V SND dôjde k spojeniu baletu a módy. Pozrite si video a fotogalériu

Balet Slovenského národného divadla si pre svojich návštevníkov pripravil výnimočný projekt s názvom Fashion Ballet '22. Na dvoch exkluzívnych večeroch 26. a 27. mája o 19.00 hod. sa predstavia štyria slovenskí módni dizajnéri, ktorí navrhli kostýmy pre štyroch slovenských choreografov. V predstaveniach účinkujú sólisti a zbor Baletu SND.

19.05.2022 06:00
Fashion Ballet Foto: ,
Tanečníci v modeloch od Lukáša Krnáča.
debata

Prvá choreografia s názvom Icarus predstaví slávny grécky mýtus o Ikarovi a Daidalovi, ktorý je alegóriou na prehnané ambície a pýchu. Hlavné posolstvo príbehu by sa dalo zhrnúť vetou: "Nelietajme privysoko, ak sa nechceme spáliť“. Choreografiu pripravila Kristina Paulin. Tanečníci sa predstavia v kostýmoch od Martina Hrču.

Adrian Ducin nazval svoju choreografickú miniatúru Unlike, zaoberá sa túžbou po individualite a jedinečnosti. Každý je originálnou zmesou charakterových zvláštností, temperamentu, emócií, motivácií a schopností. Oblečenie môže síce chrániť našu zraniteľnosť, nezakryje však našu originalitu. Kostýmy pre Unlike navrhol Pavol Dendis.

Video

V tretej časti tohto exkluzívneho večera s názvom Two skúma choreograf Lukáš Timuľak spolu s návrhárom Borisom Hanečkom a skladateľom Henrym Vegom spôsoby, ako zosúladiť nápady jednotlivcov do synergie tvorenia. Tanec dvoch tanečníkov je vyjadrením spojenia, neoddeliteľnosti a síl tvoriacich celok, ktorý je oveľa viac, než len súčet jeho jednotlivých častí.

"Téma módy a tanca v dejinách ma fascinuje. Avantgardné hnutie pred sto rokmi natrvalo zmenilo spôsob, akým prežívame a chápeme umenie: Ballets suédois v Paríži v 20. rokoch 20. storočia integrovali pohyb, hudbu, výtvarnosť, drámu, film a poéziu do jedného koherentného celku, holistického zážitku pre diváka. Tento spôsob spoločnej tvorby s umelcami z rôznych disciplín je mi veľmi blízky: viac než pätnásť rokov spolupráce s dizajnérom Petrom Biľakom vyústilo do nadácie Make Move Think, ktorú sme založili v roku 2017 ako platformu pre multidisciplinárne spolupráce umelcov,“ hovorí choreograf Lukáš Timuľak.

Fashion Ballet '22

Pozrite si fotografie z kostýmovej skúšky predstavenia Fashion Ballet '22.

Fotogaléria
Baletný tanečník Adrian Szelle v kostýme od...
Snímka z kostýmovej skúšky.
+5Módny návrhár Boris Hanečka s baletkou Olgou...

Motívom na vytvorenie choreografie Extravaganza, ktorú mal na starosti Roman Novitzký, je fenomén módy ako priestoru pre otvorenosť a kreativitu, ako aj nachádzanie presahov v tanci. Tvorcovia sa vo všetkých smeroch inšpirovali kultovou módou 90. rokov, ktorá vyniká kontrastnými farbami, materiálmi a strihmi.

Vytvorenie extravagantných a zároveň funkčných tanečných kostýmov bolo pre dizajnéra Lukáša Krnáča výzvou. Napokon však vzniklo dielo, ktoré je trochu bláznivé a miestami dokonca šokujúce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #balet #móda #Balet SND #Fashion Ballet '22