Operní sólisti žiadali u Kollára Drličkovo odstúpenie

"Mám silný dojem, že sme sa dohodli. Rokovali sme o situácii v divadle, o krokoch, ktoré robí generálny riaditeľ (Matej Drlička, pozn. red.) a my s nimi absolútne nesúhlasíme. Žiadali sme jeho odstúpenie a veríme, že po tomto rozhovore sa už niečo udeje," povedal bývalý sólista Opery SND Sergej Kopčák.

23.05.2022 15:26
Operní sólisti Sergej Kopčák a Juraj Peter Foto: ,
Operní sólisti Sergej Kopčák a Juraj Peter.
debata (3)

Kollár je na strane sólistov

Kopčáka spolu s ďalšími nespokojnými kolegami – Jánom Ďurčom (barytón), Miroslavom Dvorským (tenor), Františkom Šeniglom (predseda odborovej organizácie Únie sólistov Opery SND) a Jurajom Petrom (bas) v pondelok prijal v parlamente predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina).

Ján Ďurčo doplnil, že predseda parlamentu im vyslovil svoju podporu, súhlasil s názormi sólistov a uistil ich, že celá vec sa bude prerokúvať na koaličnej rade aj v parlamentnom výbore pre kultúru a médiá. „Prisľúbil, že urobí, čo bude v danej situácii možné. S naším názorom sa stotožnil.“

Video

Na otázku, či nastal posun v komunikácii s vedením Opery SND, Juraj Peter povedal: „So samotným vedením Opery SND k posunu nedošlo. Sme radi, že pán predseda parlamentu o probléme vie, a keďže do opery chodieva a má ju rád, je na našej strane. Pevne veríme, že sa mu podarí pretlačiť naše vízie a podmienky.“ Ako jediné riešenie vidí odvolanie generálneho riaditeľa SND Mateja Drličku.

Výbor znovu zasadne v stredu

Spor medzi sólistami a vedením Opery SND vznikol po organizačných zmenách súvisiacich s ozdravným plánom, ktoré mali zefektívniť chod divadla. Ich súčasťou je napríklad aj zníženie počtu interných sólistov. Podľa Drličku takto zredukovali počet sólistov aj v Národnom divadle Brno či v Národnom divadle moravskosliezskom.

Preto vedenie SND ponúklo trinástim sólistom prechod na externú spoluprácu, čo sa však u umelcov nestretlo s pochopením. Niekoľko z nich vrátane sopranistky Ľubice Vargicovej dostalo výpoveď. „Externé zmluvy sú veľmi nevýhodné, sú postavené tak, aby sme ich nemohli prijať.“ povedala 3. mája v rozhovore pre Pravdu Ľubica Vargicová.

Sólisti SND Čítajte viac Ľubica Vargicová a ďalší sólisti reagujú na vedenie SND: Nechceme pochovať operu

Sopranistka Jana Juríčková uviedla, že s nimi vedenie Opery SND dostatočne nekomunikovalo. „Zavolali nás k pánu riaditeľovi opery (Lubor Cukr) a v ten deň sme sa dozvedeli, že sme bez práce. Žiadne upozornenie, žiadna vízia, len chaos a deštrukcia umeleckého súboru. Nepáči sa nám, že s nami nekomunikovali plány.“ Drlička však spolu s riaditeľom Opery SND Luborom Cukrom a ekonomickým riaditeľom Matejom Bošňákom tieto tvrdenia odmietajú.

V liste pre ministerku kultúry Natáliu Milanovú (OĽANO) sólisti Opery SND kritizovali redukciu počtu operných predstavení a absenciu vízie do budúcnosti. „V poslednom období sa Slovenské národné divadlo dostáva do pozície, ktorá nie je hodná jeho mena. Žiadame vás, aby ste zvážili, či je únosné v danom trende pokračovať alebo je potrebná generálna zmena,“ píše sa v liste. So situáciou by sa však podľa ministerky malo vysporiadať samotné vedenie.

„Čo sa týka situácie v Opere SND, chcem podčiarknuť, že ministerstvo kultúry politicky nezasahuje do svojich inštitúcií, pretože na ich čele stoja riaditelia a riaditeľky a manažment, ktorý má nespochybniteľnú legitimitu a je oprávnený riešiť personálne záležitosti.“

Matej Drlička, Matej Drlicka, Čítajte viac Drlička: Mediálny súboj uškodí divadlu aj operným sólistom

Nespokojní sólisti 4. mája iniciovali mimoriadne zasadnutie parlamentného výboru pre kultúru a médiá, kde sa zúčastnili obe dotknuté strany. Koaliční aj opoziční poslanci sa zhodli, že existuje reálna obava o ďalšiu budúcnosť Opery SND.

Podpredsedníčka výboru Jána Žitňanská považuje redukciu sólistického súboru za nešťastnú a chýba jej zo strany vedenia jasná argumentácia krokov a snahy nahradzovať interných sólistov externými hosťami. Zasadnutie výboru bolo prerušené, pokračovať má túto stredu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #opera #Opera SND #Boris Kollár