Adaptáciu Majlingovej Ruzkej klaziky uvedie Divadlo Na Peróne v novom priestore

Groteskná fraška o jednom rozhodnutí Niekoľko skíc k vlastnej samovražde je divadelná adaptácia knihy Daniela Majlinga Ruzká klazika v netradičnom podaní košického Divadla Na Peróne. Jej premiéra sa uskutoční 26. a 27. mája.

21.05.2022 17:00
divadlo na perone Foto:
Predstavenie Niekoľko skíc k vlastnej samovražde má premiéru 26. mája.
debata

Doposiaľ žil v ústraní a akejkoľvek verejnej prezentácie sa vyhýbal. Jedného dňa však spisovateľ Anton Pavol Čehov dostane pozvanie od moderátorky diskusnej literárnej talkshow, aby niečo porozprával o svojich knihách. A na prekvapenie všetkých ponuku prijíma.

Štyridsaťročný uzavretý Čehov, pre ktorého dáva väčší zmysel falšovať ruskú klasickú literatúru než písať vlastné diela, je hlavnou postavou divadelnej adaptácie knihy Daniela Majlinga Ruzká klazika.

Daniel Majling: Ruzká klazika Čítajte viac Daniel Majling: Ruzká klazika

Herci Divadla Na Peróne v inscenácii s názvom Niekoľko skíc k vlastnej samovražde netradičnou formou predstavia spisovateľovu osobitú tvorbu a publikum uvedú aj do jeho názorov na súčasný život. „Celé predstavenie je napriek svojmu názvu ladené humorne. Spočiatku vyzerá ako strohá diskusia s autorom, ale netrvá dlho a poviedkové postavy ožívajú a konfrontujú autora so sebou samým. Dalo by sa povedať, že predstavenie vypovedá o všetkých farbách, labyrintoch a záhyboch života, ako o tom hovorí jedna z postáv hry, pes Dmitrij Fjodorič," vraví herečka a umelecká riaditeľka divadla Jana Wernerová.

Daniel Majling, dramaturg Čítajte viac Daniel Majling: Mám rád nudu v divadle

Má zmysel byť dnes spisovateľom? Aké dôvody vedú človeka, aby sa venoval umeniu? Aké rozhodnutia sa za tým ukrývajú? A kam až môžu tieto rozhodnutia človeka napokon zaviesť? „Všetko je to prechod od eufórie k apatii,“ hovorí A.P.Čehov. Súhlasíte?

Divadlo Na Peróne zakladala herečka Jana Wernerová so svojim životným partnerom a hercom Petrom Kočišom v roku 2005. Spočiatku hrali autorské hry a zaoberali sa súčasnými politickými a spoločenskými témami, posledné roky sa prikláňajú k hrám podľa literárnych predlôh. Po rokoch strávených na provizórnych scénach sa v roku 2021 presťahovali do vlastných priestorov v centre Košíc. „Nový priestor vnímame ako nový začiatok a naše predstavenia plánujeme adaptovať priamo naň. Vôbec prvýkrát si to vyskúšame počas najnovšieho predstavenia,“ vraví Jana Wernerová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Majling