Izrafel uzavrie druhú sezónu Ticha

Traja básnici, tri rozdielne pohľady na svet a anjel v rôznych podobách, ktorý ich prevádza púťou. To je inscenácia Izrafel alebo Cúvanie do pamäti v Staromestskom klube 10x10 v divadle TICHO a spol., ktorým divadlo v pondelok 18. júna uzavrie už druhú sezónu svojej existencie.

18.06.2012 14:01
ticho Záber z inscenácie Izrafel alebo Cúvanie... Foto:
Záber z inscenácie Izrafel alebo Cúvanie do pamäti.
debata

Ján Ondruš – básnik a filozof, Ivan Kolenič – neprestajne hľadajúci a nachádzajúci sám seba, básnik či výtvarník, a napokon Miloš Janoušek – nadhľadom a humorom nabitý vyznávač big beatu a zveličenia. Ondruš narodený v 30. rokoch, Kolenič v 60. a Janoušek v 50. Tri postavy, traja vizionári, nestrácajúci vieru… No hovoriť by sa dalo skôr o nepamäti, lebo akosi skoro zabúdame na hodnoty dané do slov práve Ondrušom, ktorý už nie je medzi nami, no jeho "vstup do tváre“ je zrkadlom seba samého v každom zmysle slova. Nastaviť si krivé zrkadlo – pozrieť sa na seba cez seba… Nastaviť zrkadlo dobe a preniesť sa do toho dobrého aj zlého v „oných časoch“.

To sa podarilo scenáristke a dramaturgičke Viki Janouškovej a režisérovi Robovi Horňákovi s mladými hercami Michalom Jánosom, Pavlom Plevčíkom a Danom Heribanom. Ich sprievodcom života je anjel Izrafel (okrem iného i patrón tvorivých ľudí), ktorý chce poľudštiť, pokarhať a previesť na druhý breh, a to kladením prekážok. Raz v podobe učiteľa, inokedy lekára v psychiatrickom sanatóriu či eštebáka. Ako povedala jeho predstaviteľka Judita Hansnman, je akýmsi „tajným priateľom“, ktorý chce svojich "chlapcov“ priviesť na správnu cestu. Zaujímavo spracovaná inscenácia je z dielne divadla a patrí do ich poetickej línie. Je poňatá s nadhľadom a zrozumiteľnou formou, odľahčenou improvizovanou hudbou nadaných muzikantov Heribana a Plevčíka a vtipnými vstupmi či gagmi.

Je to vydarený záver sezóny divadla. Tretiu sezónu začnú v Tichu a spol. v septembri novou premiérou inscenácie tvorivého tandemu Janoušková a Horňák pod názvom Déj? vu v hereckom obsadení Jana Lieskovská a Pavol Plevčík.

debata chyba