Nová dráma sa začína dnes a je ozaj nová, presvedčte sa

Už dnes sa začína prehliadka deviatich výberových divadelných inscenácií, ktoré súťažia o tri ceny 18. ročníka festivalu Nová dráma/New Drama. Viaceré z nich celkom nabúravajú bežné predstavy, aké o divadle máme. Lákadlom pre mladých bude mnoho nezávislých divadelných zoskupení, ktoré spracúvajú súčasné témy. Hrá sa aj na netradičných miestach, v podzemí či na poli, s pesničkami či celkom bez slov, vážne i veselo.

16.05.2022 08:00
Krása nevídaná Foto:
Lákadlom divadelného festivalu Nová dráma/New Drama bude aj hra Generácia Z - Krása nevídaná.
debata

"Tento rok sa festival skladá z inscenácií, ktoré takmer nikdy nepatria do jediného žánru, mnohé sa pohybujú na hranici medzi tragédiou – tragikomédiou, vstupujú do nich filozofické otázky, alebo sa odohrávajú na pomedzí výtvarnej inštalácie a činohry. Diváci môžu byť zvedaví,“ predstavuje 18. ročník Novej drámy teatrológ Milo Juráni, člen dramaturgickej rady festivalu. Hoci jednotiacim motívvom všetkých hier je obeť, diváci sa vraj nemusia obávať, že z predstavení budú odchádzať v depresii.

Ako príklad teatrológovi poslúžil režijný debut Zuzany Fialovej Generácia Z – Krása nevídaná, ktorý sa odohráva v podzemí Divadla P. O. Hviezdoslava najprv ako výtvarná inštalácia, z ktorej sa odvinú "malé dejiny“ násilia na ženách, výpovede herečiek a performeriek prinášajú autentické príbehy o skúsenostiach žien, no prehupnú sa z tragickej až do humornej roviny. "V inscenácii Prevádzači Divadla Petra Mankoveckého – hoci prichádza s témou samovraždy mladého človeka Emila, ktorý uniká z víru dnešnej doby – autorka Lenka Garajová sa so smrťou vyrovnáva so silným nadhľadom, prostredníctvom komentárov ľudí okolo hlavného hrdinu, v réžii Šimona Ferstla do hry vstupujú aj piesne,“ dopĺňa Milo Juráni.

Krása nevídaná Čítajte viac Krása nevídaná: Dievčenstvo vie byť pekne desivé

Divákov by okrem týchto tipov rád pozval aj na zaujímavú performatívnu inscenáciu Roľa Divadla NUDE. Odohráva sa na poli, v exteriéri a staneme sa súčasťou rituálu žien, ktoré hľadajú svoje korene a zároveň sa z nich snažia vymaniť. Iným tipom je performatívna inštalácia Zánik Západu s populárnou herečkou Táňou Pauhofovou, ktorá bez slov pripomína rôzne spôsoby, akými zanikali civilizácie a čomu by sme sa mohli vyhnúť.

SND Kým prídu Stouni Robo Roth Čítajte aj V SND našli Micka Jaggera. Roba Rotha

S prvou hrou Naše fotky príde Mestské divadlo Žilina (hrá v Divadle Nová scéna 16. 5.) s témou zneužívania v cirkvi. Večer festival slávnostne otvorí Debris Company s hrou Hunger, v ktorej sa ukáže, že hladné môže byť telo, ale aj duša. V utorok 17. mája SND uvedie úspešný "činoherný koncert“ Kým prídu Stouni s hviezdnym hereckým obsadením (Emília Vášáryová, Jana Oľhová, Táňa Pauhofová, Robo Roth, Emil Horváth a ďalší). Vo Výskumnom ústave zváračskom hrá divadlo GAFFA autorskú inscenáciu Spaľovačka, voľne inšpirovanú knihou Ladislava Fuksa Spalovač mrtvol.

V stredu 18. mája bude na programe opäť Spaľovačka a po nej na rovnaké miesto prídu Prevádzači. Vo štvrtok 19. mája diváci v Action Park Čunovo uvidia performáciu Roľa, v CO kryte Divadla P. O. Hviezdoslava hru Generácia Z – Krása nevídaná a v priestore A4 hru Ponížení a krvilační autorky a režisérky Alžbety Vrzguly. V piatok 20. mája predvedie AntiTeatro Zánik Západu v réžii Antona Korenčiho – odvážny pokus určiť vopred chod dejín pre ľudstvo, ktoré nemá cieľ.

Zuzana Krónerová Čítajte aj Som vďačný divák, hovorí Zuzana Kronerová

Patrónom 18. ročníka festivalu Nová dráma je nemecký režisér a dramatik Falk Richter, čestnou riaditeľkou legendárna herečka Zuzana Kronerová. Kľúčovým sprievodným podujatím bude reťazové čítanie hier súčasných ukrajinských autoriek a autorov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nová dráma/New Drama