V Liptovskom Mikuláši sa začína festival pantomímy

Slovenská pantomíma sa na Liptove stretáva už 29 rokov. Festival PAN - najväčší, najstarší a jediný svojho druhu - opäť nadviaže na pandémiou pretrhnutú umeleckú niť. 28. ročník festivalu PAN, ktorý vlani v novembri odložili, sa začne v stredu 18. mája v Dome kultúry v Liptovskom Mikuláši.

18.05.2022 11:00
Festival pantomímy Foto:
Znak Festivalu pantomímy PAN
debata

Privíta majstra míma Milana Sládka a viac ako stovku talentovaných umelcov, zahraničných lektorov i hostí. V tomto roku bude festival navyše výnimočne dvakrát. Na zvyčajný jesenný termín 23. – 26. novembra organizátori totiž pripravujú 29. ročník.

„Festival pantomímy pokračuje!“ Jednoduchá veta míma Miroslava Kasprzyka, ktorá nadväzuje na 28 rokov nezávislej tradície a viac ako 60 rokov histórie slovenskej pantomímy. Minulý rok pandémia vzala mladým umelcom prichystaný a viackrát preložený 27. ročník, ktorý mal byť oslavou okrúhleho výročia slovenskej pantomímy.

Milan Sládek na archívnej snímke. Foto: SND/Izabela Pažítková
V nedeľu večer Milan Sládek v SND neodohral len predstavenie Best of, uviedol aj do života knihu Sila okamihu. Milan Sládek na archívnej snímke.

Aj minulý rok do poslednej chvíle organizátori menili plány okolo 28. ročníka, ale novembrové epidemiologické okolnosti, boli proti. Zodpovedné zváženie situácie a presun festivalu na máj zachránil tento ročník.

Preto sa v stredu na poludnie stretnú účastníci festivalu PAN v Dome kultúry a s jedenástkou lektorov zo Slovenska i zahraničia, rozbehnú výučbu pantomímy, klaunovania, žonglovania, improvizovania a ďalších dielní. Večerný program, bude patriť netradične filmu. Je to najnovšia snímka režiséra Martina Šulíka MILAN SLÁDEK a mím, ktorý začal éru slovenskej pantomímy príde osobne.

Štvrtok 19. mája bude patriť vyučovaniu v desiatich dielňach. Talentovaní umelci z celého Slovenska a výnimočný lektorský zbor, plný odborníkov z HAMU Praha, Slovenska či Helsínk.

Večerný program odprezentuje divadelné umenie študentov HAMU – Katedry nonverbálneho divadla. Diváci sa môžu tešiť na nové predstavenie Normální člověk – Perpetuum mobile, ktoré bolo inšpirované témami z väzenských textov Václava Havla a jeho pantomimickým libretom Perpetuum mobile.

V druhej časti študenti odpália etudový večer MIME boom – umenie v pohybe. Klaunovanie, groteska, či pantomíma v etudách študentov vysokej umeleckej školy, ktorá vždy priniesla svieži závan do umenia ticha.

Olinka Feldekova Čítajte viac Olinka Feldeková: Pantomíma je jazyk, ktorým hovorí každý

Piatok 20. mája sa bude venovať detskému divákovi. Dopoludnia deti zabaví Teáter Komika Bánov, neverbálnym predstavením Klaun hudobníkom. Skvelý klaun Adrián Ohrádka rozosmeje všetky deti v hľadisku a dokáže zahrať aj na nemožné nástroje.

Účastníci budú pokračovať vo vyučovaní v dielňach a večer bude klasické predstavenie Miroslava Kasprzyka MIMshow spestrené napríklad hosťami z HELMIME z Helsínk. Druhá časť večera pripomenie výnimočného umelca Duška Kubaňa, ktorý dlhé roky učil na festivale improvizovanie. Súťaž v improvizovaní O pohár primátora prebehne ako Memoriál Duška Kubaňa.

Milan Sládek Čítajte viac Milan Sládek: Niektorí vravia, že zrádzam pantomímu

Sobota 21. mája bude súťažným dňom, lebo odbornej porote sa predstavia najlepšie dvojice, trojice a súbory Slovenska. V priebehu dňa zasadne AMIS – profesné združenie mímov Slovenska a večer spoločne oslávia míma Vladimíra Kulíška, ktorý minulý rok oslávil okrúhle jubileum a tridsať rokov profesionálneho účinkovania s pantomímou.

„Účastníci aj diváci sa majú na čo tešiť. Máj – lásky k umeniu čas! Chceme sa dopredu veľmi pekne poďakovať všetkým divákom, účastníkom, ľuďom v pozadí i popredí festivalu. Dobrá vec pokračuje a umenie ticha opäť niečo porozpráva. Príďte si s nami pomlčať,“ povedal Kasprzyk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Liptovský Mikuláš #Milan Sládek #Festival pantomímy #pantomíma