebralo z letargie.“

Podľa budúceho generálneho riaditeľa sa tak SND môže opäť vrátiť medzi prestížne divadelné domy, kam ešte pomerne nedávno patrilo. „Divadlo má svoje dobré temporytmy, vybudované a zaužívané. A na tie treba nadviazať, aby energia išla správnym smerom. Divák ľahko zbadá, keď zo scény ide faloš a herci, speváci aj tanečníci ,nehrajú pravdu´. A keď to v divadle škrípe už odhora, vždy sa to prejaví na výsledku aj o 19. hodine.“

Okrem Janky Motyčkovej boli členmi poroty, ktorá odporučila Mariána Chudovského ministrovi kultúry – scénický výtvarník Jozef Ciller, režisér Ondrej Spišák, dramatik a scenárista Ondrej Šulaj, muzikológ Vladimír Zvara, hudobný producent Matej Drlička, choreografka Šárka Ondrišová, operný spevák Otokar Klein, Miroslav Chlebiš z odboru legislatívy MK SR, Daniel Dvořák, riaditeľ Národného divadla v Brne, a Alžbeta Bednáriková, zástupkyňa zamestnancov SND.

5 debata chyba