Čarovné noci v opere. Už tento piatok

Mesiac máj je opradený rúškom tajomstiev, vyznaní, túžob, lásky, jarných vôní... Viac ako iné ročné obdobia povzbudzuje a inšpiruje myseľ k tvorbe. Opera Slovenského národného divadla pozýva práve teraz na koncert, ktorý príznačne nazvala Čarovné noci v opere.

16.05.2022 12:16
Simona Saturova  foto Lenka Hatasova Foto:
Na koncerte Čarovné noci v opere vystúpi aj Simona Šaturová.
debata

Koncert sa uskutoční v piatok 20. mája v novej budove SND. Na programe sú diela českého skladateľa Bohuslava Martinů, Francúza Camilla Saint-Saënsa a Taliana Ruggera Leoncavalla, ktoré patria do kategórie zaujímavých a svojím spôsobom raritných.

Bohuslav Martinů (1890 – 1959) podstatnú časť svojho života prežil v cudzine, ale už aj v mladosti akoby intuitívne túžil po diaľkach. Aj v piesňach pod názvom Kouzelné noci, ktoré skomponoval ešte v Česku v roku 1918, sa inšpiroval vzdialenou čínskou poéziou zo zbierky Hansa Bethgeho. Martinů mal k literatúre blízko, nečudo, že v tomto prípade siahol po tvorbe exotickej a vzdialenom imaginárnom svete.

Kevin Rhodes Čítajte aj Opera SND predstavuje novú sezónu aj nového šéfdirigenta

Parížan Camille Saint-Saëns (1835 – 1921) je považovaný za zázračné dieťa, virtuóz v hre na klavíri i organe, skladateľ od najútlejších veku. Saint-Saëns bol mimoriadne nadaný na jazyky, prekladal z latinčiny, vynikal v matematike, zaujímal sa o geológiu i astronómiu, bol organizátorom hudobného života. Tak narýchlo – v pamäti pri jeho mene sa nám určite vybaví napríklad titul opery Samson a Dalila, violončelové či klavírne koncerty, organová symfónia, populárny detský cyklus Karneval zvierat… Nadchýnal sa krásou zvuku a jeho farbami… a precestoval svet, realizoval 179 ciest do 27 krajín. Azda bol aj vo vtedajšej Perzii. Pravdou však je, že k skomponovaniu jedného z najpôsobivejších piesňových cyklov Perzská noc inšpirovala Saint-Saënsa zbierka básní Armanda Renauda. V roku 1892 vyšla tlačou orchestrálna verzia jeho nádhernej Perzskej noci (La Nuit Persane), ďalšie z raritných diel, ktoré zaznie na tomto koncerte.

Ruggero Leoncavallo (1857 – 1921) sa do dejín opery zapísal predovšetkým svojou jednoaktovkou Komedianti (I Pagliacci). Vášnivého Neapolčana tiež zlákal Paríž, kde sa pohyboval predovšetkým v komunite umelcov na Montmartri. A keďže aj Leoncavallovi bola literatúra blízka, veď ju študoval na univerzite v Bologni u takého velikána ako Carducci, tu v Paríži ho inšpirovali romantici, konkrétne Alfred de Musset a jeho Májová noc (La Nuit de Mai), aby skomponoval rovnomennú symfonickú báseň. Básnikom bol sám Alfred de Musset a tou Múzou bola zrejme George Sandová, keďže báseň písal na sklonku ľúbostného vzťahu s touto spisovateľkou. Leoncavallo zveril part básnika tenoristovi a múzou je v jeho ponímaní orchester. Toto raritné dielo láka významných interpretov, uvádzal ho výnimočný taliansky tenorista Enrico Caruso, ktorého údajne na jednom z koncertov sprevádzal na klavíri v roku 1904 sám skladateľ, ale nie tak dávno ho zaznamenal aj Plácido Domingo.

Mexický tenorista Luis Chapa. Foto: SND/Daniel Welsh
Luis Chapa foto Daniel Welsh Photography Mexický tenorista Luis Chapa.

Sólistami koncertu sú renomovaná slovenská sopranistka Simona Šaturová, česká mezzosopranistka Monika Jägerová, mexický tenorista Luis Chapa a mladý český tenorista Daniel Matoušek.

simona houda šaturová Čítajte aj Dnešní Slováci v dnešnom Česku

Simona Šaturová žije v Prahe, pôsobí však na mnohých prestížnych operných a koncertných pódiách vo svete. Spomeňme aspoň jej časté hosťovanie v opere v Bruseli a nedávny úspech pri hosťovaní s Viedenskými filharmonikmi. Česká mezzosopranistka Monika Jägerová je známa aj zo zahraničných, najmä nemeckých scén. Mexický tenorista Luis Chapa okrem iných úspechov zaznamenal aj hosťovanie v Metropolitnej opere v New Yorku. Mladý talentovaný český tenorista Daniel Matoušek.

Ako Hlas sna sa na koncerte bude prihovárať Božidara Turzonovová. Účinkuje orchester a zbor Opery SND, zbormajsterka Zuzana Kadlčíková, dirigentskú taktovku počas večera bude mať v rukách Robert Jindra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Opera SND