Kto riadi zemeguľu? Božidara Turzonovová a jej kolegyne

Vyznávači konšpiračných teórií by mali zbystriť pozornosť, keď je na pretrase zásadná otázka: kto vlastne riadi našu zemeguľu? Viliam Klimáček, riaditeľ Divadla GUnaGU, v tom má jasno: sú to upratovačky! V hre Riaditeľky zemegule celý riadiaci tím vedie Božidara Turzonovová v úlohe pani Judit. Ako sa ukáže, ona aj jej kolegyne Darina (Darina Abrahámová) a Monika (Monika Horváthová) vedia s našou zemeguľou poriadne zatočiť.

25.05.2022 09:00
Riaditeľky zemegule Foto:
Celý riadiaci tím vedie Božidara Turzonovová v úlohe pani Judit.
debata

Kreslo pre kráľovnú

Počas jednej noci strávenej na ministerstve zahraničných vecí nás prijme samotná pani ministerka, no vzápätí sa ukáže, že je to len hra, ktorú spolu hrávajú pred službou kolegyne upratovačky. Pani Judit je vedúca upratovacieho tímu s aristokratickým pôvodom a vie doceniť, keď sa ľudia starajú o vzácne veci. Tak starostlivo ošetruje ministerské kreslo, na ktorom by pokojne mohla sedieť aj anglická kráľovná.

Pani Judit sa so svojím neprajným osudom vyrovnáva s hrdosťou: ak si človek chce udržať vlastnú dôstojnosť, musí mať okolo seba poriadok. Postavu pani Judit písal Viliam Klimáček špeciálne „na telo“ pre Božidaru Turzonovovú. Hoci je oveľa ľahšie predstaviť si túto dámu s noblesou v ministerskom kresle než s prachovkou v ruke, presne v duchu svojej postavy si vie udržať niveau v každej situácii.

Darina je trocha urozprávaná, ale dobrosrdečná žena. Má talentovaného syna a onedlho plánuje šťastné manželstvo – akurát jej vyvolený v Británii akosi nemá na svadbu čas a synovo nadanie nevedia nikde oceniť.

divadlo na perone Čítajte viac Adaptáciu Majlingovej Ruzkej klaziky uvedie Divadlo Na Peróne v novom priestore

Novou členkou tímu je Monika posadnutá upratovaním a ako sa zdá, spravila si zo svojho hendikepu obživu. V závere hry sa však ukáže skutočný dôvod jej záujmu o prácu na ministerstve, ale nepredbiehajme, prezradíme len, že niekedy sa aj na ministerstve usadia Biele vrany.

Popri tom, ako skúsenejšie členky zaúčajú nováčika v upratovaní, stierajú prach aj zo svojich vlastných životov, umývajú svoje svedomie a leštia svoje sny. Každá z nich si vie predstaviť, ako by mal svet vyzerať, aby v ňom bol poriadok.

Jedna by spravodlivo rozdelila súš z celého zemského povrchu na malé ostrovčeky, aby mal každý prístup k moru. Druhá by zrušila rovníkové pásmo, lebo vysoké teploty nerobia človeku dobre a vedú len k rozbrojom. A tretia by dokonca zmenila samotný tvar zemegule na zemekocku.

Niekde treba začať

Nech už sa prikloníte ku ktorejkoľvek predstave, jedna vec je istá: tieto tri dámy vedia urobiť vo svete poriadok, nech už pôsobí akokoľvek chaoticky. Aj keď možno vlastné starosti a trápenia zametajú pod koberec, vedia, že poriadok je dôležitý – v práci, v rodine, aj v celej krajine.

Vedia, že svet by bol o čosi lepší, keby mal krásne upratané ministerstvá. Pretože – slovami pani Judit – ak chceme pozdvihnúť úroveň svojej krajiny – niekde začať treba, aj keby to malo byť len na jedinom ministerstve, v jedinej kancelárii, pri jedinom konferenčnom stolíku, ktorý sa bude ligotať čistotou.

42 Divadelna   prehliadka Čítajte viac Najlepším divadelným dielom je podľa Akadémie inscenácia D1 (pracovný názov)

Komédia Viliama Klimáčka Riaditeľky zemegule je veselým zamyslením nad chaosom dnešného sveta, ktorý by potreboval poriadne upratať. S troma skvelými herečkami a pozorným autorom budete v dobrej spoločnosti. Predstavenie najbližšie hrajú v Bratislave v Divadle GUnaGU v utorok 31. mája a v júni vo viacerých mestách na zájazde.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #inscenacia #GuNaGu #Riaditeľky zemegule