Zomrela operná speváčka Teresa Berganzová

Vo veku 89 rokov zomrela v piatok španielska operná speváčka Teresa Berganzová. Informovala o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie tamojšieho ministerstva kultúry.

14.05.2022 12:00
Teresa BERGANZA Foto:
Španielska mezzosopranistka Teresa Berganzová.
debata (3)

Mezzosopranistka vystupovala na najvýznamnejších svetových scénach od 50. rokov. Rodáčka z Madridu sa špecializovala na hudobné diela Rossiniho a Mozarta. Známa bola aj vďaka hlavnej úlohe v opere „Carmen“ od Bizeta.

Teresa BERGANZA - Carmen
Berganzová debutovala v roku 1957 ako Dorabella v Mozartovej opere „Cosi fan tutte“ na festivale v meste Aix-en-Provence v južnom Francúzsku. Kevin Rhodes Čítajte aj Opera SND predstavuje novú sezónu aj nového šéfdirigenta

Nasledujúci rok sa po prvý raz objavila v Spojených štátoch; v Dallase spievala po boku Marie Callasovej v Cherubiniho opere „Medea“. Koncertovala tiež vo Viedni, Miláne, Paríži, Londýne, New Yorku a Chicagu. Berganzová bola prvou ženou, ktorú prijali na Kráľovskú akadémiu umení v Španielsku, a získala aj čestný doktorát na madridskej univerzite Complutense. V roku 2005 jej udelili Rad čestnej légie – najvyššie francúzske vyznamenanie.

Don Giovanni  foto Peter Chvostek Čítajte aj Najväčší zvodca všetkých čias opäť na scéne. Do SND sa vracia Don Giovanni

Španielsky premiér Pedro Sánchez ju označil za „jeden z najväčších ženských hlasov na svete“. „Jej hlas, jej elegancia a jej umenie tu s nami zostanú navždy,“ dodal.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #opera