Výpovede a hospodárenie v SND sa budú preverovať

V stredu sa pre situáciu s nespokojnými sólistami Opery SND opäť zišiel Výbor Národnej rady pre kultúru a médiá. Na rokovaní sa zúčastnil aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), zatiaľ čo ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) prítomná nebola.

25.05.2022 17:15
debata

Výbor najnovšie žiada ministerstvo kultúry, aby preverilo správnosť postupov v prípade výpovedí sólistov. Okrem toho v rámci uznesení požaduje uskutočniť v SND finančný i personálny audit a kontrolu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) v SND. Do výsledkov previerok sa má vedenie divadla zdržať personálnych rozhodnutí.

Podľa prijatého uznesenia má rezort kultúry predložiť do 1. júna výboru záznam o preverení procesov pri ukončení zamestnaneckých pomerov. Člen výboru Robert Halák povedal: „Existuje možnosť, že tieto výpovede sú neplatné, v prípade súdneho konania budú anulované.“

Operní sólisti Sergej Kopčák a Juraj Peter Čítajte viac Operní sólisti žiadali u Kollára Drličkovo odstúpenie

Na návrh predsedu Dušana Jarjabka (Smer) výbor žiada tiež Borisa Kollára, aby z titulu svojej funkcie odporučil NKÚ vykonanie mimoriadnej kontroly v SND do konca júla. Okrem toho má ministerstvo kultúry predložiť ozdravný plán SND. Jarjabek pripomenul, že v SND vzrastá napätie medzi jednotlivými súbormi, preto by sa súbory v budúcnosti mohli ekonomicky oddeliť.

Boris Kollár prisľúbil, že bude promptne konať, no vzhľadom na plán kontrol NKÚ nemôže garantovať realizáciu v stanovenom termíne. Ako nás informoval operný sólista Juraj Peter, ktorý tiež nesúhlasil s externou zmluvou a dostal výpoveď, on i jeho kolegovia sú radi, že napätou situáciou sa zaoberajú aj poslanci parlamentu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #divadlo #Slovenské národné divadlo #Opera SND #Matej Drlička